ΘέμαΤοπικά

Ανοδικά τα κρούσματα του δήμου Δέλτα – Τι συμβαίνει στους άλλους δήμους

Με σταθεροποιητικές τάσεις κινήθηκε αυτή την εβδομάδα η πανδημία του κορωνοϊού στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης, με μικρές εξαιρέσεις.

Εξάρσεις δεν υπάρχουν πουθενά ούτε στον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, ούτε στις νοσηλείες, που είναι άλλωστε και ο κρίσιμος δείκτης, που θα καθορίσει και τη λήψη τυχόν επιπλέον μέτρων μελλοντικά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αρκετοί δήμοι έχουν ισορροπήσει στα κρούσματα μετά μια μικρή άνοδο το προηγούμενο διάστημα και συγκριτικά με τον μέσο όρο του τελευταίου μήνα η ισορροπία είναι στα υψηλότερα κι όχι στα χαμηλότερα νούμερα.

Ωστόσο, πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται κι αυτός είναι εξαιρετικά μεγάλος συγκριτικά με το παρελθόν. Πλέον, όπως επισημαίνουν και οι δήμαρχοι, οι ασυμπτωματικοί εντοπίζονται και καταγράφονται, οπότε είναι λογικό να αυξάνονται και οι απόλυτοι αριθμοί των ενεργών κρουσμάτων.

Σε ό,τι αφορά στις νοσηλείες, ο χαμηλός αριθμός τους οφείλεται κυρίως στον εμβολιασμό, που αφενός έχει σώσει ζωές, αφετέρου έχει αποφορτίσει τα νοσοκομεία. Εκεί η κατάσταση παραμένει σχεδόν οριακή στις ΜΕΘ, κάτι όμως που από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη Θεσσαλονίκη δεν δικαιολογείται. Εξηγείται όμως αν κάποιος συνυπολογίσει ότι γίνεται μετακίνηση ασθενών από τους γύρω νομούς.

Από τα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης «ξεχωρίζουν» οι αυξήσεις σε ενεργά κρούσματα στους δήμους Δέλτα, Θέρμης και Πυλαίας – Χορτιάτη και οι μειώσεις στους δήμους Νεάπολης – Συκεών και Παύλου Μελά. Οι υπόλοιποι δήμοι εμφανίζουν σταθεροποίηση. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι, που ανησυχούν για το εορταστικό τριήμερο της 26ης – 28ης Οκτωβρίου, καθώς οι εκδηλώσεις συνήθως συγκεντρώνουν πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων, τα οποία είναι αδύνατο –όπως τονίζουν- να ελεγχθούν και προβληματίζονται για το γεγονός ότι μπορεί να προκληθεί σημαντική διασπορά του κορωνοϊού.

Τα αναλυτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης είναι:

Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Τα ενεργά κρούσματα είναι 51 και οι νοσηλείες εννέα. Ο δήμος εμφανίζει σταθερή πορεία στα ενεργά κρούσματα, καθώς τις προηγούμενες δυο εβδομάδες καταγράφηκαν 53 και 41 αντίστοιχα.

Βόλβης

Τα ενεργά κρούσματα είναι 40 και οι νοσηλείες τέσσερις. Ο δήμος επί ένα μήνα δεν εμφανίζει μεγάλες διακυμάνσεις, καθώς στις τρεις προηγούμενες ενημερώσεις τα ενεργά κρούσματα ήταν 39, 29 και 32 αντίστοιχα.

Δέλτα

Αυξήθηκαν στα 120 τα ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων τα εννέα είναι σε νοσοκομείο. Την προηγούμενη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα είχαν μειωθεί στα 88 από 92 δυο εβδομάδες πριν. Στον δήμο προβληματίζονται από τη συγκεκριμένη αύξηση, διότι έχουν το πρόβλημα της κινητικότητας, με περίπου 150.000 εργαζόμενους να μετακινούνται καθημερινά στην περιοχή.

Θερμαϊκού

Στις χαμηλές τιμές ενεργών κρουσμάτων ισορρόπησε ο δήμος. Τα ενεργά κρούσματα είναι 66 και οι νοσηλείες εννέα (μειώθηκαν). Την προηγούμενη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα ήταν 65, παρότι δυο εβδομάδες πριν είχαν φτάσει στα 109.

Θέρμης

Αυξήθηκαν στα 81 τα ενεργά κρούσματα, με τις νοσηλείες πάντως να είναι περιορισμένες (μόλις τέσσερις). Τις προηγούμενες δυο εβδομάδες τα ενεργά κρούσματα ήταν 64 και 65 αντίστοιχα.

Θεσσαλονίκης

Τα ενεργά κρούσματα είναι 1.624 και οι νοσηλείες 164. Όπως έγραψε χτες η Voria.gr ο κεντρικός δήμος παρουσιάζει σταθερή επιδημιολογική εικόνα για διάστημα ενός μηνός από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Καλαμαριάς

Χωρίς σημαντική αύξηση τα ενεργά κρούσματα, που έφτασαν τα 82, από 75 και 70 τις προηγούμενες δυο εβδομάδες. Οι νοσηλείες είναι εννέα.

Κορδελιού – Ευόσμου

Τα ενεργά κρούσματα είναι 161 και οι νοσηλείες 11. Την προηγούμενη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα ήταν 169 και δυο εβδομάδες πριν 123.

Λαγκαδά

Σταθερά τα ενεργά κρούσματα στον δήμο Λαγκαδά στα 160, όσα και την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένουν αυξημένα με τις δυο εβδομάδες που προηγήθηκαν και στο δήμο καταγράφονταν 103 και 120 κρούσματα αντίστοιχα. Οι νοσηλείες είναι 15.

Νεάπολης – Συκεών

Μειώθηκαν σημαντικά τα ενεργά κρούσματα, που πλέον είναι 105. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν φτάσει στα 132 και δυο εβδομάδες πριν ήταν 71. Οι νοσηλείες είναι δέκα.

Παύλου Μελά

Μειωμένα τα ενεργά κρούσματα στον δήμο Παύλου Μελά. Πλέον είναι 92, από 115 και 97 τις προηγούμενες δυο εβδομάδες. Οι νοσηλείες είναι 11.

Πυλαίας – Χορτιάτη

Συνεχόμενη αύξηση ενεργών κρουσμάτων ανά εβδομάδα επί ένα μήνα καταγράφεται στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη. Τα ενεργά κρούσματα είναι αυτή την εβδομάδα 102, ενώ τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες ήταν 90, 79 και 59. Οι νοσηλείες παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες (μόλις τρεις).

Χαλκηδόνος

Διαρκής είναι η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στον δήμο Χαλκηδόνας. Αυτή την εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα είναι 45, ενώ τις προηγούμενες δύο ήταν 58 και 68 αντίστοιχα. Οι νοσηλείες είναι πέντε.

Ωραιοκάστρου

Τα ενεργά κρούσματα είναι 112 και οι νοσηλείες επτά. Η αύξηση είναι αυτό το μήνα διαρκής στον δήμο από εβδομάδα σε εβδομάδα. Τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες τα κρούσματα ήταν 104, 69 και 55 αντίστοιχα.

Πηγή: voria.gr

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.