ΘέμαΠολιτική

Ανδρέας Λοβέρδος: Να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο!

Συνέντευξη: Θεόδωρος Παπαδόπουλος

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι ίσως ο κυριότερος διεκδικητής της προεδρίας του Κινήματος Αλλαγής και λόγω της σημασίας που έχει για τον προοδευτικό χώρο η διαδικασία αυτή έχουν πολύ μεγάλη αξία οι απαντήσεις του για την επόμενη ημέρα του ιστορικού ΠΑΣΟΚ. Στα δυτικά της Θεσσαλονίκης βρέθηκε πριν από μερικές ημέρες και «γνωρίστηκε» με την Delta press και μίλησε για όλα τα θέματα.

Ποιος είναι ο λόγος που σας ώθησε να διεκδικήσετε την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής;

Η ανάγκη να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ σε πόλο αναφοράς στο πολιτικό σκηνικό και να πάψει να είναι μια αμήχανη πολιτική δύναμη μικρών δυνατοτήτων. Ο ρόλος μας είναι να διαμορφώνουμε τις τύχες της χώρας κι όχι να παρακολουθούμε εκείνους που τις διαμορφώνουν. Έχω μιλήσει για υπερδιπλασιασμό των ποσοστών μας ως συνθήκη χωρίς την οποία δεν υπάρχει μέλλον για εμάς. Απέναντί μας στέκονται ο ΣΥΡΙΖΑ ως υπαρξιακός αντίπαλος και η ΝΔ ως ιδεολογικός. Η αυτοτέλεια μπορεί να είναι δεδομένη αλλά δεν αρκεί. Είναι το μέσο αλλά δεν είναι ο σκοπός. Ο σκοπός μας είναι η επαναφορά των δυνάμεών μας σε ποσοστά που θα μας δίνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα. Και αυτό δεν γίνεται με τακτικές αποκλεισμού και συρρίκνωσης της παράταξης αλλά με το επανασυσπείρωση των δυνάμεων μας και το άνοιγμά μας στην κοινωνία ως ένα κόμμα που διεκδικεί να πράττει κι όχι απλά να αντιλέγει.  

Γιατί να επιλέξει κάποιος ψηφοφόρος εσάς και όχι την κ. Γεννηματά ή τον κ. Ανδρουλάκη;

Δεν θα μιλήσω για τους συνυποψηφίους μου, τους οποίους τιμώ. Έχω την κυβερνητική εμπειρία σε κρίσιμα πόστα και σε κρίσιμες στιγμές. Από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Εξωτερικών ως το Εργασίας, το Υγείας και το Παιδείας χειρίστηκα κρίσιμα θέματα, τη μεταρρύθμιση του Καποδίστρια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη διάσωση του ασφαλιστικού, την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Γνωρίζω επομένως τις ανάγκες και έχω απαντήσεις σε αρκετά σημεία για τον ριζικό ανασχηματισμό του κράτους προς όφελος της κοινωνίας και των μελλοντικών γενεών. Την ίδια στιγμή έχω ξεκάθαρο και μετρήσιμο στόχο για το ΠΑΣΟΚ: τον υπερδιπλασιασμό των ποσοστών μας μέσα από ξεκάθαρα πολιτικά μηνύματα και την επάνοδο όσων αποκλείστηκαν ή απομακρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια. Μόνο έτσι θα δώσουμε με επιτυχία την πολιτική μας μάχη απέναντι στον υπαρξιακό μας αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ, και τον ιδεολογικό μας αντίπαλο, τη ΝΔ. Η δική μας αυτοπεριθωριοποίηση τους έχει δώσει τον χώρο και την πρωτοκαθεδρία. Σε αυτό δηλώνω πως θέλω να βάλω ένα τέλος και είμαι σίγουρος πως αυτό θέλουν και οι ψηφοφόροι μας, τωρινοί αλλά και παλιότεροι που τώρα βρίσκονται αλλού ή απέχουν. 

Επειδή οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, εύλογα ένας ψηφοφόρος θα σας ρωτούσε αν ήσαστε τότε αρχηγός, αν θα συνεργαζόσασταν είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία.

Θα είχε νόημα το ερώτημά σας αν δεν υπήρχε η σαφής στρατηγική επιλογή του κ. Μητσοτάκη να οδηγήσει τη χώρα εκ νέου σε εκλογές. Αν μπορούμε να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας τόσο ώστε να γίνει το ΠΑΣΟΚ και πάλι δύναμη εξουσίας και όχι συμπλήρωμα κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών. Και αυτό ακριβώς προτάσσω ως πολιτικό μου στόχο, χωρίς στρογγυλοποιήσεις και ωραία λόγια. Θα εείχε επίσης νόημα το ερώτημά σας αν γινόμουν αρχηγος ενός κόμματος του 6%. Παραβλέπετε οτι στόχος μου ειναι το ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει μεγάλο κόμμα.

Το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ αντλούσε μεγάλο μέρος της δύναμης του από την επαρχία. Τώρα κάνετε περιοδείες στην επαρχία. Γιατί ο κόσμος της επαρχίας γύρισε την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ;

Τα χειρότερά μας ποσοστά τα καταγράψαμε στις μεγάλες περιφέρειες στην Αττική. Αντιθέτως υπάρχουν εκλογικές περιφέρειες στην επαρχία όπου λάβαμε συγκριτικά υψηλά ποσοστά, όπως η Κρήτη για να σας φέρω ένα παράδειγμα. Αλλά η σύγκριση μεταξύ επαρχίας και κέντρου δεν έχει καμία σημασία τελικά. Αυτό που είναι σημαντικό είναι πως πρέπει να πάψουμε να είμαστε ικανοποιημένοι ως κόμμα με ποσοστά του 6-8%.  Να ξεφύγουμε από τη μίζερη εκδοχή μας και να διεκδικήσουμε τον πολιτικό μας χώρο. Είμαστε το κόμμα των μεγάλων αλλαγών, των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, το κόμμα που έβαλε πλάτη για τη σωτηρία της χώρας και της κοινωνίας όταν χρειάστηκε. Δεν λιποψυχήσαμε, δεν τρέξαμε στη σιγουριά ποτέ. Δώσαμε μάχες και τις κερδίσαμε για το μέλλον της κοινωνίας. Αυτός είναι ο ρόλος μας: του αυτόνομου διαμορφωτή της πολιτικής πορείας της χώρας και όχι της μουσειακής αυτονομίας. Αυτό λέω στους ανθρώπους που συναντώ σε όλη την Ελλάδα  και βλέπω πως τους συγκινεί, τους συνεγείρει. Αυτό περιμένουν από τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και για αυτό θα δώσω τη μάχη.

Λένε πολλοί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην ουσία ο Αλέξης Τσίπρας και ότι κομματική οργάνωση που να είναι αντίστοιχη με το ποσοστό των ψηφοφόρων δεν υφίσταται. Αντίθετα το ΚΙΝΑΛ έχει κομματική υποδομή άλλα σήμερα δεν έχει ψηφοφόρους. Αρχηγό που να κερδίζει τον Τσίπρα έχει;

Θα το ξέρουμε σε λίγες εβδομάδες, θα μας δώσουν την απάντηση τα μέλη και οι φίλοι μας. Και για αυτό πρέπει να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Η συμμετοχή τους δεν θα κρίνει απλώς το αποτέλεσμα, θα δώσει το έναυσμα για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ. Θα είναι το πρώτο μήνυμα για τη νέα πορεία του κόμματος ώστε να αγκαλιάσει το σύνολο των προοδευτικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και να συνομιλεί με όρους πολιτικής ισχύος και εν τέλει υπεροχής με το υπόλοιπο πολιτικό σκηνικό. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει πολλές «μεταγραφές» από τον χώρο σας. Μήπως είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η τακτική των ανοιγμάτων στο «κέντρο» από τον νυν πρωθυπουργό;

Την αντιστροφή αυτής της αιμορραγίας από την απώλεια στελεχών της παράταξής μας την έχω βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα μου. Έχω μιλήσει σχετικά και έχω κατηγορηθεί για αυτό αλλά επιμένω: κάνω κάλεσμα συστράτευσης και επαναδραστηριοποίησης ιστορικών και άξιων στελεχών μας για να ξαναγίνουμε μεγάλη πολιτική δύναμη. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ να αλωνίζουν στο κέντρο και να εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων. Ποτέ η συντήρηση δεν μπόρεσε να φέρει εις πέρας ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Η ανατροπή αυτής της συνθήκης περνάει από την αλλαγή της αντιπολιτευτικής μας τακτικής, του λόγου και του ύφους μας. Όλα αυτά θα αποτελέσουν στοιχεία για τα οποία θα κριθούμε στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας. Μιας ηγεσίας που θα μπορεί να εκφράσει δυναμικά το μεταρρυθμιστικό κέντρο και την κεντροαριστερά, δηλαδή τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία.

Ενόψει και των εκλογών με απλή αναλογική, θεωρείτε ότι είναι καλύτερα να υπάρχουν συνασπισμοί εξουσίας ή μονοκομματικές κυβερνήσεις;

Έχω ταχθεί και ως επιστήμονας και ως πολιτικός υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων που διασφαλίζουν την πολιτική σταθερότητα. Παραμένω συνεπής σε αυτό ιδιαίτερα απέναντι σε περιπτώσεις όπου υποστήριξη της απλής αναλογικής είναι καιροσκοπική από κυβερνήσεις σε αποδρομή, όπως ακριβώς έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν χάσει την εξουσία.

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.