ΘέμαΤοπικά

Ανακοίνωση ΔΕΥΑΔΔ για fake ειδήσεις σχετικά με λογαριασμούς

Από την ΔΕΥΑΔΔ λάβαμε ανακοίνωση μέσω της οποίας απαντά σε ψευδείς ισχυρισμούς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια:

“Τις τελευταίες ημέρες  συγκεκριμένοι κύκλοι συμπολιτών μας, είτε από ελλιπή πληροφόρηση είτε από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, καλλιεργούν φήμες και διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις μέσω διαδικτύου, σχετικά με την υπηρεσία της ΔΕΥΑ Δέλτα και τον τρόπο που λειτουργεί γενικά.

Συγκεκριμένα υπάρχουν ισχυρισμοί ότι οι Δημότες της Δ.Ε Χαλάστρας έλαβαν από την υπηρεσία της ΔΕΥΑΔΔ απειλητικά ειδοποιητήρια οφειλών για τα τέλη σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο, με τα ποσά των οφειλών να προσδιορίζονται αόριστα και κατά το δοκούν από την εκάστοτε διοίκηση. Επιπρόσθετα μετά από ένα άδηλο υπολογισμό σχετικά με τα έσοδα της επιχείρησης τίθενται ερωτήματα για το «που θα πάνε αυτά τα χρήματα που ζητούνται με απειλές»

Θα θέλαμε λοιπόν να ενημερώσουμε για άλλη μια φορά, τους δημότες του Δήμου Δέλτα και καταναλωτές της ΔΕΥΑΔΔ πως:

  1. η όποια ενέργεια της ΔΕΥΑ Δέλτα,  δεν είναι προϊόν αυθαίρετων ενεργειών και προσωπικών επιλογών, αλλά βασίζεται στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργεία των ΔΕΥΑ όλης της χώρας σύμφωνα με τον Ν 1069/1980 και τις  μέχρι τώρα τροποποιήσεις του, καθώς και στους ψηφισμένους και νόμιμα δημοσιευμένους κανονισμούς λειτουργειών.
  2. η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΔΔ στην προσπάθεια της για μια ευρύτερη αναδιοργάνωση της υπηρεσίας, έπραξε όπως όφειλε για το εν λόγω ζήτημα, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία που διαπράχθηκε κατά τα προηγούμενα έτη στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, από τα αρχεία της υπηρεσίας προκύπτει ότι, μια μερίδα δημοτών έχουν ακολουθήσει τις διαδικασίες και να έχουν συνδεθεί νόμιμα στο δίκτυο αποχέτευσης, καταβάλλοντας το τέλος σύνδεσης. Μια δεύτερη μερίδα έχει συνδεθεί παράτυπα χωρίς τις τεχνικές υποδείξεις της ΔΕΥΑΔΔ και μη καταβάλλοντας το αντίστοιχο ποσό, ενώ μία τρίτη μερίδα εξακολουθεί να διατηρεί βόθρους και παλιές εγκαταστάσεις αποχέτευσης, αγνοώντας τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις και τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες υποβαθμίζοντας περιβαλλοντικά τον τόπο μας.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο κομμάτι του δικτύου αποχέτευσης (βαρυτικό) ολοκληρώθηκε το 2007 και το δεύτερο κομμάτι (υπό κενό) ολοκληρώθηκε το 2015 καθώς και ότι η σύνδεση των ακινήτων που έχουν πρόσβαση στο κεντρικό δίκτυο είναι υποχρεωτική.

  • το κόστος του τέλους σύνδεσης για τη Δ.Ε Χαλάστρας υπολογίστηκε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ψηφίστηκε με την 07/2011 απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑ Δέλτα  και επικαιροποιήθηκε με την ΑΔΣ 40/2015.
  • το ΔΣ της ΔΕΥΑ με απόφαση του ενέκρινε την αποστολή ειδοποιήσεων και όχι λογαριασμών, για τη συγκεκριμένη οφειλή, με σκοπό να επικοινωνήσει το θέμα στην κοινωνία της Χαλάστρας και του Ανατολικού, να καταγραφούν περιπτώσεις εξαιρέσεων και αδυναμίας σύνδεσης στα μητρώα της επιχείρησης αλλά και να διασφαλιστούν οι πόροι της επιχείρησης ώστε να υφίσταται βιώσιμη και λειτουργική προς όφελος της κοινωνίας. Η οποιαδήποτε οφειλή διακανονίζεται σε δέκα ισόποσες δόσεις για διευκόλυνση των καταναλωτών.
  • η ΔΕΥΑ Δέλτα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία και τη συντήρηση  μιας σειράς εγκαταστάσεων και υποδομών (δίκτυα, γεωτρήσεις, αντλιοστάσια. Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων) με μεγάλα  λειτουργικά και ενεργειακά κόστη προκειμένου να υπηρετεί την τοπική κοινωνία παρέχοντας νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και οι πόροι της ορίζονται από τα παρακάτω:

            Κατ΄ άρθρο 10 του Ν.4483/2017

     Πόροι της επιχείρησης

  1. Πόροι της επιχείρησης είναι: 

  α) το ειδικό τέλος που προβλέπεται από το άρθρο 11,

 β) το τέλος σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης,

 γ) η δαπάνη διακλάδωσης  και σύνδεσης προς τον αγωγό ύδρευσης και αποχέτευσης,

 δ) το τέλος σύνδεσης με το δίκτυο ύδρευσης, 

ε) το πάγιο τέλος για την κάλυψη μέρους του ελάχιστου κόστους λειτουργίας του  δικτύου ύδρευσης  και αποχέτευσης, σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθρου 10 του ν. 4071/2012 (Α΄ 85),

           στ) το τέλος χρήσης υπονόμου, 

Τέλος, κατανοούμε ότι στην ψηφιακή εποχή, το φαινόμενο της δημόσιας παραπληροφόρησης και συκοφαντίας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, τροφοδοτώντας τους χρήστες του διαδικτύου με μια ροή μη επεξεργασμένων πληροφοριών για την εξυπηρέτηση οικονομικών ή και πολιτικών συμφερόντων εντούτοις προβλέπονται συγκεκριμένοι περιορισμοί και κυρώσεις που προστατεύουν τους πολίτες (Π.Κ, Άρθρο 191 Π.Κ,  άρθρο 36 Ν.4855/2021).

Η ΔΕΥΑ Δέλτα σήμερα, υπηρετώντας τους σκοπούς της επιχείρησης, είναι στη διάθεση όλων των δημοτών του Δήμου μας για οποιεσδήποτε πληροφορίες και διευκρινήσεις.

 Από τη ΔΕΥΑ Δήμου Δέλτα”

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.