59 mural artists στη «φαρέτρα» του Δ.Θεσσαλονίκης για νέες τοιχογραφίες
Μια «δεξαμενή» με 59 mural artists δημιουργεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας τον δρόμο για σειρά τοιχογραφιών σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Οι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας και πλέον εντάχθηκαν σε μία βάση δεδομένων, με στόχο να αλλάξουν το γκρίζο τοπίο των πολυκατοικιών.
Οι δημιουργοί κατέθεσαν το portfolio τους, τις ιδέες και το έργο τους και είναι έτοιμοι να πάρουν μέρος σε δράσεις δημόσιας τέχνης, να «γεννήσουν» σχέδια και εικόνες που θα «υποχρεώνουν» τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης να σηκώνουν το βλέμμα ψηλά.
«Περιμέναμε συμμετοχή στο κάλεσμα του δήμου, ωστόσο ο τελικός αριθμός των mural artists ξεπέρασε κάθε προσδοκία. ‘Ετσι, δημιουργήσαμε μία βάση δεδομένων και ανάλογα με το θέμα θα επιλέγεται ο κατάλληλος καλλιτέχνης. Επιδίωξή μας το καλύτερο δυνατό αισθητικά αποτέλεσμα για τον δημόσιο χώρο», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης, Βασίλης Γάκης.
Αναζητούνται χώροι για τα νέα murals
Πλέον, η δημοτική αρχή προχωρά στο επόμενο βήμα που είναι η αναζήτηση των κατάλληλων σημείων για να φιλοξενηθούν τα νέα murals. Ουσιαστικά πρόκειται για παρεμβάσεις που μπορούν να μεταμορφώσουν όψεις κτιρίων και δημόσιους χώρους σε ανοιχτές εικαστικές «γκαλερί», ενισχύοντας την αισθητική ταυτότητα μιας πόλης και δημιουργώντας σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Για το λόγο αυτό, έχει ζητηθεί και η βοήθεια των δημοτικών κοινοτήτων, οι οποίες καλούνται να επιλέξουν σημεία τα οποία μπορούν να «μεταμορφωθούν» μέσα από σχέδια και εικόνες. Προτεραιότητα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα δοθεί στον άξονα της Εγνατίας, έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης, που διασχίζει το ιστορικό κέντρο.
‘Αλλωστε, το mural που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην πλατεία Δημοκρατίας, στο «σημείο μηδέν», απεικονίζοντας ένα νεαρό άτομο να ατενίζει το μέλλον της Θεσσαλονίκης έχει ήδη κερδίσει τα βλέμματα των περαστικών. Ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες όπου είναι πλήρως φωτισμένο.
Θεματολογία από τον πολιτισμό, τον κινηματογράφο και προσωπικότητες της πόλης
«Η Εγνατία έχει πολλά και παλιά κτίρια που μπορούν να αλλάξουν όψη χάρη στα murals», υπογραμμίζει από την πλευρά του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης. Όπως σημειώνει ορισμένα από τα έργα τέχνης θα υλοποιηθούν με δωρεές, ενώ άλλα θα χρηματοδοτηθούν από τον δήμο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται κάποια από αυτά να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σε ό,τι αφορά τη θεματολογία των εικόνων που θα «στολίσουν» τα κτίρια οι πρώτες ιδέες της δημοτικής αρχής κινούνται γύρω από τον πολιτισμό, τον κινηματογράφο αλλά και προσωπικότητες που άφησαν έντονα το στίγμα τους στην πόλη.
Η δημιουργία της βάσης καλλιτεχνών αποτελεί, σύμφωνα με τον δήμο Θεσσαλονίκης, ένα πρώτο βήμα για έναν πιο οργανωμένο σχεδιασμό παρεμβάσεων δημόσιας τέχνης στην πόλη, ώστε οι μελλοντικές εικαστικές δράσεις να μπορούν να υλοποιούνται με μεγαλύτερη συνέχεια και προγραμματισμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

