ΘέμαΠολιτικήΤοπικά

Στο Δέλτα Αξιού η ΝΔ Θεσσαλονίκης για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροβιότοπων (pics)

Δράση στο Δέλτα Αξιού για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροβιότοπων πραγματοποίησε η Διοικούσα Επιτροπή ΝΔ Θεσσαλονίκης το Σάββατο 3/2.

Συγκεκριμένα, τη δράση πραγματοποίησε η Γραμματεία Εθελοντισμού και Ποιότητας Ζωής, με επικεφαλής την κα Φυγαλία Παπαγεωργίου, της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης και η ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για την αξία των φυσικών και τεχνητών υγροβιότοπων.

Η δράση ξεκίνησε με επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού «Νικόλαος Κ. Γιουτίκας» στη Χαλάστρα, όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση / ενημέρωση τόσο από το ίδιο το Κέντρο, όσο και από το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) και το ΕΚΒΥ (Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων).

Ο Μιλτιάδης Σεφερλής, βιολόγος, μέλος του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΜΓΦΙ-ΕΚΒΥ), παρουσίασε συνοπτικά τις δράσεις και το έργο του Ιδρύματος. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στη σημασία και τον πολύτιμο ρόλο των υγροτόπων για τη φύση και τον άνθρωπο, στον υγροτοπικό πλούτο της χώρας και εστίασε στην αναγκαιότητα διατήρησής του. Παρουσίασε, επίσης, επιλεγμένα έργα του ΜΓΦΙ-ΕΚΒΥ, όπως αυτό της παρακολούθησης της ποιότητας της θάλασσας στον Θερμαϊκό κόλπο, που υλοποιείται από το 2015, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησε παρουσίαση του Δρ. Χημικού Μηχανικού Κωνσταντίνου Πλάκα, ερευνητή του ΕΚΕΤΑ, με θέμα «Συμβολή υγροβιοτόπων στην μείωση της  ρύπανσης από υγρά απόβλητα και στο μετριασμό των ελλείψεων σε νερό στις άνυδρες περιοχές της Μεσογείου». Παρουσιάστηκε η «πράσινη» τεχνολογική προσέγγιση με το ακρωνύμιο APOC, για την αποτελεσματική επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση λυμάτων μικρής και μεσαίας κλίμακας οικισμών. Η μέθοδος αυτή συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της αναερόβιας επεξεργασίας με την εφαρμογή φυσικών συστημάτων (τεχνητοί υγρότοποι) και την αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας. Το κόστος λειτουργίας της προτεινόμενης «πράσινης» μονάδας είναι ελάχιστο, προσφέροντας ταυτόχρονα μέγιστο περιβαλλοντικό όφελος.

Επίσκεψη στις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών στον όρμο Καβούρα (παραλία Αξιού), ενώ τελευταίος σταθμός της επίσκεψης ήταν ο «Κόκκινος Δρόμος», η διαδρομή περιπάτου, ποδηλασίας και παρατήρησης φλαμίνγκο και άλλων σπάνιων πουλιών στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, όπου οι συμμετέχοντες στη δράση της Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ., ενημερώθηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, για τα έργα και τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο συγκεκριμένο σημείο και ευρύτερα στο Δυτικό Παράκτιο Μέτωπο.

Οι εργασίες στον «Κόκκινο Δρόμο»

Σε ό,τι αφορά στον «Κόκκινο Δρόμο» έχουν ολοκληρωθεί εκτεταμένες εργασίες στήριξης των παράκτιων αναχωμάτων και αναβάθμισης των ήπιων υποδομών αναψυχής για τους επισκέπτες, ενώ σύντομα ξεκινά η επόμενη φάση των εργασιών για την επέκταση του «Κόκκινου Δρόμου» προς το Δέλτα του Γαλλικού ποταμού και την περιοχή του πρώην ΧΑΔΑ.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Γιουτίκας, «βρισκόμαστε πλέον στο τελικό στάδιο καθαρισμού και εξυγίανσης εκατοντάδων στρεμμάτων, από επικίνδυνα και μη απόβλητα, αλλά παράλληλα έχουμε ξεκινήσει τις δενδροφυτεύσεις και προχωράμε στη δημιουργία Αλιευτικού Καταφυγίου στο ύψος μεταξύ Καλοχωρίου και Μενεμένης, ώστε τα καραβάκια της θαλάσσιας συγκοινωνίας, να φτάνουν μέχρι το Δυτικό Παράκτιο Μέτωπο. Οργανώνουμε δύο νέες ποδηλατικές διαδρομές προς το Γαλλικό ποταμό και τις εκβολές του Αξιού και την ανάδειξη της περιοχής με τις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών. Ο οραματικός στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και την απόδοση στους κατοίκους, ενός δυναμικού περιβαλλοντικού πάρκου στο δυτικό τμήμα της γίνεται πραγματικότητα».

Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν τη δράση ο κ. Ζήσης Ιωακείμοβιτς, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας Ν. Θεσσαλονίκης, καθώς και η κα Κατερίνα Ζιούτα, υποψήφια βουλευτής ΝΔ Β’ Περιφέρειας Ν. Θεσσαλονίκης.

Θερμές ευχαριστίες αποδίδονται από τη ΝΔ Θεσσαλονίκης σε όλους τους συντελεστές της δράσης, στον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, στην κα Ε. Κατράνα, Βιολόγο, MSc περιβαλλοντικής βιολογίας Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού, στο Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και στη Διοίκηση του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε. για τη μετακίνηση των συμμετεχόντων.

Δείτε ακόμη:
Μπισμπινά: «Περήφανοι για τον υγρότοπο του Δ. Δέλτα – Δέσμευση για προστασία και ενίσχυσή του»

Φοιτητές από το Μονπελιέ στην προστατευμένη περιοχή Δέλτα Αξιού

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.