ΕλλάδαΘέμα

Σοκ από τα 872 κρούσματα σε Θεσσαλονίκη – Εξετάζονται νέα μέτρα για την εστίαση, τι εισηγούνται οι ειδικοί

Συνολικά 4.696 νέα κρούσματα, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Σοκ προκαλούν τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, καθώς ανακοινώθηκαν 872.

Όσον αφορά την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται επίσης στο «κόκκινο». Στην Ημαθία βρέθηκαν 123, στο Κιλκίς 85, στην Πέλλα 121, στην Πιερία 86, στις Σέρρες 125, στη Χαλκιδική 43 ενώ βρέθηκαν και 8 κρούσματα στο Άγιο Όρος.

Nέα μέτρα για τον κορονοϊό στο τραπέζι μετά την αναζοπύρωση της πανδημίας και το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Στον επιδημιολογικό χάρτη μετά και τη νέα εκτόξευση των ημερήσιων κρουσμάτων είναι «κόκκινη» η μισή Ελλάδα, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς που  οι πληροφορίες τους φέρουν να εισηγούνται νέα μέτρα σε εστίαση, ψυχαγωγία, αλλά και μάσκα παντού, ειδικά στις περιοχές που ο covid-19 «βράζει».

Μαγιορκίνης: Αργά ή γρήγορα όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό
Για τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και το νέο, αρνητικό ρεκόρ που σημειώθηκε το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου, μίλησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, μεταξύ των οποίων είναι και το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων στις «κόκκινες» περιοχές.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης αφήνει ανοιχτό ακόμα και το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων σε «κόκκινες» περιοχές. Κρίσιμη ημέρα είναι η Τετάρτη που συνεδριάζει η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εξετάζοντας τη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να ανασχεθεί το πανδημικό κύμα. 

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης, «Η συζήτηση αυτή τη στιγμή περιστρέφεται γύρω από την αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού. Το βασικό στοιχείο που έχουμε στο μυαλό μας αυτή τη στιγμή είναι ότι η πιθανότητα εκρίζωσης του ιού έχει πρακτικά μηδενιστεί, δεν πρόκειται να φύγει, αργά ή γρήγορα όλοι μας θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό και ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Όποια μέτρα κι αν σκεφτόμαστε, πρέπει να είναι βιώσιμα σε βάθος χρόνου και το μόνο τέτοιο μέτρο είναι ο εμβολιασμός».

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρθούν μέτρα όπως αυτό της κοινωνικής αποστασιοποίησης αλλά, όπως είπε, «μόνο σε ακραίες συνθήκες σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και μόνο με την προοπτική να αρθούν μόνο όταν το επίπεδο εμβολιασμού ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο ποσοστό». «Αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις “κόκκινες” περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε στο ΣΚΑΪ. 

Αναφερόμενος σε «κόκκινες» περιοχές, όπως είναι η Θεσσαλία και η Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, ο Γκίκας Μαγιορκίνης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα να ληφθούν και μέσα στην επόμενη εβδομάδα. «Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε έναν διαρκή και πιο σταθερό έλεγχο στην εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, όπου υπάρχει παραβατικότητα. Υπάρχουν τρόποι να αυξηθεί ο έλεγχος για τήρηση των μέτρων» είπε, αναφορικά με την επικείμενη συνεδρίαση της επιτροπής την Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου.

Τέλος, ο επιδημιολόγος αναφέρθηκε στη Βρετανία όπου έχει δημιουργηθεί ένας κορεσμός μέσω της νόσησης στα άτομα που είναι πιο ευαίσθητα. Όπψς ανέφερε, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στη χώρα μας, και θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των αριθμών θανάτων και κρουσμάτων. «Αυτό, όμως, θα γίνει με βαρύ κόστος. Ο αριθμός θανάτων δεν πρόκειται να πέσει αν δεν αυξηθεί το επίπεδο εμβολιασμού», τόνισε.

Έρχονται μέτρα μετά το νέο μαύρο ρεκόρ στα κρούσματα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων αναμένεται να αφορά στους ανεμβολίαστους δεδομένου ότι αποτελούν την κοινωνική ομάδα η οποία κινδυνεύει περισσότερο. 

Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται και φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση προς εφαρμογή, είναι να γίνονται περισσότερα τεστ σε εργασιακούς χώρους ωστόσο η στο τραπέζι είναι επιπλέον μέτρα για τους μεικτούς χώρους, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτική η επίδειξη είτε τεστ είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού για ανεμβολίαστους ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους κάτι το οποίο για παράδειγμα ακολουθείται στη Γαλλία. 

Οι πληροφορίες φέρουν τους επιστήμονες να ρίχνουν στο τραπέζι τα εξής μέτρα:

επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών στους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία

διενέργεια  2 rapid test για τους ανεμβολίαστους πολίτες για την προσέλευση στην εργασία τους και με δική τους οικονομική επιβάρυνση

υιοθέτηση πρόσθετων περιορισμών για την παρουσία ανεμβολίαστων πολιτών σε μεικτούς, ανοικτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ

Νέα κίνητρα λόγω ελλείψεων σε γιατρούς

Την ίδια ώρα δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε κρίσιμες ιδιότητες γιατρών για τη μάχη με την πανδημία, κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας με την οποία αυξάνονται οι ειδικότητες γιατρών ΕΣΥ που δύνανται -με πρόσθετη αποζημίωση- να μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη εφημεριών, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών. Η μετακίνηση και οι αποζημιώσεις θα αφορούν στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας, όχι μόνο αναισθησιολογίας, αλλά και παθολογίας και πνευμονολογίας-φυματιολογίας.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για την εκπαίδευση και εξέταση των υποψήφιων οδηγών, το οποίο εισάγεται, προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2021.

Πηγή: ethnos.gr

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.