LifeΘέμα

Πώς να φτιάξετε το πιο λαχταριστό παραδοσιακό Σπετσοφάι!

Αν υπάρχει ένα πιάτο που συνοψίζει τη ζεστασιά και τη γεύση της ελληνικής κουζίνας, αυτό είναι το παραδοσιακό Σπετσοφάι. Πικάντικο, μελωμένο και αρωματικό, αποτελεί την τέλεια επιλογή για τις πιο μερακλίδικες συγκεντρώσεις.

Σήμερα, τη συνταγή μοιράζεται μαζί μας το βραβευμένο μεζεδοπωλείο “Ό,τι Φάμε Ό,τι Πιούμε” (Μάρκου Μπότσαρη 28, Διαβατά), γνωστό για την αυθεντική του προσέγγιση στη μαγειρική των μεζέδων.

Υλικά:

1 κιλό χωριάτικο λουκάνικο

5 πιπεριές Φλωρίνης

5 πιπεριές κέρατο

4 ώριμες ντομάτες

2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας

Ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

Αλάτι

Πιπέρι

Ρίγανη

Εκτέλεση:

Προετοιμασία υλικών:

Κόβουμε τα λουκάνικα σε φέτες και καθαρίζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια. Τις κόβουμε πρώτα οριζόντια και μετά σε λωρίδες (πάχους περίπου ενός δαχτύλου).

Τηγάνισμα:

Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα — ίσα να σκεπάσει τον πάτο (περίπου 1 – 1½ φλιτζάνι του τσαγιού). Τηγανίζουμε τα λουκάνικα μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Τηγανίζουμε τις πιπεριές, λίγες-λίγες, μέχρι να μαραθούν και να καραμελώσουν ελαφρώς. Μόλις είναι έτοιμες, προσθέτουμε ξανά τα λουκάνικα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά και σβήνουμε με το κρασί μας.

Σβήσιμο & σάλτσα:

Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ από το κρασί, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και τον πελτέ, ανακατεύοντας καλά.

Προσθέτουμε ρίγανη, πιπέρι και προσεκτικά το αλάτι, αφού το λουκάνικο είναι αρκετά αλμυρό. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε 1½ ποτήρι νερό.

Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει και να ρουφά τα υγρά του, το βγάζουμε από τη φωτιά, για να μην στεγνώσει εντελώς, αφού θέλουμε να μείνει αρκετό «ζουμί» για τη χαρακτηριστική… βούτα του μερακλή με φρέσκο ψωμί!

Σερβίρισμα:

Σερβίρουμε το μεζέ μας ζεστό με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και (αν θέλουμε) λίγη τριμμένη φέτα από πάνω.

Καλή μας όρεξη!

Το Σπετσοφάι δεν είναι απλώς ένα πιάτο – είναι εμπειρία, καθώς συνδυάζει την παράδοση με τις πλούσιες γεύσεις της ελληνικής υπαίθρου και δημιουργεί ένα αποτέλεσμα που δεν ξεχνιέται εύκολα.

Αν, πάλι, είστε μερακλήδες αλλά προτιμάτε να αποφύγετε όλη την παραπάνω διαδικασία, υπάρχει και ο πιο εύκολος τρόπος να απολαύσετε το παραδοσιακό Σπετσοφάι, με μία επίσκεψη στο μεζεδοπωλείο «Ό,τι Φάμε Ό,τι Πιούμε»!

Διαβάστε ακόμη:
Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα Κεφτεδάκια της Γιαγιάς!

Διπλή διάκριση για το μεζεδοπωλείο «Ό,τι Φάμε… Ό,τι Πιούμε» στα Διαβατά!

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *