«Ό,τι Φάμε Ό,τι Πιούμε»: Η ιδέα, η τελετουργία του βολιώτικου μεζέ, οι σπεσιαλιτέ και τα βραβεία
Ένα χρόνο ζωής συμπληρώνει το βραβευμένο μεζεδοπωλείο «Ό,τι Φάμε Ό,τι Πιούμε» (Μάρκου Μπότσαρη 28, Διαβατά) και ήδη έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Με την ευκαιρία των γενεθλίων του μαγαζιού, συναντήσαμε τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, Αλέξανδρο Σεκεσλίδη, ο οποίος στα 25 του, έχοντας ήδη εργαστεί τα προηγούμενα χρόνια στην εστίαση, θέλησε να κυνηγήσει τα όνειρά του και να δημιουργήσει ένα μεζεδοπωλείο που θα ξεχωρίζει για την ποιότητα του φαγητού του και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή.
Στο πλευρό του ο πατέρας του, Δημήτρης, ένας μάγειρας με εμπειρία και γνώσεις που θα ζήλευαν πολλοί στο χώρο της εστίασης.
Ο Αλέξανδρος και ο Δημήτρης μάς υποδέχτηκαν στα Διαβατά και μας παραχώρησαν μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη:
Πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του μεζεδοπωλείου «Ό,τι Φάμε Ό,τι Πιούμε»;
Η ιδέα γεννήθηκε πριν από περίπου τρία χρόνια. Θέλαμε να ανοίξουμε ένα μεζεδοπωλείο που θα προσφέρει στον κόσμο όλα όσα θα μας άρεσαν κι εμάς ως πελάτες. Με ποιοτικές πρώτες ύλες, σεβασμό στην παράδοση και προσιτές τιμές. Μία οικογενειακή επιχείρηση για την οποία θα ήμασταν περήφανοι!

Πώς υποδέχτηκε ο κόσμος αυτό το νέο εγχείρημα στη δυτική Θεσσαλονίκη;
Μέρα με τη μέρα, ο κόσμος αγκαλιάζει το μεζεδοπωλείο μας όλο και περισσότερο. Αυτό που μας χαροποιεί, είναι ότι ο κόσμος που έρχεται για πρώτη φορά στο μεζεδοπωλείο «Ό,τι Φάμε Ό,τι Πιούμε», επιστρέφει ξανά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση από το να «κερδίζεις» τον πελάτη με το φαγητό και την εξυπηρέτηση που του προσφέρεις!
Το «Ό,τι Φάμε Ό,τι Πιούμε» είναι από τα λίγα μεζεδοπωλεία στη Θεσσαλονίκη που προσφέρουν βολιώτικο μεζέ με τσίπουρο. Πώς το αποφασίσατε και τι περιλαμβάνει αυτή η ξεχωριστή… μυσταγωγία για τους μερακλήδες;
Τσίπουρο σερβίρουν παντού. Βολιώτικο μεζέ, όμως, δεν προσέφερε κανείς στην περιοχή μας. Και επειδή θεωρούμε πως το φαγητό είναι πρωτίστως απόλαυση, θέλαμε να φέρουμε στον τόπο μας αυτήν την ξεχωριστή μυσταγωγία που λατρεύουν οι μερακλήδες!

Πολλοί ήταν αυτοί που παραξενεύτηκαν στην αρχή, γιατί είχαν συνηθίσει με το τσίπουρο να τους σερβίρουν καμιά ντοματούλα, λίγο αυγό, άντε και καμιά αντζούγια. Στο «Ό,τι Φάμε Ό,τι Πιούμε», όμως, βλέποντας το τσιπουράκι τους να συνοδεύεται από παραδοσιακά μαγειρευτά ημέρας, όπως φασόλια γίγαντες, σπετσοφάι, χταπόδι κρασάτο κ.α., καθώς και από χειροποίητα παστά και «αλοιφές», εντυπωσιάστηκαν.
Πλέον, πολλές παρέες έρχονται για αυτήν την τελετουργία, για την έκπληξη που προσφέρει ο κάθε νέος, άγνωστος μεζές που έρχεται στο τραπέζι, αλλά και για να δουν πόσες γύρες τσίπουρου με μεζέ μπορούν να… αντέξουν.
Σερβίρετε θαλασσινά, παραδοσιακά μαγειρευτά και σούβλες. Τι προτιμά ο κόσμος και ποιες είναι οι σπεσιαλιτέ σας;
Το πιάτο που σπανίως λείπει από ένα τραπέζι είναι τα κεφτεδάκια της γιαγιάς, τα οποία κάνουν… θραύση! Ψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου είναι τα φασόλια γίγαντες Πηλίου και το σπετσοφάι, καθώς και το κοντοσούβλι κοτόπουλο.

Από τα θαλασσινά, τα πιάτα που «τιμά» περισσότερο ο κόσμος είναι το θράψαλο σχάρας και το τηγανητό, οι γαρίδες και το πλοκάμι χταποδιού. Όσον αφορά τα ψάρια, σερβίρουμε κυρίως μικρά ψάρια, ιδανικά για μεζέ, όπως ο γαύρος, η σαρδέλα και κάποιες μέρες κουτσομούρα.
Ψάρια και θαλασσινά σερβίρουμε μόνο εάν αυτά που έχουμε βρει στην αγορά την ίδια μέρα ανταποκρίνονται στην ποιότητα που θέλουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας. Αν δεν βρούμε την ποιότητα που θέλουμε, δεν θα σερβίρουμε το συγκεκριμένο πιάτο. Τόσο απλά!

Μέσα σε λίγους μόνο λειτουργίας του, το μεζεδοπωλείο «Ό,τι Φάμε Ό,τι Πιούμε» έχει ήδη κατακτήσει δύο βραβεία για το φαγητό του. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Η αλήθεια είναι ότι εμείς δεν «κυνηγήσαμε» αυτά τα βραβεία. Ήρθε κόσμος, δοκίμασε το φαγητό μας, μας βαθμολόγησε και μια ωραία μέρα παραλάβαμε τα βραβεία, χωρίς να έχουμε ιδέα για το τι είχε προηγηθεί!
Εκτός από ηθική ικανοποίηση, για εμάς αυτά τα βραβεία αποτελούν και μία «δέσμευση». Μία υποχρέωση προς τους πελάτες μας και τους εαυτούς μας, να εξελιχθούμε ακόμη περισσότερο και να γίνουμε ακόμη καλύτεροι. Μάλιστα, ήδη ετοιμάζουμε και κάποια νέα πιάτα, για να τα λανσάρουμε και να τα προσθέσουμε στο μενού μας από τη νέα σεζόν.
Αυτή, εξάλλου, είναι και η φιλοσοφία και το όραμά μας: κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι και να κερδίζουμε την εκτίμηση του κόσμου με το φαγητό μας.
