ΘέμαΤοπικά

Μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο ζητά η Γερακίνα Μπισμπινά

Τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο ζητά η δήμαρχος Δέλτα, Γερακίνα Μπισμπινά, στο εβδομαδιαίο μήνυμά της.

Παράλληλα, η κα Μπισμπινά αναφέρεται στην απώλεια του πρώην δημάρχου Μίμη Φωτόπουλου, στην υποδειγματική λειτουργία της διεύθυνσης καθαριότητας τις ημέρες των εορτών του Πάσχα, καθώς και στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος των αδεσπότων.

Αναλυτικά το μήνυμα της Γερακίνας Μπισμπινά:

«Καλημέρα αγαπητοί μου συνδημότες!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά σε όλους! Ξεκινάω με τις ευχές καθώς έχουμε να επικοινωνήσουμε μέσα από αυτή τη σελίδα πριν από τις ημέρες του Αγίου Πάσχα και θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους υγεία και ευτυχία.

Κοιτώντας πίσω τις ημέρες που πέρασαν δεν θα μπορούσα παρά να σταθώ στην οδυνηρή απώλεια που βίωσε ο Δήμος Δέλτα με τον χαμό του πρώην δημάρχου μας Μίμη Φωτόπουλου. Η απώλεια του Μίμη μας άφησε την αυτοδιοίκηση και όλους εμάς πιο φτωχούς, πιο μόνους. Θέλω μια ακόμα φορά να τον ευχαριστήσω για την αδιάκοπη στήριξη και την καθοδήγηση του. Υπήρξε στήριγμα και πολύτιμος σύμβουλος.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν με αργίες και γιορτές ο Δήμος Δέλτα λειτούργησε υποδειγματικά στον τομέα της καθαριότητας και οι άνθρωποι που εργάστηκαν για να απολαύσουμε όλοι μας τις ημέρες των αργιών χωρίς προβλήματα, αξίζουν της εκτίμησής μας για το έργο τους. Ακόμα στον τομέα της καθαριότητας βλέπουμε περιοχές στα Κύμινα, στην Ν. Μαγνησία και αλλού να αλλάζουν όψη, να αποδίδονται στους δημότες μετά από χρόνια εγκατάλειψης.

Παράλληλα γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των αδεσπότων με σεβασμό στους πολίτες και ευαισθησία προς τα ζώα, τα οποία δεν φταίνε σε τίποτα για την σημερινή κατάσταση. Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου και με τους ανθρώπους που βοηθούν για να λύνονται όσο το δυνατό περισσότερα προβλήματα ευελπιστούμε να φτάσουμε σύντομα σε ένα καλύτερο επίπεδο και με την συνδρομή της διαχειρίστριας εταιρίας της ΒΙΠΕ, της ΕΤΒΑ η οποία θα πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Όμως το κυρίαρχο ζήτημα των τελευταίων ημερών, το οποίο έρχεται από το παρελθόν και μας οδηγεί στο μέλλον του Δήμου Δέλτα είναι αυτό της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στα δυτικά και ειδικότερα στην έδρα του Δήμου μας, τη Σίνδο. Το 2008, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, εξαγγέλθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη και η απόδοση του χώρου της ΔΕΘ για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. Σε αυτήν την πρόταση είχαν συμφωνήσει τότε όλοι οι πολιτικοί, επιστημονικοί και παραγωγικοί φορείς, ενώ έκτοτε αυτή υπήρξε και η σταθερή πρόταση και θέση από τις επόμενες κυβερνήσεις. Η διοίκηση της ΔΕΘ ωστόσο, προώθησε τα τελευταία χρόνια τη ματαίωση της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο και την ανάπλαση των σημερινών εγκαταστάσεων, μια ανάπλαση που εδώ και χρόνια παραμένει βαλτωμένη.

Η αναγκαιότητα του μητροπολιτικού ιστού για ένα «πνεύμονα» πρασίνου σε συνδυασμό με την αμφισβήτηση της οικονομικής βιωσιμότητας του προτεινόμενου χρηματοδοτικού μοντέλου οδηγούν αναπόφευκτα στη λύση της μετεγκατάστασης.  Η πρόταση της μετεγκατάστασης λοιπόν, παραμένει σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ, συνεχίζοντας να αποτελεί τη βέλτιστη λύση, όσο και αν κάποιοι δυσανασχετούν.

Με τη μεταφορά της ΔΕΘ εκτός Θεσσαλονίκης, ο χώρος που θα απελευθερωθεί θα μπορέσει να αξιοποιηθεί ουσιαστικά ως Μητροπολιτικό Πάρκο, χωρίς συμβιβασμούς και μέσες λύσεις, καθιστώντας την πόλη πιο ανθρώπινη, πιο λειτουργική, πιο φιλική και άρα πιο επισκέψιμη. Σημειωτέον ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια από τις πόλεις με τον μικρότερο μέσο όρο πρασίνου ανά κάτοικο(2,6 τ.μ./κάτοικο) στην Ευρώπη!

Ο Δήμος Δέλτα, απέχει μόλις 15 λεπτά από το κέντρο της πόλης και αποτελεί μια κατ’ εξοχήν παραγωγική περιοχή, τη σημαντικότερη της Βόρειας Ελλάδας, συγκεντρώνοντας στα διοικητικά του όρια το μεγαλύτερο κομμάτι του βιομηχανικού / επιχειρηματικού τομέα του νομού, αλλά και σημαντικού μέρος της αγροτικής του παραγωγής. Συνεπώς αποτελεί ιδανική περιοχή για την ανάδειξη των παραπάνω στοιχείων.

Επιπλέον, υπάρχουν και οι χώροι αλλά και ο σχεδιασμός που επιτρέπει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς πολλές καθυστερήσεις να δημιουργηθούν οι υποδομές για τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου, που θα επιτρέπει την διοργάνωση μεγάλων εκθεσιακών διοργανώσεων χωρίς τα φαινόμενα συμφόρησης που προκαλούνται σήμερα και δυσχεραίνουν περαιτέρω το ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακά κέντρο.

Τέλος η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ βοηθά ουσιαστικά στην ισότιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης, δημιουργώντας ένα οικονομικό αντίβαρο στη δυτική Θεσσαλονίκη, μια δυτική Θεσσαλονίκη που διαχρονικά έχει αγνοηθεί επιδεικτικά. Οι πολίτες όλης της δυτικής πλευράς νιώθουν ότι στα δυτικά τοποθετείται μόνο κάθε τι το οποίο οχλεί και επιβαρύνει από κάθε άποψη και όχι κάτι που θα αναπτύξει και θα δώσει ώθηση στην περιοχή. Το μέλλον της πόλης άλλωστε, έτσι όπως αυτή έχει πια αναπτυχθεί, κατά κύριο λόγο βρίσκεται δυτικά και πρέπει επιτέλους αυτό να αναγνωριστεί από όλους.

Ας αφήσουν, ορισμένοι, κατά μέρος τις προσπάθειες τετραγώνισης του κύκλου προσπαθώντας να κρατήσουν την ΔΕΘ σε ένα κέντρο που ασφυκτιά, υποσχόμενοι παράλληλα Μητροπολιτικό Πάρκο στον χώρο που περισσεύει από τις υπόλοιπες κατασκευές που επιβάλλονται για να γίνει βιώσιμη η επένδυση και ας δουν την μοναδική λύση για να γίνει πιο ανθρώπινη πόλη η Θεσσαλονίκη και η Διεθνής Έκθεση να ανακτήσει την χαμένη της αίγλη και να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής».

Δείτε ακόμη:
Μπισμπινά: «Τιμή και αναγνώριση του έργου της Μητρόπολης η επίσκεψη Σακελλαροπούλου»

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.