Δήμοι - ΠεριφέρειεςΘέμα

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: «Η ανευθυνότητα της απελθούσας διοίκησης δεν θα φρενάρει την ανάπτυξη του δήμου μας»

«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Ο Δήμος Ελευθερίου Κορδελιού – Ευόσμου θα βγει από το τέλμα, σε πείσμα όσων θέλησαν με τις εμμονές τους να ‘ναρκοθετήσουν’ την ομαλή λειτουργία του. Η ανευθυνότητα της απελθούσας διοίκησης δεν θα φρενάρει την ανάπτυξη του δήμου μας», τονίζει στη DELTA Press ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Λευτέρης Αλεξανδρίδης.

Ο νικητής των εκλογών του Οκτωβρίου δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της απελθούσας διοίκησης, η οποία όχι μόνο δεν επέτρεψε την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή, αλλά παρέδωσε έναν δήμο χωρίς προϋπολογισμό, για πρώτη φορά στην ιστορία.

Παράλληλα, ο Λευτέρης Αλεξανδρίδης παρουσιάζει τις προτεραιότητές του, ώστε ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της Βόρειας Ελλάδας να μπορέσει να μετατραπεί σε έναν δήμο «αντάξιο των προσδοκιών των συμπολιτών μας, ο οποίος θα αποτελεί πρότυπο και πρωταγωνιστή στις εξελίξεις».

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Αλεξανδρίδης στη DELTA Press:

Ποιες θα είναι οι πρώτες σας κινήσεις ως δήμαρχος Ελευθερίου Κορδελιού – Ευόσμου;

«Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, με μια σειρά παρεμβάσεων που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση σημαντικών και χρόνιων προβλημάτων. Δίνουμε βάρος στην καθαριότητα και την ανακύκλωση, καθώς και στη συντήρηση και φροντίδα των χώρων πρασίνου και αναψυχής.

Θέλουμε να διαμορφώσουμε έναν δήμο φιλικό προς τον πολίτη, με καθαρά και ασφαλή πεζοδρόμια,προσβάσιμα για όλους τους συμπολίτες μας, με επαρκή φωτισμό και ασφάλεια για εμάς και τα παιδιά μας.

Παράλληλα, δρομολογούμε τις ενέργειες που χρειάζονται για να βάλουμε τις βάσεις για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της έλλειψης σχολικής στέγης. Είναι αδιανόητο ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της Βόρειας Ελλάδας και ο πιο νεανικός ανά την επικράτεια να μην έχει επαρκή και αξιοπρεπή σχολεία για τα παιδιά μας και αυτά να υποχρεώνονται να κάνουν μάθημα σε kibo».

Μετά την εκλογική νίκη σας, εκφράσατε την επιθυμία σας για ενότητα και συνεργασία με τις υπόλοιπες παρατάξεις. Με το «καλημέρα» όμως, σας είδαμε να ρίχνετε «βολές» κατά της απελθούσας διοίκησης, με αφορμή τα ανταποδοτικά τέλη…

«Η πρόθεσή μας για συνεργασία είναι δεδομένη, καθώς θεωρούμε ότι αντίπαλός μας είναι μόνο τα προβλήματα του δήμου. Δυστυχώς, όμως, η απελθούσα διοίκηση όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας, αλλά λειτουργώντας εκδικητικά και εμμονικά, προσπάθησε να «ναρκοθετήσει» τα οικονομικά του δήμου, κληροδοτώντας μας δύσκολες αποφάσεις που η ίδια όφειλε να είχε λάβει.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου, άλλαξε η χρονιά χωρίς την ψήφιση προϋπολογισμού, προκαλώντας ένα ντόμινο αρρυθμιών στη λειτουργία του δήμου, ο οποίος κινδύνευσε να μην μπορεί να κάνει οικονομικές πράξεις. Χαρακτηριστική της ανευθυνότητας της απελθούσας διοίκησης είναι η στάση της στο θέμα των ανταποδοτικών τελών, όπου αγνόησε τις εισηγήσεις και προειδοποιήσεις της Οικονομικής Υπηρεσίας και πρότεινε μηδενική αύξηση, παρότι γνώριζε ότι αυτή θα επέφερε «τρύπα» δύο εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του δήμου!

Εμείς ως διοίκηση δεν φοβόμαστε να λάβουμε τις αποφάσεις που απαιτούνται για το καλό του δήμου και των συμπολιτών μας. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Ο Δήμος Ελευθερίου Κορδελιού – Ευόσμου θα βγει από το τέλμα, σε πείσμα όσων θέλησαν με τις εμμονές τους να ‘ναρκοθετήσουν’ την ομαλή λειτουργία του. Η ανευθυνότητα της απελθούσας διοίκησης δεν θα φρενάρει την ανάπτυξη του δήμου μας».

Ποιο είναι το πλάνο σας για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος;

«Ο αριθμός των μονίμων κατοίκων έχει αυξηθεί σημαντικά στο δήμο μας τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλά νέα ζευγάρια επιλέγουν να στεγάσουν εδώ την οικογένειά τους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μία νέα κυκλοφοριακή μελέτη, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί εδώ και τρεις δεκαετίες. Κατόπιν, βάσει αυτής, θα προχωρήσουμε σε όλες τις απαιτούμενες ρυθμίσεις και παρεμβάσεις, ούτως ώστε ο δήμος μας να ‘ανασάνει’ κυκλοφοριακά, προς όφελος τόσο των κατοίκων, όσο και της τοπικής αγοράς.

Στην ατζέντα μας υπάρχει μεταξύ άλλων ο στόχος της διάνοιξης της οδού Ιπποδρομίου, καθώς και το αίτημα για επέκταση του Μετρό προς τη δυτική Θεσσαλονίκη.

Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της έλλειψης θέσεων στάθμευσης;

Στο Ελευθέριο Κορδελιό θα προχωρήσουμε στην επαναλειτουργία του κλειστού πάρκινγκ στην Πλατεία Ελευθερίας, το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και μία δεκαετία, παρότι υποτίθεται ότι θα άνοιγε στο πρώτο εξάμηνο θητείας της απελθούσας διοίκησης. Η επαναλειτουργία του είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τους συνδημότες μας, όσο και για την τοπική αγορά.

Στον Εύοσμο στοχεύουμε στη δημιουργία δύοπολυώροφων υπόγειων πάρκινγκ, το πρώτοπίσω από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και το δεύτερο κοντά στο Κέντρο Υγείας. Η κατασκευή τους θα δώσει μεγάλη «ανάσα» σε κατοίκους, επαγγελματίες και επισκέπτες της περιοχής, ενώ παράλληλα θα τονώσει σημαντικά την τοπική αγορά.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δώσατε ιδιαίτερο βάρος στοντομέα του αθλητισμού. Ποιο είναι το πρόγραμμά σας;

Ο δήμος μας, παρότι είναι ο πιο νεανικός στην επικράτεια, στερείται επαρκών και αξιοπρεπών αθλητικών υποδομών, με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας και τα παιδιά τους να υποχρεώνονται να μεταβούν σε όμορους δήμους για να αθληθούν. Προτεραιότητά μας είναι να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό των χώρων άθλησης που υπάρχουν στο δήμο μας, αλλά και να προχωρήσουμε σε μελέτες για τη δημιουργία ακόμη περισσοτέρων, προκειμένου να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ολοένα και περισσότερο αυξημένες ανάγκες.

Ακόμη, είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε το μεγάλο στόχο της ολοκλήρωσης κατασκευής του σταδίου και του κολυμβητηρίου άνωθεν του Περιφερειακού, τα οποία παραμένουν ημιτελή εδώ και δύο δεκαετίες, έχοντας μετατραπεί σε επικίνδυνα κουφάρια. Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου θα δώσει τεράστια ώθηση και πνοή στην περιοχή και θα αποτελέσει σταθμό για το δήμο μας.

Παράλληλα, προχωράμε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση σειράς αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων, ούτως ώστε να κάνουμε το Δήμο Ελευθερίου Κορδελιού – Ευόσμου σημείο αναφοράς όχι μόνο για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, αλλά και για όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

*Όπως δημοσιεύτηκε στην έντυπη Delta press

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.