Τοπικά

Λαϊκή Συσπείρωση: “Λείπουν έργα ζωτικής σημασίας από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022”

Για ακόμη μία φορά στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30/11 φάνηκε πως η μοναδική φωνή γνήσιας λαϊκής αντιπολίτευσης στο Δήμο Δέλτα είναι η φωνή της Λαϊκής Συσπείρωσης, καθώς μόνο οι δημοτικοί της σύμβουλοι καταψήφισαν το Τεχνικό Πρόγραμμα της Διοίκησης για το 2022, καταγγέλλοντας ότι απουσιάζουν για ακόμη μία φορά έργα ζωτικής σημασίας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου μας. Ολόκληρη η τοποθέτηση: «Το Τεχνικό Πρόγραμμα που συζητάμε σήμερα στην ουσία είναι κομμάτι του προϋπολογισμού, ενός προϋπολογισμού αντιλαϊκού, που βασίζεται στην φοροληστεία των λαϊκών νοικοκυριών από τον Δήμο.  Ταυτόχρονα, είναι κομμάτι μίας συνολικότερης πολιτικής που θέτει ως προτεραιότητα έργα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, και σε αυτή την κατεύθυνση διοχετεύονται και κονδύλια, ενώ έργα που βελτιώνουν το επίπεδο ζωής συνολικά των λαϊκών οικογενειών δεν υπάρχουν ούτε στα σχέδια.

Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα ότι τρέχει το Πρόγραμμα της Περιφέρειας «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη Πράσινη και Ανθεκτική» ύψους 60 εκ ευρώ. Από αυτά στον Δήμο μας θα διοχετευτεί μόλις το 0,7%, και πού θα πάνε αυτά τα χρήματα; Στην προμήθεια ενός μεταχειρισμένου πολυμηχανήματος τύπου UNIMOG, και στην προμήθεια 5 ηλεκτρικών οχημάτων και ενός επιδαπέδιου σταθμού φόρτισης.

Ζούμε στην πιο υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά περιοχή, αναπνέουμε κάθε μέρα το καρκίνο από την δράση των ρυπογόνων βιομηχανίων, ολόκληρα χωριά κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το νερό σε περίπτωση υπερχείλισης του Αξιού, τρία δημοτικά διαμερίσματα δεν έχουν εδώ και δεκαετίες πόσιμο νερό και πίνουν δηλητήριο, παρά τις διακηρύξεις της δημοτικής αρχής ότι μέχρι το 2021 θα έχει λυθεί το ζήτημα.  Και όμως για να λυθούν αυτά τα ζητήματα δεν δίνονται χρήματα. Έργα που είναι ζωτικής σημασίας για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής δεν ιεραρχούνται. Αντίθετα ιεραρχούνται εκείνα τα έργα που είναι ζωτικής σημασίας για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή.

Και εδώ έχουν ευθύνη οι δημοτικές αρχές, και η τωρινή αλλά και οι προηγούμενες, γιατί  διαχρονικά στηρίζουν αυτή την πολιτική. Όχι μόνο αποδέχονται την μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, όχι μόνο δεν διεκδίκησαν πόρους από την κρατική χρηματοδότηση, αλλά λειτουργούν και ως όχημα για την αποδοχή από το λαό αυτής της πολιτικής που βάζει στο περιθώριο τις ανάγκες του.

Σε αυτή την λογική κινείται και το  φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, απουσιάζουν μονίμως έργα και δράσεις ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους του δήμου, όπως:

Έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης.

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την κάλυψη σημαντικών αναγκών σε σχολική στέγη. Παράδειγμα: η ανάγκη ανέγερσης δημοτικών παιδικών σταθμών σε Χαλάστρα, Κύμινα, αλλά και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα,  οι τεράστιες ανάγκες για σχολικές αίθουσες στο δημοτικό σχολείο Διαβατών και σε μία σειρά άλλα σχολεία του δήμου μας

Ακόμη και για την συντήρηση των σχολικών κτιρίων το ποσό που προβλέπεται  είναι ανεπαρκές. Ενώ για ακόμη μία φορά βλέπουμε να υπάρχει η ολοκλήρωση του παιδικού σταθμού Σίνδου, έργο το οποίο θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει παραδοθεί και να λειτουργεί πλέον κανονικά. Ξέρουμε πώς καταλήγουν αυτές οι διαδικασίες, υπάρχει το κολυμβητήριο της Ν. Μαγνησίας που ρημάζει.

Το ίδιο ελλιπές και φτωχό είναι το τεχνικό Πρόγραμμα για μία σειρά ζητήματα όπως οι συντηρήσεις των οδικών δικτύων, οι κοινόχρηστοι χώροι και οι παιδικές χαρές. Υπάρχουν ολόκληρα δημοτικά διαμερίσματα όπου δεν υπάρχει ούτε μία παιδική χαρά (Χαλάστρα, Κύμινα). Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με χώρους για άθληση, γήπεδα, αίθουσες για πολιτισμό.  

Εμείς καταψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα και ταυτόχρονα καλούμε τον λαό της περιοχής μας να μην συμβιβαστεί με την πολιτική αυτή που βάζει στο περιθώριο τις ανάγκες του. Αντίθετα, οργανωμένα μέσα από τους συλλογικούς φορείς και τα σωματεία να διεκδικήσει την ικανοποίηση των αναγκών του σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής μας».

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.