Πολιτική

Η Μικρασιάτικη καταστροφή και το στοίχημα της επόμενης μέρας

Του Σάββα Αναστασιάδη*

Τη χρονιά που πέρασε ανέλαβα μία σειρά πρωτοβουλιών με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή, και από τη θέση μου ως προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, ως  έναν φόρο τιμής στον μικρασιατικό κόσμο, στη μνήμη όσων χάθηκαν, αλλά και σε όσους ξεριζώθηκαν από τα γενέθλια χώματα της Ιωνίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Ανατολικής Θράκης.

Κορύφωση των πρωτοβουλιών μου αυτών αποτέλεσε  η μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσα πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Εκατό χρόνια μετά, στην Προκυμαία του Αύριο».

Μία μεγαλειώδης κατά γενική ομολογία εκδήλωση με ιστορικό και πολιτικό χαρακτήρα, την επιτυχία της οποίας πιστοποιούν τόσο τα όσα ενδιαφέροντα ακούστηκαν από όλους τους ομιλητές όσο και από την  τεράστια προσέλευση κόσμου που παρακολούθησε με αξιομνημόνευτη προσήλωση τη συζήτηση.

Πρόθεσή μου ήταν να αναδείξω τη Μικρασιατική Καταστροφή ως μία μεγάλη τραγωδία που έχει χαραχτεί στην ελληνική ψυχή   και παράλληλα ως ιστορικό γεγονός-καταλύτη που διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό και το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε σήμερα. 

Ο τρόπος που, λίγους μόλις μήνες μετά τον Σεπτέμβριο του ’22, η Ελλάδα ανέλαβε να φέρει εις πέρας το γιγάντιο εγχείρημα  της εγκατάστασης των προσφύγων σε πόλεις και χωριά ανά την ελληνική επικράτεια, η αποτελεσματικότητα που έδειξε, και το αντίκρισμα που είχε αυτό το ιστορικό επίτευγμα στην πορεία του ελληνισμού, δείχνουν ποια χαρακτηριστικά έχει για την πατρίδα μας ο δρόμος προς το μέλλον. 

Το θαύμα αυτό της ενσωμάτωσης του μικρασιατικού, ποντιακού, θρακικού ελληνισμού  που σφράγισε την πορεία της Ελλάδας, και η υπέρβαση του εθνικού διχασμού, δεν θα είχε γίνει αν δεν επιστρατευόταν στις κρίσιμες στιγμές το στοιχείο της ενότητας  ως πολιτική επιδίωξη.

Και είναι ακριβώς αυτή η πολιτική επιδίωξη που μέσα από τις βασικές αρχές και τα ιδανικά της υπηρετεί διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη που με τις κορυφαίες εθνικές στρατηγικές επιλογές της διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας.

Η εθνική ομοψυχία και το ξεπέρασμα των διαχωριστικών γραμμών του παρελθόντος που τόσο πολύ πλήγωσαν όλους τους Έλληνες ήταν πάντα στην κορυφή της ατζέντας μας.

Το γράφει η ιδρυτική διακήρυξή  μας του 1974:

«Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος – που τόσα δεινά επεσώρευσαν στον τόπο μας – και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητος».

Μισό αιώνα αργότερα δεν έχουμε παρεκκλίνει στο ελάχιστο από τις γραμμές αυτές.

Απέναντι στα φαινόμενα του λαϊκισμού, των δημαγωγικών ρευμάτων και των τακτικών διχασμού που συνάντησε και συνεχίζει να συναντά στη μακρά  διαδρομή της, η Νέα Δημοκρατία απάντησε με το πνεύμα της ενότητας και της εθνικής συσπείρωσης δίνοντας μάχες για το συμφέρον του λαού και του τόπου.

Κι αυτό κάνουμε και τώρα. 

Κοιτάζοντας πίσω από τα ιστορικά γεγονότα, η συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή μας δίνει την ευκαιρία αυτή.  Αναζητούμε τα   διδάγματα της Ιστορίας όχι για να μένουμε στο παρελθόν αλλά για να πάμε μπροστά.

Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να χαράξει και τη νέα στρατηγική που χρειάζεται η Ελλάδα στην Ευρώπη του 21ου αιώνα και να κερδίσει το στοίχημα της επόμενης μέρας.

*Ο Σάββας Αναστασιάδης είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης, πρόεδρος  της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς                                  

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.