Η Χαλάστρα ανακηρύσσεται ιστορική έδρα του Δήμου Δέλτα

Σε ιστορική έδρα του Δήμου Δέλτα μετατρέπεται η Χαλάστρα, με την ομόφωνη απόφαση – έγκριση της αρμόδιας επιτροπής τοπωνυμιών του ΥΠΕΣ. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου Δέλτα, η ανακήρυξη της Χαλάστρας σε ιστορική έδρα του δήμου αποτελούσε έναν στόχο του δημάρχου, Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος υλοποιείται.

Ο δήμαρχος είχε τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Επιτροπής, όπου ανέπτυξε όλο το σκεπτικό της απόφασης της διοίκησης του Δήμου Δέλτα, εξηγώντας την ιδιαιτερότητα της περιοχής και τη συμβολή της στη ροή της ελληνικής ιστορίας.

«Η Χαλαίστρα ή Χάλαιστρον ή Κουλακιά, όπως ονομάστηκε κατά καιρούς η σημερινή Χαλάστρα, αποτέλεσε ορόσημο στην Νεότερη ιστορία, ενώ οι πρόγονοι των κατοίκων της και ήρωες όλων μας πότισαν με το αίμα τους το δρόμο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης», εξηγεί η ανακοίνωση του Δήμου Δέλτα.

Ιωαννίδης: «Καταγεγραμμένη η Ιστορία»

«Η ιστορία της σημερινής Χαλάστρας είναι καταγεγραμμένη από ερευνητές ιστορικούς και αναδεικνύει τη συμβολή της στην ελληνική Ιστορία, καθώς έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της πορείας του ελληνικού έθνους, με αποκορύφωμα τη δράση των ντόπιων κατοίκων της στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους το 1912», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης στα μέλη της επιτροπής, τονίζοντας ότι η σημασία της περιοχής ξεπερνά τα όρια της πόλης και αγγίζει όλη την Κεντρική Μακεδονία.

«Για το λόγο αυτό, κάθε χρόνο η Χαλάστρα γιορτάζει σε ξεχωριστή επέτειο τα Ελευθέρια, ως ημέρα μνήμης και τιμής στους κατοίκους της Χαλάστρας, που με απαράμιλλο ηρωισμό και ανιδιοτέλεια, θυσίασαν τις περιουσίες τους και τη ζωή τους, συμμετέχοντας στην προσπάθεια καθυστέρησης των εχθρών και ταχείας επέλασης των εθνικών στρατευμάτων προς τη Θεσσαλονίκη και την ηρωική απελευθέρωση της», εξήγησε και πρόσθεσε:

«Με τον ορισμό της Χαλάστρας ως ιστορική έδρα, αναδεικνύουμε την ιδιαίτερη και ξεχωριστή συμβολή των κατοίκων της περιοχής στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την καταγράφουμε με τον πιο επίσημο τρόπο στη συλλογική μνήμη του έθνους».

«Αίτημα όλων των Χαλαιστριανών»

«Αυτή η περιοχή του δήμου μας, αξίζει να πάρει τον τίτλο της ιστορικής έδρας και από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας στο τιμόνι του δήμου, προσπαθούμε για την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, που αποτελεί αίτημα όλων των Χαλαιστριανών συμπολιτών μας, των φορέων της περιοχής και κατ’ επέκταση όλου του Δήμου Δέλτα», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης. Ο δήμαρχος Δέλτα ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια και συνέδραμαν, ο καθένας με τον τρόπο του, για τη θετική έκβαση της.

Δείτε ακόμη:
Ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Σίνδου μας προσκαλεί στο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο στη Σίνδο!

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.