Γιάννης Ιωαννίδης: Το παράκτιο μέτωπο πρέπει να επεκταθεί και άλλο προς τα Δυτικά
Στο παράκτιο μέτωπο και άλλα ζητήματα που αφορούν το Δήμο Δέλτα αναφέρθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης, σε άρθρο του σε περιοδικό, στο περιθώριο της 87ης ΔΕΘ.
Αναλυτικά όσα αναφέρει σε αυτό ο κ. Ιωαννίδης:
«Η ανάπλαση του παράκτιου μετώπου είναι το έργο της δεκαετίας για τη Θεσσαλονίκη, που θα αναδείξει τη Δυτική πλευρά της πόλης και ιδιαίτερα τον Δήμο Δέλτα.
Ο σχεδιασμός, αν και αποτελεί ένα απόλυτα φιλόδοξο project κυρίως για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, που έχει να δει έργα σχεδόν 60 χρόνια, θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο χρήσιμος και αποτελεσματικός, αν περιλαμβάνονταν η επέκτασή του μερικά ακόμη χιλιόμετρα προς Δυτικά κατά μήκος των ακτών του Θερμαϊκού κόλπου, που βρέχει και τις ακτές της Πιερίας (Κίτρος).
Για τον δήμο Δέλτα είναι απολύτως απαραίτητη η συμπερίληψη στον τελικό σχεδιασμό του παράκτιου μετώπου μιας σειράς έργων που θα αποτελούσαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής.
Τα αντιπλημμυρικά έργα στο Καλοχώρι και η θωράκιση του Θερμαϊκού Κόλπου τουλάχιστον στα σημεία που εκβάλλουν τα 4 ποτάμια, όπως και η πρόβλεψη για χρήση του αλιευτικού καταφυγίου στο Καλοχώρι ως σταθμού της θαλάσσιας συγκοινωνίας που θα συνδέει την περιοχή με τη Θεσσαλονίκη. Η κατασκευή του περιλαμβάνεται στη μελέτη και θα αποτελέσει ένα σημαντικό έργο στην παραθαλάσσια ζώνη του Καλοχωρίου.
Ταυτόχρονα η περιοχή του Καλοχωρίου προτείνεται ως προπονητικό κέντρο αθλημάτων ανοιχτής θαλάσσης η ακόμη και ως χώρος διεξαγωγής αγώνων, καθώς υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.
Επιπλέον θα μπορούσε να συμπεριληφθεί το ΔΙΠΑΕ και η ΒΙΠΕΘ στη δημιουργία δικτύου προαστιακού σιδηροδρόμου (city rail rain), για να εξυπηρετήσει τους χιλιάδες φοιτητές και τους εργαζόμενους στη βιομηχανική ζώνη.
Ένα ακόμη σημαντικό έργο που θα έδινε πνοή ανάπτυξης στην περιοχή είναι η κατασκευή χώρου εστίασης και αναψυχής στη θέση «Χειναρού» στη δυτική όχθη του Γαλλικού, κατά μήκος της περιπατητικής διαδρομής που σχεδιάζεται . Για το συγκεκριμένο έργο υπήρξε η συγκατάθεση του Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου.
Επίσης οι υδατοκαλλιέργειες και οι μυδοκαλλιέργειες στη Χαλάστρα, που αποτελούν σημαντικό οικονομικό και παραγωγικό πυρήνα για τη χώρα, με τις εξαγωγές μένουν εκτός σχεδιασμού.
Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου μάς δίνει το περιθώριο να συνεχίσουμε να διεκδικούμε την επέκταση του σχεδίου προς τα δυτικά, ώστε να συμπεριληφθούν μια σειρά έργων που θα δώσουν περαιτέρω ανάπτυξη στην περιοχή μας».
Δείτε ακόμη:
Ο Δήμος Δέλτα υποδέχεται τη «Φλόγα της Αγάπης»