Τοπικά

Δημητριάδης: «Άμεσα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και πολιτών»

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην αγορά ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Σίνδου, Θεόδωρος Δημητριάδης. «Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Μεσημέρι στον Flash», με τους Θεόδωρο Παπαδόπουλο και Γιάννη Χαβιανίδη, στον Flash 99.4.

«Ζούμε απίστευτες καταστάσεις. Εδώ και κάποιες ημέρες, οι επιχειρήσεις μας δεν είναι, πλέον βιώσιμες», τόνισε ο κ. Δημητριάδης, εκφράζοντας την αγωνία των επαγγελματιών εν μέσω υγειονομικής, ενεργειακής και, κατ’ επέκταση, οικονομικής κρίσης. «Έχουμε να κάνουμε με ανεξέλεγκτες τιμές ενέργειας και καυσίμων, καθώς και με μεγάλες ανατιμήσεις τροφίμων και καταναλωτικών προϊόντων», εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Σίνδου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, οι έως τώρα κρατικές ενισχύσεις έχουν βοηθήσει ελάχιστα τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, που αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος της ενεργειακής κρίσης. «Προσωπικά, στην επιχείρησή μου, πλήρωνα φυσικό αέριο περίπου 800-1000 ευρώ το μήνα. Πλέον, το κόστος ανέρχεται σχεδόν στα 3.000 ευρώ. Αντιστοίχως, οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος έρχονται δύο με τρεις φορές πάνω», σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.

Το ουκρανικό έφερε μεγάλη μείωση τζίρου

Την ίδια ώρα, η κίνηση στα καταστήματα όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί, αλλά απεναντίας έχει μειωθεί δραματικά, ειδικά μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία. «Ο τζίρος πέφτει ραγδαία, έως και 50% στην… καλύτερη περίπτωση! Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ψυχολογία στην αγορά. Υπάρχει αβεβαιότητα, από τη στιγμή που ο καταναλωτής δεν γνωρίζει τι τιμές θα αντικρίσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ την επόμενη μέρα ή σε τι τιμή θα βρει τη βενζίνη για να μπορέσει να πάει στη δουλειά του», εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Σίνδου, περιγράφοντας το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει επαγγελματίες και καταναλωτές.

Απαιτούνται μέτρα

Όπως τόνισε ο κ. Δημητριάδης, είναι απαραίτητη η άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, με μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των πολιτών, που θα δώσουν μία «ανάσα» στην αγορά και θα αποτρέψουν νέα λουκέτα και απώλειες θέσεων εργασίας. «Σε πρώτη φάση, θα μπορούσαμε να πάμε σε μία μείωση του ΦΠΑ, στα καταναλωτικά προϊόντα από το 24% στο 13% και στα τρόφιμα από το 13% στο 6%. Επίσης, θα μπορούσε να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα», πρότεινε ο ίδιος, εκφράζοντας την απορία του για την αδιάλλακτη στάση της Πολιτείας στο θέμα της φορολόγησης των καυσίμων.

Η… νέα ΑΕΠΙ

Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, οι επαγγελματίες της εστίασης βρίσκονται αντιμέτωποι και με τη… νέα ΑΕΠΙ, καλούμενοι να καταβάλουν αντίτιμο για πνευματικά δικαιώματα μουσικών έργων και μάλιστα αναδρομικά!

«Είναι το κερασάκι στην τούρτα! Εδώ και μερικές ημέρες έχουν αρχίσει να έρχονται συστημένα στα καταστήματα της Σίνδου. Για παράδειγμα, από τη δική μου επιχείρηση, ένα ψητοπωλείο 50τμ, ζητούν ένα ποσό 1.000 ευρώ. Ζητούν χρήματα αναδρομικά από το 2018, όταν είχε κλείσει η ΑΕΠΙ, ενώ η νέα εταιρεία που τη διαδέχτηκε συστάθηκε τον Ιούνιο του 2019! Την ώρα που δεν υπάρχουν πελάτες στα μαγαζιά, εκπρόσωποι της συγκεκριμένης εταιρείας βγαίνουν… παγανιά, μοιράζουν ραβασάκια και απειλούν ότι, εάν δεν πληρωθούν, θα μας στείλουν στα δικαστήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει αντίδραση από τους επαγγελματίες.

Αναλυτικά όσα είπε στον Flash ο Θεόδωρος Δημητριάδης:
Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.