Δήμοι - Περιφέρειες

Δ. Ωραιοκάστρου: Νέες προοπτικές ανάπτυξης δημιουργεί η νεοσύστατη Υπηρεσία Δόμησης

Οι προοπτικές που δημιουργούνται για την περεταίρω ανάπτυξη του Δήμου Ωραιοκάστρου τα επόμενα χρόνια μέσω της νεοσύστατης Υπηρεσίας Δόμησης παρουσιάστηκαν στην ημερίδα με τίτλο «Σύσταση Πολεοδομίας / Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Ωραιοκάστρου – Πολεοδομική μεταρρύθμιση και η προσαρμογή σε νέα χωρικά δεδομένα», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Νεοχωρούδας.

Το κοινό καλωσόρισε ο Ευάγγελος Κανταρτζής, αντιδήμαρχος Πολεοδομικών Εφαρμογών – Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Ελέγχου Κατασκευών και Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής.

Π. Τσακίρης: Κάναμε τον Δ. Ωραιοκάστρου αυτάρκη, ισχυρό, αποτελεσματικό

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη. «Όταν αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου τολμήσαμε και αναθεωρήσαμε τον απαρχαιωμένο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας και κάναμε ενέργειες για να αποκτήσουμε δική μας Υπηρεσία Δόμησης. Ο Δήμος Ωραιοκάστρου ήταν ”επαίτης”, παρακαλούσε όμορους Δήμους να τον υποστηρίξουν σε πολεοδομικά ζητήματα. Χάναμε σημαντικές επενδύσεις και δεν προχωρούσαν σημαντικά έργα. Αυτή την κατάσταση την αλλάξαμε αναθεωρώντας τον ΟΕΥ. Τότε συναντήθηκα με τον Βαγγέλη Κανταρτζή, βάλαμε στην άκρη τις διαφορές μας για το καλό του τόπου. Του ζήτησα να αναλάβει την ευθύνη να στήσει και να οργανώσει την Υπηρεσία Δόμησης», είπε ο κ. Τσακίρης.

«Τα πήγε  εξαιρετικά κι αυτό γιατί η συνεργασία του με τις υπηρεσίες ήταν τέτοια που έδωσε ουσιαστικά αποτελέσματα. Μεταφέραμε όλο το αρχείο από την Πολεοδομία στον Εύοσμο στο κτίριο της Λητής που πλέον στεγάζει την δική μας Υπηρεσία Δόμησης. Αρχειοθετήσαμε τους φακέλους και πετύχαμε να παραδίδουμε αντίγραφα σε μία μόλις ημέρα, ενώ πριν χρειαζόταν έως και ένα μήνας αναμονής», πρόσθεσε ο κ. Τσακίρης και ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του Δήμου που στήριξαν την προσπάθεια να γίνει η νέα Υπηρεσία.

«Πετύχαμε κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης. Καταφέραμε να κάνουμε τον Δήμο Ωραιοκάστρου αυτάρκη, ισχυρό και αποτελεσματικό. Βάλαμε τον πήχη ψηλά και τον ξεπεράσαμε γιατί σηκώσαμε τα μανίκια και δουλέψαμε σκληρά και φέραμε αποτέλεσμα. Είμαστε μεταξύ 30 δήμων σε όλη την Ελλάδα που επέλεξε το ΤΕΕ να ψηφιοποιήσει το αρχείο της Υπηρεσίας. Έγιναν σημαντικά βήματα, έχουμε να κάνουμε μερικά ακόμη για να έχουμε έναν Δήμο ισχυρό, που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του 21ου αιώνα και βάζει πλώρη για να είναι πρωτοπόρος σε όλη την Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

Κ. Γιουτίκας: Η Υπηρεσία Δόμησης θα εκτινάξει στα ύψη τον Δ. Ωραιοκάστρου

Στην εκδήλωση χαιρέτισε και ο Κώστας Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΠΚΜ. «Η δημιουργία Πολεοδομίας σε έναν Δήμο δεν είναι έργο που μπορεί να φανεί την πρώτη ημέρα, δεν είναι πάρκο ή δρόμος. Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι να δημιουργήσεις μία Πολεοδομία από την αρχή και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η Πολεοδομία. Τέτοιες πρωτοβουλίες και ενέργειες αποτελούν θεμέλια και δομικά στοιχεία για την ανάπτυξη μιας περιοχής. Θέλω να σας συγχαρώ γιατί γνωρίζω πόσο δύσκολο ήταν να γίνει,  να είστε σίγουροι ότι τα επόμενα χρόνια αυτή η Υπηρεσία θα εκτινάξει προς τα πάνω τον Δήμο Ωραιοκάστρου», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.

Δ. Βαρτζόπουλος: Υπόδειγμα λειτουργίας η Υπηρεσία Δόμησης

Στην εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος. «Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ωραιοκάστρου αποτελεί φωτεινή εξαίρεση στον τρόπο που λειτουργούν οι  δημόσιες υπηρεσίες στη χώρα. Το γεγονός ότι συστάθηκε Υπηρεσία Δόμησης στο Δήμο Ωραιοκάστρου, λειτουργεί και εξυπηρετεί τους πολίτες οφείλεται στο ότι ο Παντελής Τσακίρης και ο Βαγγέλης Κανταρτζής είναι καλοί στη δουλειά τους, δεν οφείλεται στο ότι το σύστημα θεσμικά είναι σωστό, το σύστημα πρέπει να αλλάξει κι αυτό θα γίνει εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίσει να κάνει αυτό που ξεκίνησε για να έχουμε ένα σύγχρονο κράτος», τόνισε ο κ. Βαρτζόπουλος.

Μ. Πάππου: Πετύχατε να στήσετε μία εξαιρετική Υπηρεσία

Στην εκδήλωση χαιρέτισε και ο υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Β΄ Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Πάππου. «Στο Δήμο Ωραιοκάστρου πετύχατε σε  μικρό χρονικό διάστημα να στήσετε μια Υπηρεσία που είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιοχής και των πολιτών. Συγχαρητήρια στους κυρίους Τσακίρη και Κανταρτζή, καθώς χρησιμοποιούν σύγχρονη τεχνολογία για να λειτουργεί η Υπηρεσία Δόμησης, κάτι που είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στο δημόσιο τομέα», ανέφερε ο κ. Πάππου.

Ε. Κανταρτζής: Στήσαμε μια σύγχρονη Υπηρεσία και την αναβαθμίζουμε ψηφιακά

Στη συνέχεια ο Ευάγγελος Κανταρτζής, αντιδήμαρχος Πολεοδομικών Εφαρμογών – Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Ελέγχου Κατασκευών και Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τα πεπραγμένα της Αντιδημαρχίας.

Η ομιλία του είχε τρία σκέλη. Στο πρώτο σκέλος αναφέρθηκε στους αγώνες που έδωσαν με τον δήμαρχο, προκειμένου να οργανώσουν και να συστήσουν το Πρώτο Πολεοδομικό Γραφείο (Αρχείο Οικοδομικών Αδειών) του Δήμου Ωραιοκάστρου και να μεταφέρουν περίπου 21.000 φακέλους από την Πολεοδομία του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου. Μεγάλο στοίχημα του εγχειρήματος αποτελούσε και η στελέχωση της Πολεοδομίας με μηχανικούς, κάτι που επιτεύχθηκε ύστερα από πιέσεις και τροποποιήσεις της νομοθεσίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε  ο αντιδήμαρχος «πλέον, δεν υποστηριζόμαστε πολεοδομικά από άλλους Δήμους και δεν γινόμαστε επαίτες για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Έχουμε δική μας Πολεοδομία, εκδίδουμε μόνοι τις άδειες και φέρνουμε την ανάπτυξη στο Δήμο μας».

Το δεύτερο μέρος της ομιλίας αφορούσε στην ψηφιακή μετάβαση του Δήμου, μέσα από την ανάπτυξη της Υπηρεσίας Γεωγραφικών Πληροφοριών – GIS Υπηρεσίας Δόμησης Δ. Ωραιοκάστρου, η οποία αφορά σε μια Διαδικτυακή WEB εφαρμογή, μέσα στην οποία θα είναι ψηφιοποιημένο ολόκληρο το πολεοδομικό καθεστώς του Δήμου, κάτι που θα έχει σημαντικά οφέλη, τόσο στην μείωση του χρόνου ελέγχου από πλευράς της Υπηρεσίας, όσο και στην εξυπηρέτηση των πολιτών – μηχανικών, οι οποίοι για πρώτη φορά αποκτούν πρόσβαση σε πολεοδομικές πληροφορίες. «Οι χάρτες και τα σχέδια που υπάρχουν στα συρτάρια της Υπηρεσίας, πλέον θα βρίσκονται ψηφιακά στη διαδικτυακή εφαρμογή του Δήμου και θα είναι στη διάθεση όλων των πολιτών», ανέφερε ο κ. Κανταρτζής.

Το τρίτο σκέλος της ομιλίας ήταν αφιερωμένο στην ανάπτυξη του διευρυμένου Δήμου Ωραιοκάστρου μέσα από την εξέλιξη του Πολεοδομικού Σχεδιασμού, καθώς βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης ΦΕΚ δύο σημαντικά πολεοδομικά σχέδια για την Δ.Ε. Ωραιοκάστρου (Τροποποίηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και Πολεοδομική Μελέτη Επέκτασης), ενώ ξεκίνησε η εκπόνηση της Πράξης Εφαρμογής των περιοχών επέκτασης. Επιπλέον, ο Δήμος διεκδίκησε και εγκρίθηκε να συμμετέχει στο Πρόγραμμα των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων ΤΠΣ, ένα Πρόγραμμα που αφορά στην μεγαλύτερη Πολεοδομική Μεταρρύθμιση, εντελώς δωρεάν για τον Δήμο καθώς χρηματοδοτείται από το Κράτος, και το οποίο θα ενώσει πλέον Χωροταξικά και Πολεοδομικά τις Δ.Ε. Καλλιθέας, Μυγδονίας και Ωραιοκάστρου.

Δείτε ακόμη:
Ανακαινισμένο ανοίγει τη Δευτέρα 15/5 το Δημοτικό Κολυμβητήριο Ωραιοκάστρου «Άγγελος Βλαχόπουλος» – Από σήμερα οι εγγραφές

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.