Πολιτική

Αρβανιτίδης: Για το ΠΑΣΟΚ η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν είναι προεκλογικό «πυροτέχνημα»

Του Γιώργου Αρβανιτίδη*

Να προστατευθούν άμεσα οι εγγυητές τραπεζικών δανείων & να μπουν κανόνες δεοντολογίας στις εταιρείες διαχείρισης

Με προεκλογικά πυροτεχνήματα, γεγονός που δε ξαφνιάζει κανέναν, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά φέρνει στη Βουλή τροπολογίες της τελευταίας στιγμής για το μείζον θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε εκ νέου τρεις τροπολογίες για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα που κύριο στόχο έχει την αποτροπή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Και τι ζητάμε; Το αυτονόητο. Ζητάμε κανόνες. Αφενός κανόνες δεοντολογίας κι αφετέρου κανόνες λειτουργίας των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων ώστε να υποχρεώνονται να αιτιολογούν την απόρριψη της αντιπρότασης των δανειοληπτών. Κοντολογίς, επιδιώκουμε τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών για να σταματήσουν οι δικαιολογίες και να περιοριστεί όσο γίνεται, η ταλαιπωρία των δανειοληπτών. Κι επιτέλους οι Τράπεζες να αναλάβουν υποχρεώσεις ώστε πριν τη μεταβίβαση του δανείου να κάνουν πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη. Γιατί δεν είναι δυνατόν να μπορεί να γίνεται πλειστηριασμός κύριας κατοικίας αν δεν έχει προηγηθεί προσπάθεια ρύθμισης της οφειλής.

Τι λέμε δηλαδή; Αυτό που εκφράζει την απλή, κοινή λογική. Η οποία προφανώς δεν διακρίνει την κυβέρνηση της ΝΔ όπως δε διέκρινε και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν μαζί με τους ΑΝΕΛ, το 2015 ανέτρεψαν την ειδική νομοθέτηση προστασίας των δανειοληπτών που είχε ψηφιστεί το 2010. Και σήμερα, η ίδια η πραγματικότητα, αναδεικνύει την ανάγκη επικαιροποίησης του συγκεκριμένου νόμου του ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου. Για μια συνολική προστασία δανειοληπτών αλλά και εγγυητών που έχουν μείνει μετέωροι και αβοήθητοι με διώξεις σε βάρος τους εκ μέρους των funds.

Στο έλεος των funds και των τραπεζών οι ευάλωτοι δανειολήπτες

Απροστάτευτους άφησαν όλα αυτά τα χρόνια τους ευάλωτους δανειολήπτες οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Από το 2015 μέχρι σήμερα το δίχτυ ασφαλείας, που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου το 2010έχει ξηλωθεί εντελώς. Μέσα σε ακραίες συνθήκες τρόικας και μνημονίων και με όλη την αντιπολίτευση να έχει στήσει το ΠΑΣΟΚ «στον τοίχο» πετροβολώντας το, η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε τολμήσει το προφανές αλλά «δύσκολο» και «γενναίο» Και μετά, το χάος. Με τα «κόκκινα» δάνεια να μεταβιβάζονται από τις τράπεζες σε εισπρακτικές εταιρείες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για να έρχεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να «κουνά το δάχτυλο» αλλά… από μακριά χωρίς να συμμετέχει, από επιλογή του, στις ψηφοφορίες της Βουλής. Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την άλλη, να σφυρίζει αδιάφορα. Αλήθεια, τί την εμπόδιζε προκειμένου να βάλει λειτουργικούς και δεσμευτικούς κανόνες στις εταιρείες; Όποιες κι αν είναι οι απαντήσεις στα εύλογα αυτά ερωτήματα, το πιο πιεστικό ερώτημα από όλα, είναι πώς θα ξανανιώσουν οι πολίτες οικονομικά ασφαλείς και πώς θα ανακτήσουν τη χαμένη αυτοπεποίθηση στην καθημερινότητά τους για να προχωρήσουν μπροστά την ζωή και την εργασία τους. Γιατί οι πολίτες αυτής της ταλαιπωρημένης χώρας δεν είναι «επαίτες» προεκλογικών τροπολογιών και επιδοματικών Pass. Και παρά την πίεση που δέχονται, δεν ανέχονται να αντιμετωπίζονται έτσι.

*Ο Γιώργος Αρβανιτίδης είναι Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Επικεφαλής Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πηγή: GRTimes.gr

Δείτε ακόμη:
Αρβανιτίδης: Καθιέρωση Ενεργειακής Δημοκρατίας ή Διαιώνιση Ενεργειακών Ανισοτήτων;

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.