ΘέμαΤοπικά

Αντιπαράθεση Ιωαννίδη – Φωτόπουλου για το “πράσινο σημείο” – Έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια τόνισε ο Ιωαννίδης

Σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στην άναρχη απόρριψή απορριμμάτων που προκαλούν αυτοσχέδιες χωματερές μέσα στο δήμο Δέλτα, ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης  και η διοίκηση του δήμου Δέλτα, προχωρούν στην δημιουργία «πράσινου σημείου».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το  «πράσινο σημείο» θα κατασκευαστεί στα όρια της κοινότητας Σίνδου προς Χαλάστρα, σε ένα κεντρικό σημείο του δήμου Δέλτα προκειμένου να εξυπηρετεί τους δημότες και από τις εννέα κοινότητες.

«Είναι ένα έργο πνοής για τον δήμο Δέλτα που θα δώσει στην περιοχή μας ανάσα και φυσικά  προστασία του Περιβάλλοντος από τα σκουπίδια. Είναι γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τη δημιουργία αυτοσχέδιων  χωματερών από  την ανεξέλεγκτη απόρριψη μπαζών και σκουπιδιών  γι’ αυτό έπρεπε να είχε δημιουργηθεί εδώ και χρόνια. Εμείς αναλάβαμε την διαδικασία από την αρχή και την φέραμε σε πέρας σε σύντομο χρονικό διάστημα» ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης.

Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα έγινε έντονος διάλογος στο τελευταίο συμβούλιο μεταξύ του δημάρχου Γιάννη Ιωαννίδη και του Μίμη Φωτόπουλου ο οποίος αναφέρθηκε σε έργο που είχε ξεκινήσει κατά την δική του περίοδο διοίκησης. Ο Ιωαννίδης δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και τόνισε προς τον Φωτόπουλο ότι δεν είχε καταθέσει καν πρόταση και η μελέτη που είχε αναθέσει ήταν ελλιπέστατη και δεν θα μπορούσε να είχε φέρει αποτέλεσμα. Μάλιστα επιπρόσθετα σημείωσε ότι η διαδικασία ξεκίνησε από την αρχή με νέες ολοκληρωμένες μελέτες που περιλαμβάνουν πλέον και την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, ώστε να μπορέσει να γίνει το έργο όπως πρέπει.

Το δημοτικό συμβούλιο τελικά ψήφισε κατά πλειοψηφία  τις δύο προτάσεις για την έγκριση μελέτης και τευχών δημοπράτησης για τη δημιουργία πράσινου σημείου προϋπολογισμού 352.400 ευρώ  και για την προμήθεια του μηχανολογικού  εξοπλισμού για την κατασκευή του πράσινου σημείου προϋπολογισμού, 338. 778,40 ευρώ.

Το έργο  συνολικού προϋπολογισμού 691.178,40 ευρώ είναι εξ ολοκλήρου χρηματοδοτούμενο από το ΕΠ. ΥΜΕΠΕΡΑΑ δια μέσω του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. 

Τι είναι το Πράσινο Σημείο

Τα Πράσινα Σημεία είναι βασικός πυλώνας της νέας πολιτικής για τα απορρίμματα, σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και είναι η βάση για την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης.

Τα Πράσινα Σημεία θα συμβάλλουν στην πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων και στην προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίηση, χωριστική συλλογή και ανακύκλωσή τους, συμπεριλαμβανομένης και της κομποστοποίησης.

Κάθε Πράσινο Σημείο είναι ένας οριοθετημένος και διαμορφωμένος χώρος, με κατάλληλη κτιριακή υποδομή και εξοπλισμό, οργανωμένος από κάθε Δήμο ξεχωριστά, ώστε οι δημότες να εναποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεγέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλο, πλαστικό, ύφασμα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (ρουχισμός, έπιπλα, ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός), προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθούν για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.

Κάθε Δήμος υποχρεούται να λειτουργεί τουλάχιστον ένα Πράσινο Σημείο, σε συμφωνία με τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει 11,5 εκ. ευρώ για νέα έργα δημιουργίας οργανωμένων Πράσινων Σημείων σε όλους τους Δήμους της περιοχής.

Οι υποδομές που θα χρηματοδοτηθούν είναι: περίφραξη, πύλη εισόδου, ασφαλτοστρωμένη πλατεία, αποθηκευτικός εξοπλισμός, στεγασμένοι χώροι, εξοπλισμός ζύγισης, συμπιεστές, δεματοποιητές, κλαδοτεμαχιστές,, γραφεία, αποθήκες εργαλείων και χώρος αποδυτηρίων.

Στις προτάσεις που θα υποβληθούν μπορούν να περιλαμβάνονται η αγορά γης, έργα αρχαιολογίας, έργα αποκατάστασης οργανισμών κοινής ωφέλειας κτλ.

Τα Πράσινα Σημεία θα πρέπει να αφορούν στα ρεύματα αποβλήτων που δεν καλύπτονται από τα υφιστάμενα οργανωμένα συστήματα ή και δεν καλύπτονται επαρκώς από την ελεύθερη αγορά.

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.