Σάββας Αναστασιάδης: Γείτονας χωρίς όρια και λογική η Τουρκία
-Πολύ κουβέντα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που σάρωσαν περιοχές της χώρας μας. Ήταν η διαχείριση αυτή που έπρεπε;
ΟΠρωθυπουργός στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 25 Αυγούστου 2021, για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης, έδωσε απάντηση και σε αυτό το ερώτημα, τι πήγε καλά και τι πήγε λάθος στη μάχη με τις φλόγες. Τι συνέβη;
Τις πρώτες μέρες του Αυγούστου εκδηλώθηκαν 1.279 πυρκαγιές, σχεδόν 60 ανά ημέρα, σε πολλά διαφορετικά σημεία ταυτόχρονα.
Για τις περισσότερες φωτιές δεν ακούμε τίποτα, διότι σβήστηκαν στα πρώτα τους στάδια. Δυστυχώς όμως, κάποιες ξέφυγαν και υπήρχαν μέρες στις οποίες αντιμετωπίζονταν 4 μεγάλες πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία της χώρας. Το φαινόμενο ξεπέρασε την προετοιμασία την οποία είχε κάνει η κυβέρνηση. Και παρότι είχε προετοιμαστεί καλύτερα από ότι άλλες χρονιές, διαπιστώθηκε ότι χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα.
Στον τομέα της πρόληψης -όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός- αναδείχθηκαν κενά. Μολονότι σε αυτό το μέτωπο διατέθηκαν φέτος 51 εκατομμύρια ευρώ σε Δήμους και Δασαρχεία, τα αποτελέσματα, δυστυχώς, δεν ήταν τα αναμενόμενα, καθώς δασαρχεία και δασικές υπηρεσίες υπάγονταν σε διαφορετικούς πολιτικούς προϊσταμένους και ενδεχομένως να υπήρχαν πολλές φωνές. Γι’ αυτό η ευθύνη περνά στην Πολιτική Προστασία. Επιπλέον η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση μιας ειδικής μονάδας η οποία θα μπορεί να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση. Θα απαρτίζεται από δασολόγους και από δασοπυροσβέστες και θα εκπαιδευτεί καλύτερα, να δρα μέσα στις ειδικές συνθήκες του δάσους.
-Μπορεί τώρα το καλοκαίρι να είμαστε πιο ξένοιαστοι, αλλά ότι ο κορονοϊός είναι εδώ. Πώς θα αντιμετωπισθεί το νέο κύμα που αναμένεται το φθινόπωρο;
Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος χαλάρωσε τους μήνες του καλοκαιριού, ο κορονοϊός όπως πολύ καλά λέτε είναι εδώ. Εκείνο που παρατηρήθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, είναι ότι το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα λόγω των διακοπών , το οποίο μεταφέρεται στην ηπειρωτική Χώρα.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων ασθενών. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές καθώς πολλοί θα επιστρέψουν από τις διακοπές και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα διασποράς του ιού και αύξηση των κρουσμάτων.
Δηλαδή ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα που αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους και το Φθινόπωρο έφτασε. Η κυβέρνηση ήδη έχει ανακοινώσει τα αναγκαία μέτρα όπως έχει υποχρέωση για την προστασία της δημόσιας υγείας και θα πάρει επιπλέον μέτρα αν χρειαστεί. Τα μέτρα αυτά δεν μπορεί παρά να αφορούν τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας διότι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο, και μεταδίδουν τον ιό.
Είναι πλέον γνωστό σε όλους μας ότι το πιο σημαντικό όπλο που έχουμε για την αντιμετώπιση και ανάσχεση του προβλήματος είναι ο μαζικός εμβολιασμός.
Σήμερα κάθε πολίτης μπορεί να εμβολιαστεί με όποιο εμβόλιο θέλει και όποτε θέλει, δωρεάν. Αν δεν το κάνει η πιθανότητα να νοσήσει είναι πολλαπλάσια έναντι ενός εμβολιασμένου.
-Πριν από μερικές ημέρες είδαμε το επεισόδιο με τον πρόεδρο της παμποντιακής Ομοσπονδίας η Τουρκία του Ερντογάν μπορεί να ειναι ο “καλός γείτονας” που θέλουμε;
Όπως γνωρίζετε κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη.
Ο κ. Βαρυθυμιάδης μετέβη στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.
Έχουμε να κάνουμε με έναν γείτονα, ο οποίος δεν είναι μόνο απρόβλεπτος, αλλά δεν έχει όρια και λογική στις απαιτήσεις του και στις πράξεις του.
– Τι θα περιμένουν να ακούσουν οι Θεσσαλονικείς από τον πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ, και ειδικότερα τι πρέπει να περιμένουν οι κάτοικοι της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης;
Αρχικά να πούμε ότι είναι πολύ θετική εξέλιξη και η επαναλειτουργία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τις 11-19 Σεπτεμβρίου. Η περσινή ματαίωσή της λόγω της πανδημίας, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά μεταπολεμικά, αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για την οικονομική ζωή της Μακεδονίας, ενώ παράλληλα σημάδεψε την συλλογική ψυχολογία των πολιτών. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι καταφέρνει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη διοίκηση της Helexpo να διοργανώσουν την πρώτη covid free εμπορική έκθεση στη χώρα, σηματοδοτώντας έτσι την επανέναρξη της εκθεσιακής ζωής της χώρας και δίνοντας το μήνυμα του σεβασμού της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας.
Και δεν είναι τυχαίο ότι η φετινή ΔΕΘ θα είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα με κεντρικό θεματικό άξονα της Έκθεσης το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας, με αφορμή και την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη στις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας ενόψει της 85ης ΔΕΘ, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τον επόμενο χρόνο και τόνισε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε όλα τα έργα που είχε ανακοινώσει πριν ένα χρόνο από το βήμα της ΔΕΘ, ενώ σε ότι αφορά την οικονομική στήριξη την οποία η κυβέρνηση παρείχε στις επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπογράμμισε ότι είναι ικανοποιημένος που η επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας αναγνώρισε τη σημαντική βοήθεια.
Η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο αναμένεται να είναι σε απόλυτη αρμονία με τις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε για δεύτερη χρονιά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Χώρα, αλλά ταυτόχρονα να δώσει και ώθηση στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία αλλά και την τεχνολογία. Να αποτελέσει το εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την τόνωση της επιχειρηματικής αυτοπεποίθησης ενόψει της εξόδου από την πανδημική κρίση. Αναμένεται να παρουσιάσει πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων με μέτρα που δημιουργούν συνθήκες διατήρησης των θέσεων εργασίας και την δημιουργία νέων. Συμπερασματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην φετινή παρουσία στη Θεσσαλονίκη θα απαντήσει για μία ακόμη φορά στα ερωτήματα και τις αγωνίες των πολιτών, και όπως συνηθίζει να κάνει θα δώσει σαφείς, ξεκάθαρες, συγκεκριμένες και κατανοητές εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει, στο άμεσο μέλλον, τα φλέγοντα αυτά ζητήματα και πως θα ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες για μπούμε στο δρόμο της ομαλότητας και της ανάπτυξης. Γιατί εκτός του ότι διανύουμε την χρονιά ορόσημο, βρισκόμαστε και στο μεταίχμιο της επόμενης μέρας της πανδημίας, σημείο κρίσιμο για τα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης.
Επίσης αναμένεται να αναφερθεί αναλυτικά στην πορεία των έργων που αφορούν το Μετρό, το λιμάνι, το αεροδρόμιο «Μακεδονία», τις αναπλάσεις της ΔΕΘ και του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.
*Από την έντυπη έκδοση της Delta press