Δήμοι - ΠεριφέρειεςΘέμαΠολιτιστικά

Πολιτιστικό Καλοκαίρι Δ. Ωραιοκάστρου: Αφιερωμένη στον Πέτρο Λούκα Χαλκιά η μουσική παράσταση με Κετιμέ, Μήτση, Μπακαγιάννη

Στη μνήμη του σπουδαίου δεξιοτέχνη του κλαρίνου, Πέτρο Λούκα Χαλκιά, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Κυριακή ήταν αφιερωμένη η μουσική παράσταση «Ανάσες στο χρόνο» με την Αρετή Κετιμέ, τον Κώστα Μήτση και τον Βασίλη Μπακαγιάννη, που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο 2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025» του Δήμου Ωραιοκάστρου.

«Πριν από μερικούς μήνες προγραμματίζαμε την αποψινή εκδήλωση με τον Πέτρο Λούκα Χαλκιά να συνοδεύει με το κλαρίνο του τις φωνές της Αρετής Κετιμέ και του Κώστα Μήτση. Ο σπουδαίος παραδοσιακός καλλιτέχνης δυστυχώς ασθένησε και την Κυριακή έφυγε από τη ζωή. Η αποψινή μουσική βραδιά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του, θα μείνει για πάντα ζωντανός μέσα από την σπουδαία μουσική παρακαταθήκη που μας αφήνει», είπε η αντιδήμαρχος Σύγχρονου Πολιτισμού, Εξωστρέφειας, Τουριστικής Ανάπτυξης και Προστασίας των ζώων συντροφιάς, Ευαγγελία Δρόσου.

«Για όλους εμάς, για την ορχήστρα, η εκδήλωση απόψε είναι ιδιαίτερη και συγκινητική. Η μουσική παράσταση ‘‘Ανάσες στο χρόνο’’ έχει ταξιδέψει σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας και είχε βασικό συντελεστή, προεξάρχοντα, τον αείμνηστο Πέτρο Λούκα Χαλκιά. Όταν μιλήσαμε με τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, είπαμε ότι θα είναι εδώ, στο Ωραιόκαστρο ο Πέτρος και όταν μιλήσαμε ξανά μετά το χαμό του, είπαμε ότι η εκδήλωση θα γίνει προς τιμή του Πέτρο Λούκα Χαλκιά, για να τιμήσουμε τη μνήμη του σπουδαίου καλλιτέχνη», είπε συγκινημένος ο Κώστας Μήτσης.

Η εκδήλωση άρχισε με το θρυλικό «Μοιρολόι» του Πέτρο Λούκα Χαλκιά, που μεταδόθηκε ηχογραφημένο. Το κοινό σηκώθηκε από τις θέσεις του όση ώρα έπαιζε το κλαρίνο και στο τέλος με ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα αναφώνησαν όλοι «αθάνατος»…

Αμέσως μετά οι τρεις καλλιτέχνες, Αρετή Κετιμέ, Κώστας Μήτσης και Βασίλης Μπακαγιάννης, ξεκίνησαν ένα οδοιπορικό σε γνωστά και άγνωστα μονοπάτια της παράδοσης με σκηνικό τον ευλογημένο μας τόπο και τον μουσικό πλούτο.

Μαζί τους ήταν οι μουσικοί Δημήτρης Στεφόπουλος (βιολί), Κώστας Μήτσιος (λαούτο), Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι), Πέτρος Μήτσου (μαντολίνο, κιθάρα, γκάιντα) και Πέτρος Παπαγεωργίου (κρουστά).

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση:

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *