Νηστεία: Τι τρώμε τη Μεγάλη Πέμπτη;
Η Μεγάλη Πέμπτη αποτελεί μία από τις πιο κατανυκτικές ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Την ημέρα αυτή τιμάται ο Μυστικός Δείπνος, η καθιέρωση της Θείας Ευχαριστίας, το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών από τον Χριστό, και φυσικά, η αρχή της προδοσίας από τον Ιούδα. Είναι μια ημέρα με έντονο πνευματικό και λειτουργικό χαρακτήρα, και η νηστεία συνεχίζει να έχει τον κεντρικό της ρόλο.
Η νηστεία της Μεγάλης Πέμπτης
Παρότι η Μεγάλη Πέμπτη είναι νηστίσιμη, σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση επιτρέπεται η κατανάλωση λαδιού και κρασιού, σε αντίθεση με την αυστηρότερη νηστεία των ημερών που ακολουθούν. Στο πνεύμα της «χαλαρότερης» ημέρας, καταναλώνονται θαλασσινά, που και νηστίσιμα είναι και μια ξεχωριστή γεύση και ποικιλία στο τραπέζι προσφέρουν.
Τι μπορούμε να φάμε
Το τραπέζι της Μεγάλης Πέμπτης, χωρίς να χάνει τη νηστίσιμη του ταυτότητα, μπορεί να είναι γευστικό και θρεπτικό. Με την πολύτιμη συνδρομή του μεζεδοπωλείου “Ό,τι Φάμε… Ό,τι πιούμε” (Μάρκου Μπότσαρη 28, Διαβατά), σας προτείνουμε:
Θαλασσινά:
Καλαμαράκια τηγανητά
Καλαμάρι ή θράψαλο στη σχάρα
Γαρίδες ψητές
Σουπιές κρασάτες
Χταπόδι ψητό ή κρασάτο
Μυδοπίλαφο
Όσπρια και σαλάτες
Αν θελήσετε να αποφύγετε και τα θαλασσινά, μπορείτε να καταναλώσετε όσπρια και σαλάτες. Τα φασόλια γίγαντες αποτελούν μία εξαιρετική και θρεπτική επιλογή, όπως και οι κολοκυθοκεφτέδες.
Ξεχωριστή επιλογή, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, αποτελούν και οι σαλάτες. Από την κλασική αγγουροντομάτα, μέχρι την πικάντικη, τα παντζάρια και τα χόρτα εποχής.