Ήξεις – αφήξεις από την Πατουλίδου – Όχι στο αποτεφρωτήριο, άλλα…
Κατά την διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας συζητήθηκε και το θέμα της δημιουργίας μονάδων αποτέφρωσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου.
Μάλιστα ο επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Αβραμόπουλος, παρουσίασε εισήγηση των οκτώ παρατάξεων της αντιπολίτευσης κατά της εγκατάστασης και λειτουργίας των μονάδων αποτέφρωσης αποβλήτων υγειονομικών μονάδων στη ΒΙΠΕ Σίνδου, ζητώντας την αρνητική τοποθέτηση του περιφερειακού Συμβουλίου, με τα επιχειρήματα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής και της αρνητικής απόφασης του Δήμου Δέλτα.
Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επισήμανε ότι «μοιραία η Θεσσαλονίκη αποτελεί το πλέον κεντροβαρές σημείο παραγωγής επικινδύνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων». Γνωστοποίησε ότι στην Κεντρική Μακεδονία εκτιμάται πως παράγονται συνολικά 3.200 τόνοι το χρόνο επικίνδυνα υγειονομικά απόβλητα όλων των κατηγοριών και υπογράμμισε: «οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την ασφαλή διαχείρισή τους», δεδομένου ότι το κράτος υιοθέτησε έναν διαχρονικά σταθερό σχεδιασμό για την διαχείρισή τους.
Η εισήγηση της κ. Πατουλίδου έδειξε ότι ναι μεν είναι αρνητική αυτή τη στιγμή καθώς υπάρχει το ζήτημα με το ρυμοτομικό σχέδιο αν και στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου του 2017, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προβλέπεται στις χρήσεις γης η εγκατάσταση τέτοιας δραστηριότητας!
Βάσει του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων και του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων, προκρίνονται θέσεις εντός των οργανωμένων υποδοχέων όπως η ΒΙΠΕ Σίνδου. Παρ’ όλα αυτά, η κ. Πατουλίδου επισήμανε πως οι προβλεπόμενες χρήσεις γης του ρυμοτομικού σχεδίου δεν ισχύουν πλέον από τις 29/6/2019 και αυτός ο τυπικός λόγος είναι που προκύπτει η αρνητική εισήγηση. Δηλαδή εφόσον δεν υπάρχει σε ισχύ ρυμοτομικό σχέδιο, η Μητροπολιτική Επιτροπή θα τοποθετείται αρνητικά σε κάθε περίπτωση που εξετάζει γνωμοδοτικά για τη ΒΙΠΕ Σίνδου, προφανώς έως ότου εγκριθεί το νέο ρυμοτομικό σχέδιο. Αυτή είναι η εικόνα και σίγουρα δεν είναι τόσο καθαρή για τους πολίτες του δήμου Δέλτα που θα ήθελαν ένα καθαρό και ηχηρό “ΟΧΙ” το οποίο να προκύπτει μέσα από ουσιαστικούς και όχι από τυπικούς λόγους.