ΘέμαΤοπικά

Μεγάλη καταστροφή για τις μυδοκαλλιέργειες λόγω του παρατεταμένου καύσωνα

Μπορεί το 2023 να ήταν μια εξαιρετικά τυχερή χρονιά για τους οστρακοκαλλιεργητές στη Βόρεια Ελλάδα, αφού το κύμα καύσωνα δεν πρόλαβε να επηρεάσει την παραγωγή τους η οποία είχε πωληθεί σχεδόν στο 100% από την άνοιξη, ωστόσο φέτος τα πράγματα δεν πήγαν όπως οι ίδιοι ανέμεναν.

Ο παρατεταμένος καύσωνας που ξεκίνησε ουσιαστικά από τις αρχές Ιουλίου και συνεχίζεται μέχρι τώρα με μικρά διαλείμματα, προκάλεσε απίστευτη άνοδο της θερμοκρασίας στο νερό της θάλασσας, προκαλώντας τη θανάτωση των μυδιών.

Η καταστροφή, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θεωρείται ανυπολόγιστη, ωστόσο επίσημες καταγραφές δεν έχουν γίνει ακόμα, κάτι που λογικά θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος του Αυγούστου.

Μάλιστα έχουν γίνει ήδη οι πρώτες επαφές ώστε να ενημερωθεί για το ζήτημα η ηγεσία του του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με την ευκαιρία της ΔΕΘ να διαπιστωθεί από τα κυβερνητικά στελέχη ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί.

«Η χρονιά ήταν πολύ κακή τόσο για τα μύδια που ήταν σε ρηχές θάλασσες όσο και για τις καλλιέργειες που ήταν σε πιο βαθιά νερά, καθώς η θερμοκρασία της θάλασσας ξεπέρασε τους 31 βαθμούς γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές απώλειες», εξηγεί στη Voria.gr ο Κώστας Βερβίτης, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Δέλτα και οστρακοκαλλιεργητής.

Αναβιώνει η καταστροφή του 2021

Το πρόβλημα ωστόσο δεν αφορά μόνο την παραγωγή του 2024, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θυμίζει την καταστροφική χρονιά του 2021. Τότε ορισμένες μονάδες είχαν καταγράψει καταστροφή από 80% έως 100%.

Αυτό που εντείνει την ανησυχία στους οστρακοκαλλιεργητές είναι τι θα γίνει με τον γόνο του μυδιού που μπαίνει για την παραγωγή του 2025.

Ο γόνος βέβαια είναι πιο ανθεκτικός οργανισμός στις υψηλές θερμοκρασίες του νερού από ό,τι το ενήλικο μύδι, ωστόσο μέχρι τώρα τα πράγματα πήγαιναν καλά διότι οι περίοδοι του Αυγούστου στις προηγούμενες χρονιές ήταν πιο ήπιες θερμοκρασιακά σώζοντας την παρτίδα.

Φέτος, όμως, οι παρατεταμένοι καύσωνες, που συνεχίζονται και τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, δημιουργούν μεγάλη ανησυχία για καταστροφικές επιπτώσεις και στην επόμενη χρονιά.

«Ό,τι έμεινε μετά τις 20 Ιουλίου και μετά έχει καταστραφεί, Μιλάμε για μια καταστροφή που έχει ξεπεράσει τους 1.000 τόνους», λέει από την πλευρά του στη Voria.gr ο πρώην πρόεδρος των Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου Πιερίας Τάσος Δραγάνης.

Η Πιερία, που μαζί με τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα μυδοκαλλιέργειας της χώρας βίωσε και αυτή μια σημαντική καταστροφή.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγάνη, η θερμοκρασία αλλά και η φωτεινότητα που διεισδύουν μέσα στο νερό προκαλούν τρομερή ζημιά στις αρμαθιές των μυδιών, σκοτώνοντάς τα ολοκληρωτικά.

Το πρόβλημα βέβαια σε αυτή την περίπτωση είναι πως η καταστροφή λόγω αύξησης θερμοκρασίας δεν είναι ενταγμένη στον ΕΛΓΑ και ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει με τι αποζημιώσεις των μυδοκαλλιεργητών που μετρούν φέτος μεγάλες πληγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οστρακοκαλλιεργητές επί υπουργίας Γιώργου Γεωργαντά πέτυχαν να πάρουν μια σημαντική ενίσχυση από την πολιτεία, ενώ είχαν γίνει προσπάθειες να γίνει κάτι ανάλογο και με το δίδυμο Αυγενάκη – Λυκουρέντζου (ΕΛΓΑ), στο πλαίσιο αναγνώρισης της καταστροφής από αύξηση της θερμοκρασίας του νερού που συνεπάγεται από την κλιματική αλλαγή.

Η αποχώρηση ωστόσο του τέως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης από το χαρτοφυλάκιο μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνηση άφησε την ιστορία στη μέση, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος υπουργός Κώστας Τσιάρας πρέπει να δει το ζήτημα από την αρχή.

Πηγή: Voria.gr

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.