ΕλλάδαΘέμα

Ξεπέρασαν τις 7.500 οι υπογραφές για δημοψήφισμα για το μέλλον της ΔΕΘ

Περισσότερες από 7.500 υπογραφές συγκέντρωσε, μέσα σε μόλις τρία 24ωρα, η εκστρατεία που ξεκίνησε η “Σύμπραξη – ΟΛΗ η ΔΕΘ ένα Πάρκο” ζητώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το μέλλον της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Το σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής:

Μέσα σε τρία εικοσιτετράωρα από την έναρξη της εκστρατείας συλλογής υπογραφών με σκοπό να γίνει δημοψήφισμα για το μέλλον του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει τις 7.500 μόνο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ αρκετές ακόμη υπογραφές έχουν συλλεχθεί μέσω της έντυπης φόρμας. Η πόλη επιδεικνύει μία εκρηκτική διαθεσιμότητα, η οποία αντανακλά το ενδιαφέρον των πολιτών να μετατραπεί η έκταση της ΔΕΘ σε έναν μεγάλο χώρο πρασίνου, αλλά και να ακουστεί η γνώμη τους.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησε χθες στη Θεσσαλονίκη η Σύμπραξη-ΌΛΗ η ΔΕΘ ένα Πάρκο, κατά την οποία επίσης συζητήθηκαν ζητήματα όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης της ΔΕΘ και, επίσης, ποια είναι τα σημαντικά κτίρια που πρέπει να διασωθούν.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της δημοτικής κίνησης Οικολογία Αλληλεγγύη, Μιχάλης Τρεμόπουλος, όπως προκύπτει από έρευνα στο κτηματολόγιο, το 15,4% της έκτασης της ΔΕΘ ανήκει στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται, δε, κυρίως για πρώην δρόμους, δηλαδή χώρους που προορίζονταν για δημόσια χρήση. Ο δε Δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να  ελεγχθεί ακόμη και για παράβαση καθήκοντος, καθώς δεν διεκδίκησε επαρκώς αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και δεν υποστήριξε τα δικαιώματα της πόλης.

Η συνέλευση ενημερώθηκε ακόμη για τα αποτελέσματα της δουλειάς της Ομάδας Εργασίας που αφορούν το κτιριακό απόθεμα της ΔΕΘ. «Τα κτίρια που πιστεύουμε ότι πρέπει να διασωθούν και να μην κατεδαφιστούν, γιατί αποτελούν ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της πόλης, είναι επτά. Μαζί με αυτά που ήδη έχουν κριθεί ως διατηρητέα -το Μουσείο Momus, το περίπτερο Esso Pappas, και τον πύργο του OTE-καταλαμβάνουν το 15% των 176 στρεμμάτων της έκτασης της ΔΕΘ. Άρα το 85% της έκτασης μπορεί να γίνει πάρκο», ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Σάσα Λαδά.

Σχετικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου στην ΔΕΘ και της μετεγκατάστασης στη Σίνδο μεγάλων εκθέσεων που επιβαρύνουν την πόλη, ο πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Κουράκης, τόνισε ότι και τα δύο αυτά έργα θα μπορούσαν να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, από τους πόρους του οποίου η Ελλάδα προς το παρόν έχει αξιοποιήσει (ή υπάρχουν μελέτες για να αξιοποιήσει) 18 δισ. ευρώ,  ενώ απομένουν άλλα 18 δισ. τα οποία μπορεί να διεκδικήσει η χώρα σε ορίζοντα τετραετίας. Απαιτείται, ωστόσο, πολιτική βούληση, σχεδιασμός  και άμεση κινητοποίηση.

Η «Σύμπραξη-ΌΛΗ η ΔΕΘ ένα Πάρκο» καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να πάρουν μέρος στην προσπάθεια για τη διεκδίκηση ενός Μητροπολιτικού Πάρκου στον χώρο της ΔΕΘ, συμμετέχοντας στις ομάδες εργασίας που έχουν δημιουργηθεί και ενημερώνοντας τους πολίτες για το δημοψήφισμα, παράλληλα με τη συγκέντρωση υπογραφών ηλεκτρονικά ή μέσω εντύπων. Το επόμενο διάστημα, θα κλιμακωθούν οι δράσεις επικοινωνίας προκειμένου οι κατ’ ελάχιστον 25.000 υπογραφές που απαιτούνται για την αίτηση δημοψηφίσματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης να συγκεντρωθούν έως το καλοκαίρι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *