ΘέμαΤοπικά

Θεσσαλονίκη: Κρίσιμη εβδομάδα για την τύχη του Επιχειρηματικού Πάρκου στο Καλοχώρι

Στην Αθήνα σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη παίζεται σε σημαντικό βαθμό η προοπτική της δημιουργίας οργανωμένου Επιχειρηματικού Πάρκου στο Καλοχώρι, όπου σήμερα υπάρχει η μεγαλύτερη άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση της χώρας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας θα πραγματοποιήσει επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες που εμπλέκονται με το ζήτημα, στην προώθηση του οποίου καταγράφεται ήδη πολύμηνη καθυστέρηση, που πλησιάζει το ένα έτος.

Όλες οι απαιτούμενες ενέργειες σε επίπεδο Θεσσαλονίκης έχουν πραγματοποιηθεί και η σχετική επίσημη αίτηση προς τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την οριοθέτηση της έκτασης έχει κατατεθεί από το καλοκαίρι του 2022 -κάτι, άλλωστε, που οδήγησε σε εξαγγελία του έργου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα των εγκαινίων της Διεθνούς Ενθέσεως τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Καθυστερεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με την οποία θα φανεί εάν η πρόταση έχει τις νόμιμες προδιαγραφές για να γίνει επιλέξιμη δράση και να προχωρήσει. Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Καλοχωρίου, όπως είναι η επίσημη  ορολογία της δράσης, απαιτείται ένα συγκριμένο ποσοστό αδόμητου χώρου στην οριοθετημένη περιοχή, το οποίο σύμφωνα με την ΠΚΜ υπάρχει. Θα ακολουθήσει η διαβούλευση με τις επιχειρήσεις της περιοχής και η σύνθεση του φορέα υλοποίησης του έργου.

Όπως σημειώνουν στην Περιφέρεια, δεν υπάρχει λόγος να μην προχωρήσει το πλάνο, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια στα Οινόφυτα της Αττικοβοιωτίας, ώστε μια περιοχή που έχει πολλά προβλήματα, κυρίως εξαιτίας της άναρχης ανάπτυξης μεταποιητικών και άλλων επιχειρήσεων, να βελτιωθεί, κατά βάση μέσω της ενίσχυσης των υποδομών.

Σήμερα στην άτυπη ΒΙ.ΠΕ. Καλοχωρίου -για παράδειγμα- επικρατεί κανονικό κυκλοφοριακό χάος, με εκατοντάδες φορτηγά σε καθημερινή βάση να κινούνται σε στενούς και απολύτως ακατάλληλους δρόμους, συχνά μέσα από κατοικημένες περιοχές, δημιουργώντας προβλήματα και κινδύνους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία σύσκεψη για το θέμα έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 21 Φεβρουαρίου, στο κτήριο του ΥΜΑΘ, παρουσία των τότε υφυπουργών Μακεδονίας Θράκης Σταύρου Καλαφάτη και Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ακολούθησε, μάλιστα, αυτοψία στην περιοχή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης και δόθηκε η διαβεβαίωση ότι η απαιτούμενη ΚΥΑ θα προχωρήσει άμεσα, κάτι που όμως βρίσκεται ακόμη στον αέρα.

Στήριξη από τους φορείς

Το σχέδιο της ΠΚΜ υποστηρίζουν ενεργά το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, το Τεχνικό Επιμελητήριο – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και οι δήμοι Δέλτα και Αμπελοκήπων – Μενεμένης, στο έδαφος των οποίων βρίσκεται η προς οριοθέτηση περιοχή. Στο σχέδιο αντιτάσσονται κάποιες επιχειρήσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή και αντιδρούν στην εισφορά σε γη και χρήμα, που θα υποχρεωθούν να δώσουν, ώστε να υλοποιηθούν τα αναγκαία για την αναβάθμιση της περιοχής έργα. 

Η ακτινογραφία του Πάρκου στο Καλοχώρι

Η καταγραφή που έχει κάνει με επαγγελματικό τρόπο η ΠΚΜ δείχνει ότι η αίτηση για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Καλοχωρίου περιλαμβάνει 11.293 στρέμματα, στα οποία είναι εγκατεστημένες 875 επιχειρήσεις. Πρόκειται για έκταση που αναπτύσσεται και από τις δύο πλευρές του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων (ΠΑΘΕ), ανάμεσα στον κόμβο 1 και στον κόμβο 16. Τα δομημένα οικόπεδα που χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις για επαγγελματικές δραστηριότητες καλύπτουν επιφάνεια 7.017 στρεμμάτων, ενώ τα κτίρια καλύπτουν το 15% της επιφάνειας, δηλαδή 1.694,68 στρέμματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η κατανομή δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη έκταση είναι η ακόλουθη: τα κενά οικόπεδα, χωρίς χρήση είναι 3.087,54 στρέμματα και αντιπροσωπεύουν το 26,47% της έκτασης. Τα πρατήρια καυσίμων και τα πλυντήρια οχημάτων καλύπτουν 105,50 στρέμματα, ποσοστό 0,90%. Για γεωργική χρήση και γεωργικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται 182,93 στρέμματα (1,57%) και για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις 301,85 στρέμματα (2,59%). Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις (βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια) καλύπτουν το 12,83% της έκτασης,1.496,95 στρέμματα. Οι παντός είδους εμπορικές επιχειρήσεις (χονδρεμπόριο, λιανεμπόριο) αξιοποιούν 1671,41 στρέμματα, το 14,33% της συγκεκριμένης περιοχής, ενώ τα logistics (μεταφορικές εταιρείες και αποθήκες) απλώνονται σε 1.693,82 στρέμματα, το 14,52% της περιοχής.

Τα συνεργεία και τα μηχανουργία χρησιμοποιούν 808,15 στρέμματα, το 6,93% του συνολικού εδάφους, ενώ τα διυλιστήρια που υπάρχουν στην περιοχή αναπτύσσονται στο 5,35% του συνολικού εδάφους, δηλαδή 623,67 στρέμματα. Για περιβαλλοντικές υποδομές, όπως η ανακύκλωση και η διαχείριση αποβλήτων, αξιοποιούνται 55,73 στρέμματα, ποσοστό 0,48%, ενώ οι εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας καταλαμβάνουν 108,37 στρέμματα, ποσοστό 0,93%. Σε ανάλογη έκταση 108,88 στρεμμάτων (ποσοστό επίσης 0,93%) αναπτύσσονται επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, ενώ το οδικό δίκτυο καταλαμβάνει 1.058,63 στρέμματα, 9,08% του συνόλου. Σε 26,03 στρέμματα (ποσοστό 0,22%) υπάρχουν κατοικίες, ενώ για κάποιες ειδικές χρήσεις είναι δεσμευμένα 103,24 στρέμματα, ποσοστό 0,89%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη ζήτηση, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σήμερα προς μίσθωση προσφέρονται χώροι που αναπτύσσονται στο 1,99% της έκτασης (περί τα 232 στρέμματα), ενώ το 2016, χρονιά κατά την οποία ξεκίνησε η συζήτηση για το Επιχειρηματικό Πάρκο Καλοχωρίου, οι αδιάθετοι χώροι αφορούσαν το 22% της έκτασης, μέγεθος έντεκα φορές μεγαλύτερο. Η ζήτηση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια αφορά κυρίως αποθηκευτικούς χώρους, καθώς η ανάπτυξη του κλάδου των logistics είναι μεγάλη λόγω των ανακατατάξεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και την εκτόξευση των αναγκών του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πηγή: Voria.gr

Δείτε ακόμη:
Σύσκεψη στο Διοικητήριο για την μετατροπή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.