Τοπικά

Σίνδος: Περιβαλλοντική βόμβα στο υπέδαφος εταιρείας φυτοφαρμάκων

Με κάθετες τομές που έκαναν στο έδαφος το πρωί της Τετάρτης (26/7) αστυνομικοί του τμήματος Προστασίας περιβάλλοντος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και επιθεωρητές περιβάλλοντος διερευνούν το υπέδαφος στον αύλειο χώρο εταιρείας παραγωγής φυτοφαρμάκων στη Σίνδο.

Τα προ δεκαπενθημέρου ευρήματα από την εκσκαφή τμήματος που είχε καλυφτεί με τσιμέντο ήταν ανησυχητικά. Είχαν ταφεί τόνοι χημικών αποβλήτων από την επεξεργασία των φυτοφαρμάκων. Και εκφράζονται φόβοι ότι θάφτηκαν και άλλοι με άμεσο κίνδυνο μόλυνσης όλου του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

Συνελήφθησαν οι δύο ιδιοκτήτες

Ο εντοπισμός τουλάχιστον δύο κυβικών μέτρων επικίνδυνων αποβλήτων που απορρίφτηκαν και επιχώθηκαν, όπως ακριβώς αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας, οδήγησε στη σύλληψη των δύο ιδιοκτητών της μονάδας ηλικίας 54 και 60 χρόνων, οι οποίοι τότε είχαν οδηγηθεί στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης.

Αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς συνεχίζεται η προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί η ασφάλεια σε συνεργασία με τους επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ύστερα από σχετική εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Και κυρίως επειδή αναμένονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα από τις εξετάσεις που γίνονται στο Χημείο για το μέγεθος της επικινδυνότητας των αποβλήτων.

Πώς ξεκίνησε η έρευνα

Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από ανώνυμη καταγγελία που στάλθηκε στην Εισαγγελία. Παρά τη δυσκολία της επιχείρησης αστυνομικοί του τμήματος προστασίας περιβάλλοντος της ασφάλειας Θεσσαλονίκης με την καθοδήγηση των εισαγγελικών αρχών ξεκίνησαν να εξετάζουν τον περιβάλλοντα χώρο της μονάδας επεξεργασίας φυτοφαρμάκων.

Ο καταγγέλλων υποστήριζε ότι τα απόβλητα είχαν ταφεί σε διάφορα σημεία και από πάνω οι υπεύθυνοι είχαν καλύψει τον χώρο με τσιμέντο. Πράγματι έσπασαν το τσιμέντο και οι αστυνομικοί βρέθηκαν μπροστά στην πηγή της μόλυνσης. Βρήκαν επικίνδυνα απόβλητα, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, που είχαν τοποθετηθεί σε γαλάζιες πλαστικές συσκευασίες και μεγάλο τμήμα των οποίων είχε διασκορπιστεί το χώμα του υπεδάφους.

«Δάκρυζαν τα μάτια των αστυνομικών»

«Τα μάτια των αστυνομικών που βρήκαν τα απόβλητα δάκρυζαν ενώ έτσουζε ο λαιμός τους», μετέφερε στη Voria.gr πρόσωπο που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις έρευνες. «Είναι πολλοί τόνοι τόσο των αποβλήτων όσο και του χώματος που έχει μολυνθεί στο ίδιο σημείο», συμπλήρωναν.

Τα ευρήματα σήμαναν συναγερμό τόσο στις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές όσο και στις επιθεωρήσεις περιβάλλοντος. Οι πληροφορίες από την καταγγελία ανέφεραν ότι μεγάλες ποσότητες αποβλήτων έχουν ταφεί και σε άλλα σημεία. Ενδεικτικό είναι πως με εισαγγελική εντολή στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας χθες, πρωί της Τετάρτης, αστυνομικοί και επιθεωρητές έκαναν διατομές σε συγκεκριμένα σημεία του περιβάλλοντα χώρου της μονάδας παραγωγής φυτοφαρμάκων.

«Φοβόμαστε μήπως έχουμε μία περιβαλλοντική βόμβα που θα τινάξει στον αέρα όλο τον υδροφόρο ορίζοντα της δυτικής Θεσσαλονίκης», έλεγαν περιβαλλοντολόγοι που έχουν ενημερωθεί για την υπόθεση. Οι διατομές θα συνεχιστούν και σήμερα Πέμπτη προκειμένου να εξεταστούν τα δείγματα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και άλλες ποσότητες και πού ακριβώς.

Κατέσχεσαν κάμερες και σκληρούς δίσκους

Πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν μάλιστα πως οι αστυνομικοί κατέσχεσαν κάμερες και σκληρούς δίσκους υπολογιστών από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Σίνδο, προκειμένου να εξεταστεί εάν μετά την πρώτη έρευνα των διωκτικών αρχών έγιναν ενέργειες απομάκρυνσης αποβλήτων που προηγουμένως είχαν ταφεί. Πηγές ανέφεραν ότι βρέθηκαν συγκεκριμένα σημεία σε όλη την έκταση της μονάδας που είχαν καλυφτεί πρόσφατα με τσιμέντο. Τα κατασχεθέντα έχουν σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για να βρεθεί εάν έχουν καταγραφεί εικόνες.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίζεται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, τα απόβλητα προέρχονται από την επεξεργασία για την παρασκευή φυτοφαρμάκων στη μονάδα. Εκτιμάται ότι τα έθαψαν στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου επειδή η μεταφορά και η απόρριψή τους σε πιστοποιημένα σημεία απαιτεί μεγάλα χρηματικά ποσά. Εξετάζεται όμως έντονα και το ενδεχόμενο τα συγκεκριμένα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή των φαρμάκων να είναι απαγορευμένα στην ευρωπαϊκή αγορά, να εισήχθησαν παράνομα στην Ελλάδα, επομένως και η μεταφορά τους σε πιστοποιημένες περιοχές απόρριψης αποβλήτων να μην είναι δυνατή λόγω της αυστηρής νομοθεσίας. Αυτό είναι που ανησυχεί ακόμη περισσότερο τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και γι’ αυτό είναι κρίσιμα τα αποτελέσματα που αναμένονται από τα εργαστήρια.

Δείτε ακόμη:
Δ. Δέλτα: Αναβλήθηκε το δημοτικό συμβούλιο λόγω μη απαρτίας – Θα γίνει τη Δευτέρα

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.