Κρίσιμα βήματα για τη δημιουργία του οργανωμένου επιχειρηματικού Πάρκου στο Καλοχώρι
Στην πιο ουσιαστική της φάση εισέρχεται το αμέσως προσεχές διάστημα η απόπειρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη μετεξέλιξη της Άτυπης Βιομηχανικής Περιοχής του Καλοχωρίου σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης, με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023. Δηλαδή σε έναν οργανωμένο χώρο επιχειρηματικής δραστηριότητας -στην ουσία μία βιομηχανική περιοχή- που θα λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες προς όφελος της ανάπτυξης των 875 εγκατεστημένων επιχειρήσεων, αλλά και όσων μελλοντικά θα λειτουργήσουν στη συγκεκριμένη περιοχή.
Εντός του Μαΐου οι περί τους 2.200 ιδιοκτήτες γης της καθορισμένης περιοχής, που εντοπίστηκαν επακριβώς μέσω των εγγραφών στο Κτηματολόγιο, θα λάβουν επιστολή στην οποία η ΠΚΜ θα τους εξηγεί λεπτομερώς τα δεδομένα (υφιστάμενη κατάσταση, βήματα που θα ακολουθήσουν, οφέλη που προκύπτουν και υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δημιουργία του ΕΠΕ), ώστε να απαντήσουν εάν συμφωνούν ή όχι. Ήδη η επιστολή βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας, καθώς πέραν της ΠΚΜ στη σύνταξή της συμμετέχουν και οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του 55% των ιδιοκτητών -οι 70 είναι μεγαλοϊδιοκτήτες-, ώστε το πλάνο να προχωρήσει. Στη συνέχεια θα πρέπει να συγκροτηθεί Εταιρεία Ανάπτυξης & Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου, στην οποία θα συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες γης, οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες και πιθανόν οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής, δηλαδή τα Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης, οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών και Εξαγωγών, ενώ έχει κατατεθεί σχετική πρόταση και στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, που ως διαχειρίστρια δεκάδων βιομηχανικών περιοχών ανά τη χώρα διαθέτει σχετική τεχνογνωσία.
Είναι προφανές ότι ρόλο στις εξελίξεις θα παίζουν διαρκώς τόσο η ΠΚΜ, που ξεκίνησε το θέμα και εξακολουθεί να το τρέχει δια του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Γιουτίκα, ο οποίος είχε ξεκινήσει την πρωτοβουλία στην προηγούμενη θητεία του ως αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Επίσης, στη διαδικασία θα συμμετάσχουν και οι δήμοι Δέλτα και Αμπελοκήπων-Μενεμένης, στο έδαφος των οποίων θα διαμορφωθεί του Επιχειρηματικό Πάρκο Καλοχωρίου.
Η ακτινογραφία της περιοχής
Η καταγραφή των δεδομένων της περιοχής που έχει κάνει ΠΚΜ κατέληξε ότι η δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Καλοχωρίου περιλαμβάνει 11.293 στρέμματα, στα οποία είναι εγκατεστημένες 875 επιχειρήσεις. Πρόκειται για έκταση που αναπτύσσεται και από τις δύο πλευρές του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων (ΠΑΘΕ), ανάμεσα στον κόμβο 1 και στον κόμβο 16. Τα δομημένα οικόπεδα που χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις για επαγγελματικές δραστηριότητες καλύπτουν επιφάνεια 7.017 στρεμμάτων, ενώ τα κτήρια καλύπτουν το 15% της επιφάνειας, δηλαδή 1.694,68 στρέμματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατανομή δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη έκταση είναι η ακόλουθη: τα κενά οικόπεδα, χωρίς χρήση, είναι 3.087,54 στρέμματα και αντιπροσωπεύουν το 26,47% της έκτασης. Τα πρατήρια καυσίμων και τα πλυντήρια οχημάτων καλύπτουν 105,50 στρέμματα, ποσοστό 0,90%. Για γεωργική χρήση και γεωργικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται 182,93 στρέμματα (1,57%) και για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις 301,85 στρέμματα (2,59%). Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις (βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια) καλύπτουν το 12,83% της έκτασης,1.496,95 στρέμματα. Οι παντός είδους εμπορικές επιχειρήσεις (χονδρεμπόριο, λιανεμπόριο) αξιοποιούν 1671,41 στρέμματα, το 14,33% της συγκεκριμένης περιοχής, ενώ τα logistics (μεταφορικές εταιρείες και αποθήκες) απλώνονται σε 1.693,82 στρέμματα, το 14,52% της περιοχής.
Τα συνεργεία και τα μηχανουργεία χρησιμοποιούν 808,15 στρέμματα, το 6,93% του συνολικού εδάφους, ενώ τα διυλιστήρια που υπάρχουν στην περιοχή αναπτύσσονται στο 5,35% του συνολικού εδάφους, δηλαδή 623,67 στρέμματα. Για περιβαλλοντικές υποδομές, όπως η ανακύκλωση και η διαχείριση αποβλήτων, αξιοποιούνται 55,73 στρέμματα, ποσοστό 0,48%, ενώ οι εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας καταλαμβάνουν 108,37 στρέμματα, ποσοστό 0,93%. Σε ανάλογη έκταση 108,88 στρεμμάτων (ποσοστό επίσης 0,93%) αναπτύσσονται επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, ενώ το οδικό δίκτυο καταλαμβάνει 1.058,63 στρέμματα, 9,08% του συνόλου. Σε 26,03 στρέμματα (ποσοστό 0,22%) υπάρχουν κατοικίες, ενώ για κάποιες ειδικές χρήσεις είναι δεσμευμένα 103,24 στρέμματα, ποσοστό 0,89%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη ζήτηση, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σήμερα προσφέρονται προς μίσθωση πολύ λίγα ακίνητα -ίσως περί τα 200 στρέμματα, κάτω από το 2% της συνολικής έκτασης-, ενώ το 2016, χρονιά κατά την οποία ξεκίνησε η συζήτηση για το Επιχειρηματικό Πάρκο Καλοχωρίου, οι αδιάθετοι χώροι αφορούσαν το 22% της έκτασης, μέγεθος έντεκα φορές μεγαλύτερο. Η ζήτηση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια αφορά κυρίως αποθηκευτικούς χώρους, καθώς η ανάπτυξη του κλάδου των logistics είναι μεγάλη λόγω των ανακατατάξεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και την εκτόξευση των αναγκών του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Τα οφέλη που θα προκύψουν
Στην ενημέρωση των περίπου 2.200 ιδιοκτητών γης στο υποψήφιο ΕΠΕ Καλοχωρίου θα περιλαμβάνεται κι ένα πίνακας στον οποίο τα τριών κατηγοριών οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση του σχεδίου κωδικοποιούνται ως ακολούθως:
Πρώτον, τα περιβαλλοντικά οφέλη, στα οποία –μεταξύ άλλων – περιλαμβάνονται η εξυγίανση Δενδροποτάμου, Γαλλικού Ποταμού & Παράκτιας Ζώνης Καλοχωρίου, η εφαρμογή και παρακολούθηση περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), αλλά και η δημιουργία δικτύου και υποδομών για τη διαχείριση αποβλήτων.
Δεύτερον, τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, στα οποία περιλαμβάνονται ο περιορισμός συγκρούσεων χρήσεων γης, η μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης, η ενίσχυση της ελκυστικότητας της περιοχής και η αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων χώρων
Τρίτον, τα οφέλη προς τις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και τα εξής: Ευνοϊκοί όροι δόμησης, δίκτυα σύγχρονων υποδομών, πολεοδομική οργάνωση, λειτουργική αναβάθμιση των επιχειρήσεων, προστιθέμενη αξία των ακινήτων, χωροταξική ασφάλεια, αντιμετώπιση ζητημάτων αδειοδοτήσεων. Είναι μάλλον σαφές ότι έναντι όλων αυτών η συνεισφορά της τάξεως του 10% – 15% των ιδιοκτητών σε χρήμα ή γη που προβλέπει η νομοθεσία ώστε να διευκολυνθεί η κατασκευή των έργων και η διαμόρφωση του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης κρίνεται εύλογη και άλλωστε έχει ισχύσει και στην προηγούμενη ανάλογη περίπτωση στα Οινόφυτα, μεταξύ Αττικής και Βοιωτίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα σε πιο προχωρημένο στάδιο.
Διάγραμμα ροής ενεργειών
Στην Ελλάδα εγχειρήματα σαν κι αυτό της δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στο Καλοχώρι είναι αυτονοήτως δύσκολα και χρονοβόρα. Από τη μία το πλήθος των εμπλεκόμενων και από την άλλη οι πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν είναι οι δύο βασικοί λόγοι που δυσχεραίνουν τέτοιου είδους υποθέσεις. Το διάγραμμα που δημοσιεύεται στο τέλος του κειμένου είναι αποκαλυπτικό. Το καλό είναι ότι πρόκειται για πρωτοβουλία που, επειδή άπτεται περιβαλλοντικών ζητημάτων, αλλά και οικονομικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης, μπορεί να χρηματοδοτηθεί ευχερώς από ευρωπαϊκά κονδύλια. Η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί, ακόμη κι αν ο χρόνος που απαιτείται για την τελική ολοκλήρωση του έργου είναι μακρύς. Κάποιοι γνώστες των διαδικασιών εκτιμούν ότι μπορεί να περάσουν ακόμη και δέκα χρόνια μέχρι να υλοποιηθεί πλήρως το σχέδιο. Αλλά αξίζει τον κόπο, όπως πολύ καλά γνωρίζουν όσοι σήμερα δραστηριοποιούνται, εργάζονται ή κινούνται στην περιοχή, που παραμένει αφενός άναρχη και αφετέρου πλήρως υποβαθμισμένη.

Πηγή: Voria.gr