Πολιτική

Κορονοϊός: Σύσκεψη με Άδωνη για το λιανεμπόριο – «Τρομακτικά» χαρακτήρισε τα στοιχεία για Θεσσαλονίκη

Μήνυμα αυτοσυγκράτησης καθώς δεν είμαστε ακόμα σε φάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας, εγρήγορσης και σύνεσης ώστε να τηρούνται σωστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και αισιοδοξίας για τη μετά Covid-19 εποχή εξέπεμψε η διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου με θέμα: «Η επόμενη ημέρα της οικονομίας και τα σημάδια αισιοδοξίας», με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Μέσα από το διάλογο, που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους επαγγελματικών κλάδων που δοκιμάζονται από την πανδημία, εξειδικεύτηκαν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη θωράκιση εργαζομένων και επιχειρήσεων, οι οποίες συνοδεύονται από συνεχείς ενέσεις ρευστότητας καθώς η Κυβέρνηση ανακοίνωσε επιπρόσθετο μέτρο στήριξης ύψους 130 εκ. ευρώ για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές τον Απρίλιο. Επίσης, αναδείχθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης των κλάδων του εμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού. 

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Καράογλου συνέστησε ψυχραιμία, επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης διαθέτοντας γρήγορα αντανακλαστικά και σεβόμενη την άποψη των ειδικών επιστημόνων. Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για «άσκηση λεπτής ισορροπίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία πρέπει να εκτελεστεί με απόλυτη ακρίβεια».

«Ακροβατούμε», πρόσθεσε, «ανάμεσα στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων», εξηγώντας οτι η Κυβέρνηση «αναζητά τη χρυσή τομή μεταξύ της οικονομίας, της κοινωνίας και της επιστήμης».

Επέστησε, μάλιστα, την προσοχή όλων ώστε να μην υπάρξει εφησυχασμός και κατάχρηση του νέου μείγματος μέτρων. Όπως είπε: «Η υγεία είναι προτεραιότητα. Είμαστε στο τελικό στάδιο της δοκιμασίας. Πρέπει να επιδείξουμε προσοχή και να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα ώστε να βγούμε όλοι μαζί από το αδιέξοδο».

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα της οικονομίας και τα σημάδια αισιοδοξίας που παρατηρούνται, ο κ. Καράογλου εξήγησε ότι η ορθότητα και η αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής καταδεικνύεται από τη συγκράτηση των θέσεων εργασίας εν μέσω πανδημίας, με την Ελλάδα να κατέχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής 3,4% τον Ιανουάριο του 2021, την προώθηση της επένδυσης στο Ελληνικό που θα δημιουργήσει 75.000 νέες θέσεις εργασίας, την πλήρη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές μέσω της έκδοσης ομολόγων, αλλά και τη σημαντική πρόοδο που καταγράφεται στη μείωση των «κόκκινων» δανείων χάρη στην ολοκληρωμένη και συνεκτική στρατηγική των εξειδικευμένων προγραμμάτων «Ηρακλής» και «Γέφυρα».

«Η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη για επανεκκίνηση, ωθούμενη από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο θα προσθέσει μέγιστο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7% μέχρι το 2026. Το  δομικό restart που θα πραγματοποιηθεί μετά το τέλος της πανδημίας θα αποτελέσει τον χάρτη πορείας για την αναμόρφωση της πατρίδας μας και η περίοδος που θα ξεκινήσει μετά την άρση των περιορισμών θα διακρίνεται από εντατική δουλειά» σημείωσε.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συνέστησε σε όλους να κάνουν υπομονή και δήλωσε «λυπημένος» για την αντιστροφή της απόφασης να μην λειτουργήσει από σήμερα το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη. 

«Ήμουν από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της άποψης να ανοίξει το λιανεμπόριο. Όταν όμως τα 26 μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων εισηγούνται ομόφωνα ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει το λιανεμπόριο στις συγκεκριμένες πόλεις αποδέχεσαι την εισήγηση γιατί την καταθέτουν οι ειδικοί» τόνισε, προσθέτοντας σε άλλο σημείο, απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ότι «όσο σοκαριστήκατε εσείς από το πισωγύρισμα της απόφασης, άλλο τόσο σοκαρίστηκα και εγώ».

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «τρομακτικά» τα στοιχεία που παρουσίασαν οι λοιμωξιολόγοι στην έκτακτη σύσκεψης της περασμένης Παρασκευής και «εκρηκτική» την αύξηση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη το διάστημα 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2021, ξεκαθαρίζοντας πως για την έξαρση δεν ευθύνεται το λιανεμπόριο γιατί «η έκρηξη του ιικού φορτίου προηγείται του ανοίγματος του λιανεμπορίου». 

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν για αρκετό διάστημα μετά την επανεκκίνηση της αγοράς. Όσον αφορά στις πληττόμενες επιχειρήσεις της εστίασης δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει την πρόταση να μειωθεί από 30% σε 25%  η μείωση του κύκλου εργασιών ώστε περισσότερες επιχειρήσεις να μπορέσουν να ενταχθούν στα ευεργετικά μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση για τον κλάδο της εστίασης.

«Το ζήτημα είναι να ενισχυθούν αυτοί που είχαν μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών και χρειάζονται ουσιαστική στήριξη για να λειτουργήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Και πρόσθεσε: «Από σήμερα ξεπερνούμε τους 60.000 εμβολιασμούς την ημέρα, που σημαίνει ότι σε 20 ημέρες θα έχουν εμβολιαστεί άλλο 1,5 εκ. συμπατριώτες μας και μετά τις 15 Απριλίου όλα τα επιστημονικά δεδομένα λένε ότι ο κορωνοϊός θα υποχωρήσει. Έχουμε διανύσει ένα μαραθώνιο και μας μένουν τα τελευταία μέτρα της διαδρομής. Αξίζει τον κόπο να πάρουμε το ρίσκο και να τινάξουμε όλη την προσπάθεια στον αέρα;» αναρωτήθηκε. 

Στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου και την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες συμμετέχοντες, τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Μασούτης, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Ζορπίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Μανδρίνος και ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Κουδούνης.

Όλοι ανέπτυξαν με επιχειρήματα τις θέσεις τους για την ασφαλή επαναλειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας στη Θεσσαλονίκη, καταθέτοντας παράλληλα την άποψή τους για την απόφαση να μη λειτουργήσει από σήμερα το λιανεμπόριο στην πόλη.  Το λόγο πήραν, επίσης, Πρόεδροι τοπικών Εμπορικών Συλλόγων, Πρόεδροι άλλων φορέων, καθώς και επιχειρηματίες, εκφράζοντας την αγωνία τους για το μέλλον των πληττόμενων επιχειρήσεων, αλλά και καταθέτοντας προτάσεις για την υιοθέτηση έξυπνων μέτρων που θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), κ. Γιώργος Παπαδημητρίου.

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.