Ιωαννίδης: Κάθετα αντίθετος στην κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού
Με δήλωση του ο δήμαρχος του Δέλτα κ. Γιάννης Ιωαννίδης τονίζει ακόμα μια φορά την αντίθεση του στην κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου με έδρα τη Χαλάστρα στο Δήμου Δέλτα. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά στην δήλωση του:
“Σε συνέχεια του νόμου 4685/2020 που αφορούσε την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης, μεταξύ αυτών και του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου με έδρα τη Χαλάστρα στο Δήμου Δέλτα. Ακολούθησε το ΦΕΚ 6387/31/12/2021, που ολοκληρώνει ΤΗΝ ΚΑΤΆΡΓΗΣΗ και την καθολική μεταβίβαση ευθύνης στο νεοσύστατο Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) με έδρα την Αθήνα, αποκόπτοντας εντελώς τις τοπικές κοινωνίες και ειδικά την τοπική αυτοδιοίκηση από οργανική τους συμμετοχή και συνευθύνη.
Οι διαφωνίες μας είχαν εκφρασθεί εξαρχής και παραμένουν συγκεκριμένες. Αφορούν κυρίως τη μη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στην ουσιαστική διαχείριση περιοχών που βρίσκονται στα διοικητικά όρια τους.
Η μετάπτωση του Κέντρου στη Χαλάστρα σε περιφερειακό Γραφείο, δεν θα επιτρέψουμε να συνοδευτεί με συρρίκνωση της λειτουργίας του και γι΄αυτό πρέπει να ληφθεί μέριμνα για το προσωπικό που απασχολείται για τη λειτουργία του.
Ο Δήμος Δέλτα και η ευρύτερη Δυτική Θεσσαλονίκη, σηκώνει το κύριο βάρος επιβαρυντικών και ρυπογόνων λειτουργιών και δεν μπορεί να ανεχτεί την υποβάθμιση προστασίας της περιοχής Δέλτα Αξιού, που είναι ενταγμένη στη Σύμβαση Ραμσαρ ως Υγροτόπος Διεθνούς Σημασίας και ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000. Αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πόλους οικολογικής προστασίας με δυνατότητες πράσινης βιώσιμης ανάπτυξής.
Μαζί με την τοπική κοινωνία, θα διεκδικήσουμε τη καλύτερη δυνατή εκδοχή ανάπτυξης του τόπου μας και θα προασπίσουμε το διεθνές τοπόσημο του δήμου Δέλτα”.
Μάλιστα αξίζει να θυμίσουμε ότι ο κ. Ιωαννίδης είχε αντιδράσει και όταν είχε περάσει ο συγκεκριμένος νόμος με σχετική δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του δήμου Δέλτα και επισήμαινε τα παρακάτω:
“Σχετικά με το νόμο 4685/2020 «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» που ψηφίστηκε από τη Βουλή και περιλαμβάνει διατάξεις για τη νέα οργανωτική διοικητική διάταξη των φορέων προστατευόμενων περιοχών θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:
Δεν θελήσαμε εν μέσω πανδημίας, να ανοίξουμε εκ νέου το θέμα της διαφωνίας μας όπως το έχουμε θέσει αρκετές φορές πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Σε μια κρίσιμη περίοδο που η προσοχή και οι προτεραιότητες όλης της αυτοδιοίκησης, ήταν προσανατολισμένες σε θέματα. που αφορούσαν όλο το φάσμα της νέας κανονικότητας στην καθημερινότητα των πολιτών και της λειτουργίας του δήμου.
Οι διαφωνίες μας παραμένουν και είναι συγκεκριμένες.
Αφορούν κυρίως τη μη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στην ουσιαστική διαχείριση περιοχών που βρίσκονται στα διοικητικά όρια τους, σχετικά με τους τρόπους προστασίας, διαχείρισης και ανάπτυξης με ήπιες παρεμβάσεις πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης.
Ειδικότερα στο δήμο Δέλτα και στη Δημοτική Ενότητα Χαλάστρας φιλοξενούμε το Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου και το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού.
Η μεταφορά έδρας που επιφέρει ο νέος νόμος στο Λαγκαδά και η μετάπτωση του Κέντρου στη Χαλάστρα σε περιφερειακό Γραφείο, δεν θα επιτρέψουμε να συνοδευτεί με συρρίκνωση της λειτουργίας του.
Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει ότι περιορίζεται η προστασία της περιοχής Δέλτα Αξιού, που είναι ενταγμένη από το 1971 στη Σύμβαση Ραμσαρ ως Υγροτόπου Διεθνούς Σημασίας και ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000. Ενώ παράλληλα θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της προσπάθειας που έχει καταβληθεί διαχρονικά από τη μέρα της δημιουργίας του για ανάδειξη, προβολή και προώθηση της περιοχής ως πόλο εναλλακτικού και οικολογικού τουρισμού με ανάλογες ήπιες παρεμβάσεις σε κατάλληλες υποδομές.
Η ευρύτερη Δυτική Θεσσαλονίκη, χρόνια τώρα σηκώνει το βάρος της διαρκούς συσσώρευσης επιβαρυντικών και ρυπογόνων λειτουργιών, δεν μπορεί να ανεχτεί την υποβάθμιση ενός από τους ελάχιστους πόλους οικολογικής προστασίας με δυνατότητες πράσινης βιώσιμης ανάπτυξής. Ως τοπική αυτοδιοίκηση, μαζί με την τοπική κοινωνία, θα διεκδικήσουμε τη καλύτερη δυνατή εκδοχή ανάπτυξης του τόπου μας και θα υπερασπίσουμε το διεθνές τοπόσημο του δήμου Δέλτα”.