LifeΘέμα

Φασόλια γίγαντες Πηλίου: Πώς θα φτιάξετε τον μεζέ των μερακλήδων!

Μετά το παραδοσιακό σπετσοφάι και τα κεφτεδάκια της γιαγιάς, το βραβευμένο μεζεδοπωλείο «Ό,τι Φάμε Ό,τι Πιούμε» (Μάρκου Μπότσαρη 28, Διαβατά) μοιράζεται μαζί μας τη συνταγή για ένα ακόμη ξεχωριστό πιάτο που παντρεύει την παράδοση, τη νοστιμιά και τον χαρακτήρα του ελληνικού μεζέ: τα φασόλια γίγαντες Πηλίου. Μελωμένα, αρωματικά, πλούσια σε γεύση, και όταν συνοδεύονται από χωριάτικο λουκάνικο με πράσο, απογειώνονται σε μια γιορτή για τον ουρανίσκο!

Υλικά

500 γρ. φασόλια γίγαντες (ιδανικά Πρεσπών)

2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

2 καρότα, κομμένα σε φέτες

1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, κομμένη

3 κλωνάρια σέλινο (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένα

Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

2 χωριάτικα λουκάνικα με πράσο, κομμένα σε φέτες

2 κ.σ. πελτές ντομάτας

2 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κύβους

1,5 -2 λίτρα νερό

Αλάτι

Ρίγανη

Εκτέλεση

Μούλιασμα: Από το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό να μουλιάσουν. Το πρωί, τους ξεπλένουμε καλά και τους στραγγίζουμε.

Σοτάρισμα: Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα και τα αφήνουμε να μαραθούν.

Προσθήκη φασολιών: Ρίχνουμε τα φασόλια, ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε για μισό λεπτό.

Βράσιμο: Προσθέτουμε το μισό από το νερό. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το σέλινο. Βράζουμε για 10 λεπτά και κατόπιν ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να γίνουν αλ ντέντε (δεν θέλουμε παραπάνω, γιατί θα ολοκληρώσουμε με ψήσιμο στο φούρνο).

Προετοιμασία λουκάνικου: Σε τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα λουκάνικα μέχρι να πάρουν χρώμα.

Στο φούρνο: Μεταφέρουμε τα φασόλια σε ένα ταψί. Προσθέτουμε την πιπεριά, τις ντομάτες, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, τα λουκάνικα και το λάδι από το τηγάνι για να εκμεταλλευτούμε την επιπλέον γεύση που θα προσδώσει. Ανακατεύουμε.

Ψήσιμο: Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45 λεπτά. Μετά τα 15 πρώτα λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Αν το φαγητό στεγνώνει, προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε απαλά.

Φινάλε: Τα τελευταία 10 λεπτά, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 190°C.

Σερβίρισμα: Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί μερικά λεπτά και κατόπιν σερβίρουμε με λίγη τριμμένη φέτα.

Με τι το συνοδεύουμε

Το συγκεκριμένο πιάτο «αγαπά» την παρέα ενός ξηρού ροζέ ή ενός ελαφριού ερυθρού κρασιού.

Για τους πιο… μερακλήδες, βεβαίως, τα φασόλια γίγαντες Πηλίου αποτελούν έναν ιδανικό μεζέ για να συνοδεύσουμε το τσίπουρό μας, με ή χωρίς γλυκάνισο.

Αν η συνταγή σας άνοιξε την όρεξη, αλλά προτιμάτε να αποφύγετε την παραπάνω διαδικασία, υπάρχει πάντα και ο πιο… εύκολος τρόπος να γευτείτε τα φασόλια γίγαντες Πηλίου (και όχι μόνο), με μία επίσκεψη στο μεζεδοπωλείο «Ό,τι Φάμε Ό,τι Πιούμε»!

Διαβάστε ακόμη:
Διπλή διάκριση για το μεζεδοπωλείο «Ό,τι Φάμε… Ό,τι Πιούμε» στα Διαβατά!

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *