Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: Μπαίνει τάξη στην πλατεία Ευόσμου μετά από χρόνια
Με μια απώλεια ξεκίνησε, με μια μεγάλη νίκη για την παράταξη του Λευτέρη Αλεξανδρίδη ολοκληρώθηκε το δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 6/8 στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Έπειτα από μια «μαραθώνια» συνεδρίαση διάρκειας σχεδόν έξι ωρών, η διοίκηση του δήμου κατάφερε να περάσει με 24 ψήφους την πρόταση για την κανονιστική της πλατείας Ευόσμου, ανοίγοντας το δρόμο για να μπει ένα τέλος στην ανομία που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια στην πλέον πολυσύχναστη πλατεία της δυτικής Θεσσαλονίκης. Πέτυχε, δηλαδή, κάτι που δεν έκαναν προηγούμενες διοικήσεις, «επιτρέποντας» εδώ και χρόνια ένα ιδιότυπο καθεστώς ανομίας, εις βάρος των πολιτών αλλά και των οικονομικών του δήμου, ο οποίος δεν εισέπραττε χρήματα από τα μαγαζιά της πλατείας.
Παραίτηση αντιδημάρχου
Η συνεδρίαση, βεβαίως, ξεκίνησε με ένα ισχυρό πλήγμα για τη διοίκηση Αλεξανδρίδη, καθώς ο Στέλιος Διακάκης ανακοίνωσε την παραίτησή του από την αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων και την ανεξαρτητοποίησή του από την παράταξη «Δήμος Πρωταγωνιστής». Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά του δημάρχου, κατηγορώντας τον για συμπεριφορά «χειρότερη από αυτήν ενός αφεντικού προς υπάλληλο». Ο πρώην αντιδήμαρχος υποστήριξε πως, παρότι ο ίδιος είχε ψηφίσει την κανονιστική στη Δημοτική Επιτροπή, την ύστατη ώρα ενημερώθηκε περαιτέρω για το θέμα και αποφάσισε να αλλάξει την ψήφο του στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, ανέφερε πως μέχρι το μεσημέρι δεν υπήρχε κανένα απολύτως θέμα και καμιά ένσταση από την πλευρά του κ. Διακάκη, ο οποίος είχε ψηφίσει το θέμα στη Δημοτική Επιτροπή. Ξαφνικά, όμως, ο πρώην αντιδήμαρχος του τηλεφώνησε και του είπε πως “δέχτηκε πιέσεις από συγγενικό του πρόσωπο να καταψηφίσει την κανονιστική”. Ο δήμαρχος του εξήγησε πως «δεν νοείται ένας αντιδήμαρχος να καταψηφίσει κάτι για το οποίο όλη η δημοτική ομάδα έχει συναποφασίσει» και πως κάτι τέτοιο θα «συνιστούσε αιτία παραίτησης». Σύμφωνα με τον δήμαρχο, μισή ώρα αργότερα ο Στέλιος Διακάκης υπέβαλε την παραίτησή του.
Από την «πύρρειο» νίκη στην άνετη επικράτηση
Μετά την παραπάνω εξέλιξη, η υπερψήφιση του θέματος τέθηκε εν αμφιβόλω, καθώς απαιτούνταν 20 θετικές ψήφοι για να περάσει. Τελικά, το θέμα πέρασε όχι μόνο με τις 20 ψήφους της διοίκησης, που εμφανίστηκε συμπαγής παρά την απώλεια Διακάκη, αλλά και με ακόμη τέσσερις ψήφους από την αντιπολίτευση.
Ακόμη και όσοι ψήφισαν κατά ή λευκό, εξάλλου, αναγνώρισαν ότι έπρεπε να μπει επιτέλους μια τάξη. Απλώς, κάποιοι εξ αυτών θέλησαν να «τρενάρουν» λίγο ακόμη την απόφαση για τη νομιμότητα στην πλατεία, η οποία… αγνοείται εδώ και χρόνια.
Διχασμένοι οι επαγγελματίες
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το «παρών» στο δημοτικό συμβούλιο έδωσαν και ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης που λειτουργούν στην πλατεία. Τους δόθηκε βήμα, με κάποιους εξ αυτών να καλωσορίζουν την απόφαση για ψήφιση κανονιστικής, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να λάβουν τα καταστήματά τους άδεια και να μην κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με πρόστιμα από τις ελεγκτικές αρχές, έστω και αν αυτό θα σήμαινε μία σημαντική μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων τους και του τζίρου τους.
Στον αντίποδα, κάποιοι επαγγελματίες εξέφρασαν την αγωνία τους για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στις επιχειρήσεις τους η μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων (βάσει όσων προβλέπει η Τροχαία και η Πολεοδομία) και ζήτησαν να δοθεί μία μικρή παράταση, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις.
Ο δήμαρχος, από την πλευρά του, τόνισε επανειλημμένως ότι ο Δήμος «δεν μπορεί να είναι συμμέτοχος στην παρανομία» και ότι η ψήφιση κανονιστικής θα ωφελήσει τους επαγγελματίες, καθώς θα τους δώσει την ευκαιρία να λειτουργήσουν με άδεια και να πάψουν να είναι εκτεθειμένοι στους ελέγχους οποιασδήποτε ελεγκτικής αρχής.
Αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων
Από το περιβάλλον της διοίκησης του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου γίνεται λόγος για μία “σημαντική νίκη” και ακόμη ένα βήμα για να προχωρήσει ο δήμος μπροστά. “Οι δημότες μας έδωσαν την εντολή να διοικήσουμε για να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον δήμο μας. Ήδη σε ενάμιση χρόνο διοίκησης, έχουμε καταφέρει να μεταστεγάσουμε το ειδικό σχολείο Ελευθερίου – Κορδελιού, το οποίο για περίπου δύο δεκαετίες αποτελούσε μία ντροπή για την πόλη και τη χώρα μας. Παράλληλα, επικαιροποιούμε τη μελέτη για το αθλητικό πάρκο (στάδιο και κολυμβητήριο άνωθεν Περιφερειακού) που εδώ και 20 και πλέον χρόνια παραμένει ημιτελές και ρημάζει), τρέχουμε τις αναπλάσεις πάρκων και δρόμων που είχαν “βαλτώσει” και έπεται συνέχεια…”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.