ΕλλάδαΘέμαΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤοπικά

Ρεπορτάζ Politic: Το ρύζι διεκδικεί τη θέση που του αξίζει!

Το πρόγραμμα EU RICE συνδυάζει γνώση, βιώσιμες πρακτικές και παράδοση, προβάλλοντας το ευρωπαϊκό ρύζι ως σύμβολο ποιότητας, ασφάλειας και σεβασμού στο περιβάλλον.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Οι Ισπανοί έχουν την παέγια και οι Ιταλοί το ριζότο. Και οι Έλληνες; Ποιο είναι το παραδοσιακό μας πιάτο με κύριο υλικό το ρύζι, αυτό το τόσο πλούσιο σε υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα δημητριακό; Με την εξαίρεση των γεμιστών δεν θα βρούμε κάποιο έδεσμα που να εμπεριέχει ως βασικό υλικό την τόσο σημαντική αυτή τροφή η οποία καλλιεργείται και στη χώρα μας, ιδίως στους ορυζώνες της δυτικής Θεσσαλονίκης και της Χαλάστρας.

Στο Δέλτα του Αξιού οι ψαράδες περιμένουν το νέο έτος για να ξεκινήσει ξανά η αλιεία του μυδιού

Τα αρνητικά στερεότυπα έρχεται να διαψεύσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU RICE που έχει ως στόχο την προβολή της βιώσιμης καλλιέργειας ρυζιού στην Ευρώπη και την ενημέρωση για τις αυστηρές προδιαγραφές που τη διέπουν. Το πρόγραμμα υλοποιούν η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. (ΕΑΣΘ), με τη Ρυθμιστική Αρχή Ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια.

Το πρόγραμμα EU RICE συνδυάζει γνώση, βιώσιμες πρακτικές και παράδοση, προβάλλοντας το ευρωπαϊκό ρύζι ως σύμβολο ποιότητας, ασφάλειας και σεβασμού στο περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Politic είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει από τις 19 μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου σε εκπαιδευτικό ταξίδι στην περιοχή της Χαλάστρας, τη μεγαλύτερη ορυζοπαραγωγό περιοχή της Ευρώπης, αλλά και να παρευρεθεί στο πέμπτο συνεχόμενο EURICE Festival, στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Επισκεπτόμενοι ορυζώνες και ριζόμυλους και συνομιλώντας με ανθρώπους για τους οποίους το ρύζι είναι, επί της ουσίας, οικογενειακή παράδοση από τα μέσα της δεκαετίας του ’50, όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες καλλιέργειες στην περιοχή, συνειδητοποιήσαμε ότι έχουν γίνει πολλά, αλλά μένουν πολλά ακόμα να γίνουν ώστε το ρύζι να ριζώσει στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων.

To 2o Φεστιβάλ Ρυζιού στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης ήταν ακόμα πιο επιτυχημένο από το 1ο

Creme σοκολάτας με ρύζι. Μια συνταγή του γνωστού ζαχαροπλάστη Νίκου Μπόικου που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Χαλάστρας

Προς το παρόν, άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής- η συγκομιδή της νέας σοδειάς ξεκινά αυτές τις ημέρες- εξάγεται, κυρίως στις χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά όχι μόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί εφαρμόζουν εναλλαγή καλλιεργειών (τουλάχιστον μία φορά ανά τριετία) για να βελτιώνουν τη δομή και τη βιοποικιλότητα του αγροτικού οικοσυστήματος την ίδια ώρα που αποφεύγουν το συμβατικό βαθύ όργωμα που διαταράσσει το έδαφος και ενδέχεται να προκαλέσει ενεργοποίηση σπόρων ζιζανίων που βρίσκονται βαθύτερα μέσα στη γη.

Ορυζώνας στη Χαλάστρα όπου αξιοποιούνται οι πιο σύγχρονες τεχνολογίεςΟρυζώνας στη Χαλάστρα όπου αξιοποιούνται οι πιο σύγχρονες τεχνολογίες

Οι ορυζώνες, μάλιστα, λειτουργούν ως εποχιακοί τεχνητοί υγρότοποι, υποστηρίζοντας την αναπαραγωγή υδρόβιων πουλιών όπως φλαμίνγκος, ερωδιοί και λευκοτσικνιάδες. 

Η ξηρασία δεν ευνοεί τον υγροβιότοπο του Καλοχωρίου

Στη χώρα μας η παραγωγή ρυζιού ξεπερνά τους 200.000 τόνους ετησίως, κυρίως στη δυτική Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, επισκεφθήκαμε τον ορυζόμυλο της Euricom Hellas, μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας ρυζιού στην Ευρώπη η οποία προμηθεύει τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τον Α’ και Β’ Συνεταιρισμό Χαλάστρας, την Εταιρική Αγροτική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης, περιηγηθήκαμε στους ορυζώνες της Χαλάστρας όπου μας παρουσιάστηκαν τοπικές βιώσιμες πρακτικές, βρεθήκαμε στον υγροβιότοπο του Καλοχωρίου, καθώς και στο Δέλτα Αξιού.

Ο ρυζόμυλος της Euricom που τροφοδοτεί μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Πηγή: Politic.gr

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *