Τιμήθηκε η επέτειος της Μάχης της Κρήτης με διήμερες εκδηλώσεις στον Δ. Ωραιοκάστρου
Με διήμερες εκδηλώσεις ο Δήμος Ωραιοκάστρου και ο Σύλλογος Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων «Ερωτόκριτος» τίμησαν την 83η επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή, 25 και 26 Μαΐου 2024.
Το Σάββατο στο Δημοτικό Κτίριο «Παύλος Μελάς», στην Αίθουσα Πολιτισμού «Νέλλυ Δελή», πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο «Από φλόγες η Κρήτη ζωσμένη».
Το κοινό στην εκδήλωση καλωσόρισαν η αντιδήμαρχος Σύγχρονου Πολιτισμού, Εξωστρέφειας και Προστασίας των ζώων συντροφιάς και Φιλαρμονικής, Ευαγγελία Δρόσου και η πρόεδρος του Συλλόγου «Ερωτόκριτος», Άννυ Τσομίδου. Συμμετείχαν οι μουσικοί Παναγιώτης Χατζόγλου (λύρα) και Κώστας Φρουδάκης (λαγούτο), η χορευτική ομάδα του Συλλόγου με τον χοροδιδάσκαλο, Πολύδωρο Γιαννάκη και η Παρέα Ριζίτικου Τραγουδιού, ενώ την εκδήλωση επιμελήθηκε καλλιτεχνικά και παρουσίασε η Νέλλυ Δελή.
Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του Μουσείου Κρητικής Λαογραφίας της Οικογένειας Κοκοτού, που έγιναν πρόσφατα στην Κρήτη.
«Το Μουσείο στεγάζεται στο σπίτι της οικογένειας, ένα κτίριο που ανακατασκευάστηκε και διαμορφώθηκε σε μουσείο. Κάτι αντίστοιχο φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε και στο Ωραιόκαστρο, καθώς η οικογένεια Τεζαψίδη δώρισε στον Δήμο Ωραιοκάστρου το σπίτι της, με σκοπό να γίνει ένα ”σπίτι πολιτισμού” για τον τόπο μας», τόνισε ο κ. Τσακίρης και απευθυνόμενος προς τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Βλάση Βλασίδη, που ήταν ομιλητής στην εκδήλωση, είπε: «Σας απευθύνουμε δημόσια πρόσκληση, ώστε να συμβάλετε με τις γνώσεις σας σε αυτό το εγχείρημα, να μας βοηθήσετε να δημιουργήσουμε στον Δήμο Ωραιοκάστρου ένα σπίτι πολιτισμού, όπου εκτός από την τοπική λαογραφική παράδοση θα μπορέσουμε να παντρέψουμε και την παράδοσης της Κρήτης. Συγχαρητήρια στα μέλη του Συλλόγου γιατί έχετε καταφέρει να διαιωνίσετε και να κάνετε ισχυρούς τους δεσμούς της Κρήτης με την Μακεδονία», σημείωσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν δύο ομιλίες. Ο Βλάσης Βλασίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μίλησε για τις «Νέες χώρες στο ελληνικό κράτος. Κρήτη και Μακεδονία από την επανάσταση στο Θέρισο μέχρι τη μάχη της Κρήτης» και ο Νίκος Νικόλτσιος μουσειολόγος – συγγραφέας, μίλησε για την «Μάχη της Κρήτης και τον κρητικό λαό».
Η Νέλλυ Δελή παρουσίασε την εκδήλωση και μαζί με τα μέλη της Παρέας Ριζίτικου Τραγουδιού και την χορευτική ομάδα του Συλλόγου απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε παράλληλα έκθεση κειμηλίων της συλλογής του Βασιλείου Νικόλτσιου.
Την Κυριακή το πρωί στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ωραιόκαστρο τελέστηκε Μνημόσυνο για τους πεσόντες στη Μάχη της Κρήτης. Στη συνέχεια, στο Μνημείο Κρητών Μακεδονομάχων, πλησίον του Δημαρχείου Ωραιοκάστρου, ο Γιώργος Καπετανάκης εκφώνησε το χρονικό της επετείου της Μάχης της Κρήτης και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Στεφάνι κατέθεσαν εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, εκ μέρους του Ελληνικού Στρατού, ο υποδιοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, υποστράτηγος Δημήτριος Κεσόπουλος, εκ μέρους του κόμματος ΝΙΚΗ ο Πέτρος Παπαγεωργίου, από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ο πρόεδρος Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος, από τον Σύλλογο Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων «Ο Ερωτόκριτος» ο αντιπρόεδρος Πολύδωρος Γιαννάκης, από την Ένωση Σφακιανών Βορείου Ελλάδος ο Θεόδωρος Παπαδάκης και τέλος, στεφάνι κατέθεσε μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ). Στην τελετή συμμετείχαν η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ωραιοκάστρου που παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο και χορωδία του συλλόγου που απήγγειλε ριζίτικο τραγούδι.
Δείτε ακόμη:
Στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη