Νέες αυξήσεις στις ήδη αυξημένες τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων (PM 10) που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης αρκετές μέρες κατά τη διάρκεια ενός χρόνου, καταγράφουν το τελευταίο δίμηνο οι Σταθμοί Μέτρησης των Αέριων Ρύπων στο πολεοδομικό συγκρότημα.
Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι σχεδόν διπλάσιες τιμές σε σχέση το προβλεπόμενο όριο των 50 μg/m3 σε 24ωρη βάση, μέσα στο διάστημα των δύο τελευταίων μηνών είναι συχνότερες απ΄ότι στο παρελθόν.
Παράλληλα από τα συγκριτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τις τιμές των αέριων ρύπων για το διάστημα Δεκέμβριος 2023 – Ιανουάριος 2024 και το αντίστοιχο δίμηνο Δεκεμβρίου 2022 – Ιανουαρίου 2023, προκύπτει σχετική αύξηση στις μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) , αλλά και του μονοξειδίου του άνθρακα (CO).
Σε ό, τι αφορά στις υπερβάσεις των τιμών στα αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ 10) στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, για τις οποίες ήδη η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι μέσες ημερήσιες τιμές συγκέντρωσης τους ξεπερνούν τα 50mg/m3 αρκετές μέρες μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες (Δεκέμβριο – Ιανουαρίου) και το 2022 – 2023 και τώρα (2023 – 2024). Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του ‘ 23 και τον Ιανουάριο του ‘24 καταγράφονται υψηλότερες συγκεντρώσεις σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Αυτό το γεγονός δεν συνιστά υπέρβαση των θεσμοθετημένων ορίων, με την επιστημονική διατύπωση του όρου, που κάνει λόγο για υπέρβαση όταν οι τιμές υπερβαίνουν τη μέση τιμή 24ώρου 50 μg/m3 περισσότερο από 35 φορές σε ένα ημερολογιακό έτος. Παρόλα αυτά οι νέες υψηλότερες συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων συνιστούν οπωσδήποτε σοβαρή επιβάρυνση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και της δημόσιας υγείας.
Είναι ενδεικτικό ότι τιμές που προσεγγίζουν τα 100 μg/m3, μέσα σε μια μέρα, καταγράφονται το τελευταίο δίμηνο με μεγαλύτερη συχνότητα από ό, τι στο παρελθόν.
Ο Κώστας Γιουτίκας για τις μετρήσεις και τις καιρικές συνθήκες
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλοντος, Κώστας Γιοιυτίκας, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τις αυξήσεις στις τιμές των αέριων ρύπων στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του φόρουμ που διοργάνωσε η «Μακεδονία», με θέμα «Νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας: Η Στρατηγική, τα Ορόσημα, οι Προκλήσεις», διευκρίνισε ότι οι καιρικές συνθήκες που αποτελούν συνήθως επιβαρυντικό παράγοντα για τις υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων στην ατμόσφαιρα, είναι παρόμοια ήπιες και στις δύο χρονικές περιόδους που εξετάστηκαν.
Στο μεταξύ, από την ανάλυση των δεδομένων αποδεικνύεται επίσης ότι αν και δεν σημειώνεται υπέρβαση των θεσμοθετημένων ορίων, το Δεκέμβριο του 2023 και κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου του 2024 έως τώρα, καταγράφεται στους Σταθμούς Μέτρησης σχετική αύξηση στις μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις του μονοξείδιου του αζώτου (ΝΟ) του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) και δευτερευόντως του μονοξειδίου του άνθρακα (CO).
Ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η κύρια αιτία για την απότομη αύξηση των τιμών των αέριων ρύπων στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, είναι η αυξημένη κίνηση των οχημάτων μέσα στην πόλη το τελευταίο δίμηνο και τα συνεχή μποτιλιαρίσματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Δείτε ακόμη:
Γιουτίκας: «Συνεχίζουμε με ακόμη πιο δυναμικά βήματα»