DELTA PRESS

Ζέρβας για Ολοκαύτωμα: «Ποτέ πια ολοκληρωτισμός, ποτέ πια θηριωδία. ‘Ποτέ Ξανά’»

«Η Θεσσαλονίκη επανασυστήνεται στον κόσμο, όχι μόνο μέσα από τη σημαντική ανάπτυξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια, αλλά και επειδή κοιτάζεται στον καθρέφτη, αναμετράται με το παρελθόν της και δεν φοβάται να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ιστορία. Ποτέ πια ολοκληρωτισμός, ποτέ πια θηριωδία. ‘Ποτέ Ξανά’».

Το παραπάνω μήνυμα έστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, απευθύνοντας σήμερα (19/03) το μεσημέρι χαιρετισμό στο πλαίσιο της σιωπηλής πορείας μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος υπό τον τίτλο «Ποτέ ξανά, Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς – 80 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού», που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η πορεία μνήμης, την οποία διοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας και κατέληξε στον χώρο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, εκεί όπου στις 15 Μαρτίου 1943 σφύριξε το πρώτο τρένο του θανάτου για το Άουσβιτς-Μπιρκενάου.

«Σήμερα αλλά και κάθε μέρα τιμούμε τη μνήμη των Εβραίων μαρτύρων του Ολοκαυτώματος. Η Θεσσαλονίκη όμως τιμά και την ιδιοπροσωπία της. Γιατί, αν είναι πόλη ανοιχτή, πλουραλιστική και δυναμική, το οφείλει σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το εβραϊκό της στοιχείο», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ο ίδιος μίλησε και για σειρά πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στα εξής:

Η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος προχωρά και μάλιστα πριν από έναν μήνα η Πολεοδομία του Δήμου Θεσσαλονίκης εξέδωσε την προέγκριση της οικοδομικής άδειας.

Υλοποιείται η δέσμευση για δημιουργία περιπατητικής διαδρομής ως “Πορείας Μνήμης”, που θα συνδέει την πλατεία Ελευθερίας με τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Σε ευρεία σύσκεψη, πριν από μόλις δύο εβδομάδες, εξασφαλίστηκε ο αντίστοιχος χώρος, περίπου 70 στρεμμάτων, που θα αναδειχθεί σε ένα σημαντικό μητροπολιτικό πάρκο γύρω από το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Αγκαλιάζοντας σχετική πρόταση του εκπροσώπου του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη Λεόν Σαλτιέλ, υπήρξε εισήγηση, ώστε ένας κεντρικός δρόμος της Θεσσαλονίκης να μετονομαστεί σε Λεωφόρο Εβραίων Μαρτύρων.

Έχει κατατεθεί πρόταση από κοινού με τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας για την αναγνώριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της 6ης Μαρτίου ως Ημέρας Μνήμης των Δικαίων.

Η πλατεία Ελευθερίας

Για την πλατεία Ελευθερίας ο κ. Ζέρβας ανέφερε ότι «με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εταίρων σε αυτήν την υπόθεση, είναι πολύ κοντά η λύση», επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά τη δέσμευση για τη δημιουργία πάρκου μνήμης και αναψυχής.

Δείτε ακόμη:
Ο Στέργιος Αράπογλου από το Καλοχώρι τρέχει 3.000χλμ στη μνήμη των θυμάτων των Ναζί

Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.
Exit mobile version