Site icon DELTA PRESS

Τα περιζήτητα μύδια Χαλάστρας – Κυμίνων θύματα της κλιματικής αλλαγής

Τα περιζήτητα μύδια Χαλάστρας - Κυμίνων θύματα της κλιματικής αλλαγής

Την τήρηση της νομιμότητας στην καλλιέργεια μυδιού στον Θερμαϊκό, ζητούν οι μυδοκαλλιεργητές της περιοχής. Η παραγωγή μυδιού στον Θερμαϊκό είναι περιζήτητη στο εξωτερικό και γίνονται πολλές εξαγωγές ετησίως με βασικούς “ πελάτες” την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Ωστόσο, οι μυδοκαλλιεργητές αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλημάτων τα οποία και έθεσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λ. Αυγενάκη.

Όπως εξήγησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9» ο πρόεδρος μυδοκαλλιεργητών Κυμίνων και Ημαθίας Κώστας Βερβίτης, «είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός νέου πάρκου καλλιέργειας μυδιών ώστε και να δοθούν νέες άδειες αλλά και να ανανεωθούν όποιες έχουν λήξει αλλά οι κάτοχοί τους συνεχίζουν παρανόμως να δουλεύουν».

“Εμείς έχουμε πολλά προβλήματα. Ο κλάδος μας η μυδοκαλλιέργεια στον Θερμαϊκό κόλπο, υπέστη τεράστια ζημιά το καλοκαίρι του 2021 όταν χάθηκε σχεδόν η μισή παραγωγή μας αλλά χάθηκε και ο γόνος δηλαδή η παραγωγή που θα είχαμε για το 2022. Η υπερθέρμανση στα νερά του Θερμαϊκού κατέστρεψε τα μύδια.  Νομίζω ότι είμαστε ο πρώτος κλάδος που βίωσε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής”, ανέφερε ο κ. Βερβίτης ο οποίος πρόσθεσε πως παρά τις αυτοψίες που έγιναν και όλη την απαραίτητη γραφειοκρατική δουλειά ωστόσο δεν έχουν δοθεί ακόμη οι αποζημιώσεις”.

Το σημαντικότερο θέμα όμως για τον κ. Βερβίτη είναι πως “ εδώ και 20 χρόνια εκκρεμεί η δημιουργία ενός πάρκου μυδοκαλλιέργειας για να δοθούν νέες μονάδες στον κόσμο. Ανάλογα πάρκα μυδοκαλλιέργειας υπάρχουν στη Χαλάστρα, στα Κύμινα, στο Κλειδί Ημαθίας και στην Πιερία. Αλλά πρέπει να δωθούν επιπλέον 40 μονάδες για να μπορέσουν να δουλέψουν αλιείς κυρίως στη μοδοκαλλιέργεια. Ζητάμε από τον υπουργό με μια νομοθετική ρύθμιση να διευθετηθεί το θέμα καθώς έχει γίνει ήδη και η χωροθέτηση”.

“Τα μύδια του Θερμαϊκού είναι περιζήτητα. Γίνονται εξαγωγές κυρίως στην Ιταλία, την Γαλλία και την Ισπανία. Η ετήσια παραγωγή μας είναι 30.000 τόνοι. Η δημιουργία του πάρκου θα την αυξήσει. Και θα φέρει και τη νομιμότητα στον Θερμαϊκό. Στο παρελθόν είχαν δοθεί κάποιες άδειες σε συναδέλφους οι οποίες δεν ανανεώθηκαν αλλά αυτοί συνεχίζουν να καλλιεργούν “ στον αέρα”. Εάν προχωρήσει το θέμα του πάρκου λύνεται αυτόματα και το ζήτημα της νομιμότητας. Δίνεται δουλειά σε πολλές οικογένειες και έχουμε και ποιοτικότερη παραγωγή”, τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμη:
ΚΠΟΔΔ: Εθελοντική αιμοδοσία στο Δήμο Δέλτα – Το αναλυτικό πρόγραμμα

Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.
Exit mobile version