Site icon DELTA PRESS

Σίμος Δανιηλίδης: «Άμεση μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο»

Σίμος Δανιηλίδης: «Άμεση μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο»

Στην ανάγκη άμεσης μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο και δημιουργίας στους χώρους που σήμερα καταλαμβάνει ενός πράσινου Μητροπολιτικού Πάρκου συμφώνησαν η αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών για την ΔΕΘ και τα μέλη της διοίκησης του δήμου Νεάπολης – Συκεών που συναντήθηκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη προκρίθηκε η έννοια του πρασινισμού της Θεσσαλονίκης και παράλληλα υπογραμμίστηκαν τα οφέλη που θα προσδώσει στην ξεχασμένη δυτική Θεσσαλονίκη η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου στη Σίνδο.

Ο Σίμος Δανιηλίδης, χαρακτήρισε εποικοδομητική και χρήσιμη τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο συζήτησης τόσο την απομάκρυνση του εκτρώματος της ΔΕΘ από το κέντρο της πόλης όσο και το flyover.

Ο Σίμος Δανιηλίδης έκανε λόγο για «άμεση και επιτακτική ανάγκη μετεγκατάστασης της ΔΕΘ δυτικά, στην περιοχή της Σίνδου» κάτι που, όπως είπε, όχι μόνο θα επέτρεπε στο κέντρο αλλά και σε ολόκληρη την Θεσσαλονίκη επιτέλους να αναπνεύσει και να αποκτήσει άμεσα αναπτυξιακή προοπτική αλλά ταυτόχρονα θα έδινε και στην ίδια τη ΔΕΘ τη δυνατότητα αναβάθμισης και μετεξέλιξής της σε ένα υπερσύγχρονο Εκθεσιακό και Συνεδριακό κέντρο Διεθνών Προδιαγραφών.

«Η άμεση δημιουργία μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου στο κέντρο της πόλης αφορά την ίδια μας τη ζωή» τόνισε ο Δανιηλίδης σημειώνοντας ότι «η δημιουργία του,  εκτός από τους χώρους που καταλαμβάνει σήμερα η ΔΕΘ θα πρέπει να συμπεριλάβει και άλλες δημόσιες εκτάσεις όπως το πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο 424 την Αγία Φωτεινή και το Γ’ Σώμα Στρατού που ως Νατοϊκό πλέον στρατηγείο θα πρέπει να μεταφερθεί εκτός πόλης».

Σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο, «η επέκταση του μετρό προς τα δυτικά, η δημιουργία του εξωτερικού οδικού δακτυλίου, η προστασία και ανάπτυξη του περιαστικού δάσους, η ανάδειξη της Βυζαντινής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης από το Επταπύργιο ως το Δικαστικό Μέγαρο στην πλατεία Δημοκρατίας αλλά και ο Βυζαντινός Περίπατος που αποτέλεσε όραμα της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, είναι μερικοί μόνο από τους στόχους που έχει θέσει σε άμεση προτεραιότητα ο δήμος μας».

 Καταλήγοντας ο κ. Δανιηλίδης επισήμανε ότι «όλες μας οι προσπάθειες και οι αγώνες που καθημερινά δίνουμε έχουν αποκλειστικό γνώμονα την καλυτέρευση των όρων ποιότητας ζωής για όλους μας και ιδιαίτερα για τις γενιές που θα ακολουθήσουν».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών «ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μία Βιώσιμη Θεσσαλονίκη» επισήμαναν πως όσοι παρακολούθησαν  το περιβαλλοντοκτόνο σχέδιο της δήθεν «ανάπλασης» της ΔΕΘ ήξεραν εξ΄ αρχής ότι η αντιμετώπιση του χώρου σαν οικοπέδου προς ανοικοδόμηση με όρους real estate, ήταν καταστροφική για την Θεσσαλονίκη, την πόλη με το λιγότερο πράσινο στην Ευρώπη, κι έτσι το αδιέξοδο ήταν δεδομένο λόγω των εγγενών αντιφάσεων.

Συγκεκριμένα τα μέλη της Κίνησης υποστήριξαν πως «Η αντιπαροχή στον επενδυτή που περιλάμβανε ξενοδοχείο, εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο μέσα στη ΔΕΘ κ.α., δεν θα άφηνε ικανούς χώρους πρασίνου, πολύ περισσότερο δεν θα άφηνε χώρο για την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο αλλά και προβλεπόμενο για  το πυκνοδομημένο κέντρο της πόλης. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια που με τόσο καμάρι παρουσίασε η Διοίκηση της ΔΕΘ έδειξαν με τον πιο δραματικό τρόπο τον εφιαλτικό κτιριακό όγκο των εγκαταστάσεων, σε αντίθεση με τον ελάχιστο υπαίθριο δημόσιο χώρο, το κλειστό παρκάκι στην μεριά της ΧΑΝΘ και ότι απομένει στην Αγγελάκη».

Σύμφωνα με την Κίνηση «οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει, ειδικά καταμεσής της κλιματικής κρίσης, για να εγκαταλειφθεί η ιδέα που διάφοροι παράγοντες επί χρόνια προωθούν, για χρηματοδότηση του σχεδίου «ανάπλασης» μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η οποία φορτώνει το χώρο με άσχετη και αχρείαστη δόμηση. Αν για τη Σύμπραξη είχαν μια δικαιολογία «αναγκαίο κακό» το ονόμαζαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, σήμερα είναι τελείως αδικαιολόγητοι, καθώς υπάρχουν εθνικοί και ευρωπαϊκοί διαθέσιμοι πόροι για ένα έργο πραγματικής ανάπλασης απολύτως επιλέξιμο».

Καταλήγοντας τα μέλη της Κίνησης για τη ΔΕΘ έκαναν λόγο για «ένα αληθινό Μητροπολιτικό Πάρκο πρασίνου και αναψυχής, με σύγχρονες εκθεσιακές εγκαταστάσεις στα μετασχηματισμένα αξιόλογα υφιστάμενα κτίρια, για ελαφρές εκθέσεις, κομμάτι της μεταπολεμικής ιστορίας της πόλης, που δεν θα δημιουργούν ιδιαίτερη όχληση και δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, σε μια περιοχή, όπου η αέρια ρύπανση με τοξικά σωματίδια, είναι επίσημα χαρακτηρισμένη ως επικίνδυνη για την υγεία, μεταφέροντας παράλληλα τις βαριές εκθεσιακές δραστηριότητες σε νέο χώρο στα δυτικά της πόλης, όπως ήταν πάντα ο σχεδιασμός της πόλης, πολύ πριν εμφανιστεί η κλιματική κρίση και οι απειλές της.

Να ακολουθήσουμε δηλαδή τη βιώσιμη πρακτική των ιστορικών μητροπόλεων στην Ευρώπη, και όχι μόνο, που σέβονται την μνήμη της πόλης, αξιοποιούν τον κτιριακό τους πλούτο, και αυξάνουν τους δημόσιους ελεύθερους και πράσινους χώρους, ειδικά στο κέντρο τους».

Εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών παραβρέθηκαν στη συνάντηση ο Γιώργος Αρβανίτης, αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης, η Ρία Καλφακάκου, καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, ο Γιώργος Λιτσαρδάκης καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, ο Γιάννης Μαγκριώτης, πολιτικός αναλυτής, ο Κυριάκος Μερελής, οικονομολόγος-ασφαλιστής και μέλος της Διοικούσας του ΕΕΘ και ο  Γιάννης Ξενίδης, καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής. Από την πλευρά της διοίκησης του δήμου Νεάπολης-Συκεών, εκτός από τον δήμαρχο παρόντες ήταν ο Λάζαρος Ωραιόπουλος, αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο Μιχάλης Βουλγαρίδης, αντιδήμαρχος Παιδείας, ο Στέλιος Γκατζές, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, η Παρή Γενίτσαρη, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, ο Απόστολος Παπάζογλου, αντιπρόεδρος της ΔΕΤΕΝ, η Σοφία Ανδριανίδου, δημοτική σύμβουλος, ο Αριστείδης Γαλανός, δημοτικός σύμβουλος, ο Θανάσης Δεντσικιώτης, δημοτικός σύμβουλος, η Τζένη Ευθυμιάδου, δημοτική σύμβουλος, ο Στέλιος Ρουμελιώτης δημοτικός σύμβουλος, ο Μηνάς Στιντσιούδης δημοτικός σύμβουλος, η Σταυρούλα Δόλια-Χαριτίδου, δημοτική σύμβουλος, η Χριστίνα Τερζή πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νεάπολης και η Σοφία Ιακωβίδου, τοπική σύμβουλος Νεάπολης.

Δείτε ακόμη:
Η εβδομαδιαία επισκόπηση Μπισμπινά και οι ευχές ενόψει Πάσχα

Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.
Exit mobile version