Σε νέα εποχή ανάπτυξης εισέρχεται ο Δήμος Ωραιοκάστρου με ενέργειες της διοίκησης του Παντελή Τσακίρη. Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η απόφαση για την «Τροποποίηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Δημοτικής Ενότητας Ωραιοκάστρου του Δήμου Ωραιοκάστρου (Ν. Θεσσαλονίκης) και περιβαλλοντική έγκριση αυτού» (ΦΕΚ 198/Δ 30.03.2024). Με αυτή την απόφαση η γη στην Δημοτική Ενότητα Ωραιοκάστρου αποκτά πρόσθετη αξία με χωροθετήσεις και καθορισμό των χρήσεων γης.
«Με την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Ωραιοκάστρου πολίτες, μηχανικοί, δικηγόροι, επενδυτές και κάθε ενδιαφερόμενος θα έχουν πλέον γνώση των χρήσεων γης. Η γη αποκτά πρόσθεση αξία και αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πετύχαμε να δημιουργήσουμε τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης για τον τόπο μας και να αναδείξουμε τον κομβικό ρόλο του Ωραιοκάστρου στην ευρύτερη περιοχή», τονίζει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.
«Με την απόφαση έγκρισης του ΓΠΣ Ωραιοκάστρου δικαιώνονται οι προσπάθειες που κάναμε το προηγούμενο διάστημα ως προς την οργάνωση των χρήσεων γης και την προστασία του περιβάλλοντος. Από το μηδέν συστήσαμε την Υπηρεσία Δόμησης, πετύχαμε να λειτουργεί υποδειγματικά και κάναμε τον Δήμο Ωραιοκάστρου πρωταγωνιστή σε πολεοδομικά θέματα. Με προγραμματισμό και εντατική δουλειά καταφέραμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας», προσθέτει ο κ. Τσακίρης.
Η απόφαση έγκρισης του ΓΠΣ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την πολεοδομική οργάνωση της Δ.Ε. Ωραιοκάστρου, την οργάνωση των οικιστικών περιοχών και των ζωνών υποδοχής παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Δήμου και τον καθορισμό των χρήσεων γης.
Με το νέο ΓΠΣ για την Δ.Ε. Ωραιοκάστρου επιτυγχάνονται:
Η ενιαία και ολοκληρωμένη χωρική οργάνωση της εδαφικής επικράτειας της Δ.Ε.
Η αναζωογόνηση (οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική) και ανάπτυξη, η οποία σέβεται τη φέρουσα ικανότητα και αναδεικνύει το περιβάλλον της περιοχής μελέτης.
Η εξυγίανση του εξωαστικού χώρου από τη μη οργανωμένη και διάσπαρτη χωροθέτηση χρήσεων και λειτουργιών, η οποία προκαλεί προβλήματα σύγκρουσης και υποβάθμισης.
Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και των παρεχόμενων υπηρεσιών στους κατοίκους, μέσα από τη δημιουργία ενός υγιούς αστικού περιβάλλοντος και δομών εξυπηρετήσεων που καλύπτουν τις ανάγκες κατοίκων και εργαζομένων.
Η αποκατάσταση, διατήρηση και ανάδειξη περιοχών και στοιχείων που διαθέτουν αξιόλογα στοιχεία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση της Πράξης Εφαρμογής των περιοχών επέκτασης και πως ο Δήμος Ωραιοκάστρου πέτυχε να συμμετέχει δωρεάν στο Πρόγραμμα των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων ΤΠΣ, πρόγραμμα που αφορά στη μεγαλύτερη Πολεοδομική Μεταρρύθμιση και το οποίο θα ενώσει χωροταξικά και πολεοδομικά τις Δ.Ε. Καλλιθέας, Μυγδονίας και Ωραιοκάστρου.
Δείτε ακόμη:
Δ. Ωραιοκάστρου: Παρουσίαση παιδικού βιβλίου για την υγιεινή διατροφή με δράσεις για παιδιά