Το νέο υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική Θεσσαλονίκη εγκαινίασε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.
Το νέο Συνεδριακό Κέντρο, που θα φιλοξενεί και τις συνεδριάσεις των Επιτροπών και του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας στεγάζεται στα τρία ανακαινισμένα διατηρητέα κτίρια του 18ου αιώνα, στον αύλειο χώρο του Κτιρίου Υπηρεσιών της Περιφέρειας, στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης.
Το έργο της αποκατάστασης των τριών διατηρητέων κτιρίων του Παλαιού Εργοστασίου Φωταερίου χρηματοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP AG) με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τα κτίρια στο εξής παραδίδονται σε χρήση. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Διευθυντή του Γραφείου Ελλάδας του ΤΑΡ Ιωάννη Μαρή.
Στην τελετή των εγκαινίων, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε:
«Σε μια πολύ δύσκολη εποχή, στην οποία αντιμετωπίζουμε διαδοχικές κρίσεις και πολλαπλές προκλήσεις, η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη, συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να εκσυγχρονίζονται, με έργα που αλλάζουν όχι μόνο την εικόνα, αλλά την ίδια την καθημερινότητα και τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, σε κάθε γωνιά αυτού του τόπου.
Και μάλιστα, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και κάτω από κάποιες παλιές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, κάποιες παλιές νοοτροπίες, με τις οποίες η χώρα έχει ξεκινήσει να ξεμπερδεύει οριστικά, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργούμε το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό πρότυπο συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Γιατί με τα εγκαίνια σήμερα του νέου Συνεδριακού Κέντρου, στο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σηματοδοτούμε αυτή την ισχυρή βούληση για αλλαγή, για νέα άλματα μπροστά, για αποτελέσματα, για συνεργασία.
Και θέλω να σταθώ σε αυτή τη συνεργασία, τη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τον TAP, που θεμελιώθηκε από την αρχή της κατασκευής του αγωγού, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες υποδομές ενέργειας της χώρας, διατρέχοντας όλες τις Περιφέρειες της Μακεδονίας. Εκείνο το οποίο θέλω να υπογραμμίσω και το οποίο θεωρώ σημαντικό, είναι η κοινωνική υπευθυνότητα του TAP, που μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δήμους, τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, έχει ήδη υλοποιήσει περισσότερα από 75 έργα ύψους άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχει δρομολογήσει ακόμα 10 έργα, μεγάλου προϋπολογισμού».
Αναφερόμενος στο έργο της αναπαλαίωσης των διατηρητέων κτιρίων, ο Περιφερειάρχης τόνισε:
«Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα πραγματικά σπουδαίο έργο. Ένα έργο για τον τόπο μας, για όλη τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Ένα έργο που υλοποιήθηκε αποκλειστικά με τη χρηματοδότηση του TAP, με πόρους που άγγιξαν τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ, με την εποπτεία της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, με χρόνους ρεκόρ για την ολοκλήρωσή του. Το έργο της μετατροπής των διατηρητέων κτιρίων του 18ου αιώνα του παλαιού εργοστασίου φωταερίου Θεσσαλονίκης, στον αύλειο χώρο του Κτιρίου Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελούν από σήμερα ένα υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο για όλη τη Θεσσαλονίκη, για όλη την Κεντρική Μακεδονία.
Αυτή ήταν η πρόταση που ως διοίκηση της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, επεξεργαστήκαμε και συζητήσαμε με τον TAP, και αυτό σήμερα είναι το Συνεδριακό Κέντρο που θα στεγάσει τις Επιτροπές και το Περιφερειακό Συμβούλιο της Κεντρικής Μακεδονίας και ταυτόχρονα θα μπορεί να αξιοποιηθεί, από τα Επιμελητήρια, τις Επαγγελματικές Ενώσεις, τους Φορείς και τους Συλλόγους, που εξυπηρετούν και εκφράζουν, χιλιάδες επιχειρήσεις, χιλιάδες επαγγελματίες και πολίτες, και αποτελούν τους βασικούς και σταθερούς συνομιλητές και συνεργάτες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Και είναι πολύ σημαντικό, ότι αυτό το έργο εντάσσεται στο πλέγμα των έργων που υλοποιούμε, για την ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και του συνεδριακού τουρισμού, αλλά και την ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης, που αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα που θέσαμε ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη.
Γιατί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αυτή τη στιγμή, υλοποιεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει γίνει ποτέ στη δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις, δράσεις και έργα σε όλους τους τομείς, από τις υποδομές και τις υπηρεσίες, μέχρι το περιβάλλον και τον αστικό ιστό».
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα πιο σημαντικά από τα έργα και τις δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπως:
-Το Νέο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας, που είναι το μεγαλύτερο βιοκλιματικό κτίριο της βόρειας Ελλάδας.
-Τη νέα Δυτική Είσοδο Θεσσαλονίκης.
-Τον Ανισόπεδο Κόμβο Κ16.
-Την αποκατάσταση και ανάπλαση του δυτικού μετώπου του Θερμαϊκού σε έκταση 6.000 στρεμμάτων.
-Το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά.
-Τα δεκάδες έργα αναπλάσεων και πρασίνου στις γειτονιές και τις πόλεις στη δυτική Θεσσαλονίκη.
-Τη διαπλάτυνση της Οδού Λαγκαδά.
-Τα έργα στην Οδό Μοναστηρίου.
-Την ανάπλαση των Τειχών σε ολόκληρο το μήκος της Οδού Επταπυργίου.
-Τα νέα σχολεία.
-Τον σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και το επικουρικό προσωπικό στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.
-Την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων και κατοικιών οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.
-Τη σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου περιοχών της δυτικής Θεσσαλονίκης με τον βιολογικό καθαρισμό στη Σίνδο.
-Τη δημιουργία οργανωμένου Επιχειρηματικού Πάρκου στο Καλοχώρι.
-Την απομάκρυνση των αποβλήτων και την απόδοση στην κοινωνία του εμβληματικού κτίριο του Καπνομάγαζου της Σταυρούπολης.
-Τις θέσεις σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.
-Τη δημιουργία και λειτουργία κοινωνικών δομών για ευάλωτους συμπολίτες μας, ανθρώπους τρίτης ηλικίας, γυναίκες, παιδιά και εφήβους σε κίνδυνο.
«Δημιουργούμε μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τη δυτική Θεσσαλονίκη, που βασίζεται στην αλήθεια, τη συνέπεια, τα έργα και την πολλή δουλειά», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τόσο τον ΤΑΡ, όσο και την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας:
«Μαζί σπάμε παλιά στερεότυπα και κοιτάμε μπροστά, μακριά και ψηλά. Με κάθε νέο έργο, με κάθε νέα δράση που υλοποιούμε, με κάθε νέα συνεργασία θα ερχόμαστε πιο κοντά στον στόχο της Μακεδονίας του 2030, μιας Περιφέρειας σύγχρονης, έξυπνης, πράσινης και ανθρώπινης, όπου οι νέες ευκαιρίες, οι νέες δυνατότητες θα φτάσουν σε κάθε οικογένεια, σε κάθε σπίτι και η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη, θα είναι δίκαιη, θα είναι για όλους».
Ο κ. Μαρής σε δηλώσεις του επισήμανε:
«Πριν περίπου ένα χρόνο, πιστοί στη δέσμευσή μας να ενισχύουμε την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, ανακοινώσαμε την έναρξη εργασιών για την αναπαλαίωση των εμβληματικών κτηρίων του παλαιού εργοστασίου φωταερίου της Θεσσαλονίκης. Στόχος ήταν η μετατροπή τους, πάντα με σεβασμό στην αρχιτεκτονική και την ιστορία τους, σε ένα σύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο, το οποίο θα συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και θα ενισχύσει τον επιχειρηματικό τουρισμό στην κεντρική Μακεδονία και την ευρύτερη βόρεια Ελλάδα.
Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση των εργασιών των δύο κύριων κτιρίων και την παράδοσή τους στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το τρίτο αναμένεται να παραδοθεί πριν το τέλος του 2023. Το έργο της ανακατασκευής, που υλοποιήθηκε εξολοκλήρου με χρηματοδότηση του TAP, έρχεται για να δώσει μια ακόμα πολύτιμη, υπερσύγχρονη υποδομή στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που ευχόμαστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και για την ευρύτερη περιοχή».