«Η δημοτικότητα του κ. Τζιτζικώστα παραμένει ανεξήγητα ψηλά σε σχέση με το έργο που παράγει», υποστήριξε ο Χρήστος Παπαστεργίου, επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», ασκώντας έντονη κριτική στη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
«Οι ίδιοι οι αριθμοί, που είναι δημοσιευμένοι στην ιστοσελίδα της ΠΚΜ, διαψεύδουν την προοπτική που θα έπρεπε να έχει η περιφέρειά μας. Εάν ανατρέξει κανείς στη μελέτη που υπάρχει για τις προοπτικές, τις εργασίες, την απασχόληση και διάφορα άλλα χρήσιμα στοιχεία για τον πλούτο της κάθε περιοχής και την κατανομή του, θα βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα», είπε ο κ. Παπαστεργίου, εξηγώντας:
«Στο σύνολο των 13 περιφερειών της χώρας, η ΠΚΜ –η μεγαλύτερη γεωγραφικά και πλουτοπαραγωγικά και η δεύτερη πληθυσμιακά- αντί να είναι στην πρώτη ή τη δεύτερη θέση, κυμαίνεται από την 7η έως την 11η θέση, ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το μερίδιο στην τουριστική αγορά, την ανεργία στους νέους και τη φυγή προς το εξωτερικό, όπου είμαστε ‘πρωταθλητές’. Κάτι δεν κάνουμε καλά!».
«Μικρή απορροφητικότητα ΕΣΠΑ»
Μάλιστα, ο κ. Παπαστεργίου επέκρινε τη διοίκηση Τζιτζικώστα και για τη μικρή απορροφητικότητα κονδυλίων ΕΣΠΑ, λέγοντας σχετικά: «Το ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε το 2020 και το οποίο πήρε μία παράταση λόγω πανδημίας, δεν έχει απορροφηθεί ακόμη πλήρως. Υπάρχει καθυστέρηση στην απορρόφηση χρημάτων. Ενώ το ΕΣΠΑ είχε ξεκινήσει το 2014 με έναν προϋπολογισμό περίπου 1,1 δισ. ευρώ για την Κεντρική Μακεδονία, περιορίστηκε σε σχεδόν 900 εκατ. ευρώ πριν από δύο χρόνια, γιατί η κεντρική κυβέρνηση έκρινε ότι δεν είχαμε απορροφήσει τα χρήματα που έπρεπε και για να μη χαθούν τα πήρε για να αξιοποιηθούν κεντρικά».
«Αν συνυπολογίσει κανείς, ότι από αυτά τα 900 εκατομμύρια, τα 200 δόθηκαν ως έκτακτη ενίσχυση σε επιχειρήσεις λόγω κορονοϊού και άλλα 80 εκατομμύρια διατέθηκαν στα νοσοκομεία, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η αναπτυξιακή αξιοποίηση κονδυλίων δεν θα ξεπερνούσε τα 600 εκατ. ευρώ σε ένα σύνολο 1,1 δισ. Μιλάμε για πολύ χαμηλό ποσοστό», πρόσθεσε ο Χρήστος Παπαστεργίου.
«Δεν έχει παρουσιαστεί πουθενά το νέο ΕΣΠΑ»
Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ο Απόστολος Τζιτζικώστας ρωτήθηκε εάν θα διεκδικήσει από την κεντρική κυβέρνηση αυτά τα 280 εκατ. ευρώ, απάντησε αρνητικά. «Γιατί και να του τα δώσει η κυβέρνηση, δεν θα μπορέσει να τα αξιοποιήσει», εξήγησε ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», προσθέτοντας ότι το νέο ΕΣΠΑ, που θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει από το 2021, δεν έχει παρουσιαστεί πουθενά, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τζιτζικώστας είχε δηλώσει τον περασμένο Απρίλιο, ότι η ΠΚΜ ήταν ήδη έτοιμη, με κοστολογημένο κατάλογο έργων και παρεμβάσεων.
Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά περί τα 31 δισ. ευρώ. «Κατά αναλογία έκτασης, η ΠΚΜ θα έπρεπε να αποσπάσει το 1/5 εξ αυτών, δηλαδή περίπου έξι δισ. Στον αντίποδα, εάν αναζητήσει κανείς τις δράσεις που προβλέπονται για την ΠΚΜ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το μόνο συγκεκριμένο που θα βρει, θα είναι 13 εκατομμύρια για την κατασκευή του νέου κέντρου γονιδιακής θεραπείας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» και διάφορα άλλα έργα μικρότερης αξίας. Αυτό αποτελεί ευθύνη τόσο της κεντρικής κυβέρνησης, όσο και της αυτοδιοίκησης», σχολίασε.
«Εν γνώσει ανακρίβειες για το δρόμο Θεσσαλονίκης – Έδεσσας»
Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του «πολύπαθου» δρόμου Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, για τον οποίο τόσο ο τοπικός αντιπεριφερειάρχης, Ιορδάνης Τζαμτζής, όσο και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, είχαν ισχυριστεί πως το έργο θα εντασσόταν στο Ταμείο Ανάκαμψης.
«Εν γνώσει τους, έλεγαν ανακρίβειες, διότι από το Δεκέμβριο του 2020, το αρμόδιο όργανο της ΕΕ είχε απορρίψει τη χρηματοδότηση οδικών αξόνων στην Ελλάδα, εκτός από ένα τμήμα του βόρειου άξονα της Κρήτης και ένα τμήμα του Ε65 στη Θεσσαλία. Θα μου πείτε, πώς να το ήξεραν αυτό οι κύριοι Τζιτζικώστας και Τζαμτζής; Ένα από τα τέσσερα όργανα που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις είναι και η Κεντρική Ένωση Περιφερειών, στην οποία πρόεδρος είναι ο κ. Τζιτζικώστας…», ανέφερε σχετικά ο κ. Παπαστεργίου.
Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στη διοίκηση της ΠΚΜ τόσο για την περιφερειακή της Κατερίνης η οποία θα ολοκληρωνόταν το 2019, όσο και για τον τύμβο της Αμφίπολης, που βάσει εξαγγελιών θα έπρεπε να είναι επισκέψιμος το 2021, κάτι που εντέλει δεν συνέβη.
Αιχμές για την αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ
Ερωτηθείς πώς εξηγεί το γεγονός ότι δημοσκοπικά η διοίκηση Τζιτζικώστα δείχνει «άτρωτη», ο κ. Παπαστεργίου απάντησε:
«Ο κ. Τζιτζικώστας δεν έχει τη δημοσκοπική κατάρρευση που εμφανίζει ο κ. Πατούλης στην περιφέρεια Αττικής, εξακολουθεί να είναι ισχυρός. Υπάρχει, όμως, ένα θέμα και από τις υπόλοιπες περιφερειακές παρατάξεις –δεν εξαιρώ τη δική μου- αλλά και της ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών. Τα προβλήματα των μεγάλων έργων και της απορρόφησης του ΕΣΠΑ τα έχουμε αναφέρει σε πολλά δελτία Τύπου προς στα ΜΜΕ της Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο, ελάχιστες αναφορές έχουν γίνει. Ίσως να θεωρούν κάποιοι, ότι δεν υπάρχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον…».
Μάλιστα, έδωσε ως παράδειγμα και τη δήλωση Τζιτζικώστα για τη συμφωνία των Πρεσπών, ότι «ούτε πινακίδα στην ΠΚΜ δεν θα αναφέρει το όνομα Βόρεια Μακεδονία». «Σας ενημερώνω, λοιπόν, ότι ήδη δύο φορές, με υπογραφή του κ. Τζιτζικώστα έχει υπογραφεί, στο πλαίσιο συνεργασίας ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συμφωνία της ΠΚΜ με τη Βόρεια Μακεδονία. Ουδείς όμως το έκανε αυτό κεντρικό θέμα, όπως είχε κάνει τη δήλωση του κ. Τζιτζικώστα για τις πινακίδες…», είπε ο κ. Παπαστεργίου, μιλώντας ανοικτά για τεράστια δυσαναλογία προβολής των θέσεων της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.