Site icon DELTA PRESS

Γιάννης Ιωαννίδης: «Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό»

Γιάννης Ιωαννίδης: Το παράκτιο μέτωπο πρέπει να επεκταθεί και άλλο προς τα Δυτικά

Συνέντευξη: Θεόδωρος Παπαδόπουλος

Βρισκόμαστε στα «μισά» του δρόμου σε σχέση με την θητεία του Γιάννη Ιωαννίδη στον θώκο του δημάρχου και η καλύτερη ώρα να γίνει ένας μεγάλος απολογισμός ενόψει του δεύτερου «μέρους» της θητείας του. Ο δήμαρχος Δέλτα μίλησε στην Delta press για πολλά ζητήματα και για πρόσωπα και καταστάσεις που συνάντησε αυτά τα δύο χρόνια.

Εδώ όλα υπάρχουν και λειτουργούν στον πληθυντικό αριθμό. Θα ήταν πολύ ωραίο στην περιοχή μας, στο Δήμο Δέλτα, να  μπορούσες να ξεχωρίσεις και να προσδιορίσεις ένα ως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Άρα η ερώτηση αυτοδίκαια μετατρέπεται στον πληθυντικό αριθμό.

Επιγραμματικά μερικά μόνο από τα μεγαλύτερα προβλήματα:

-Αντιπλημμυρικά έργα

-Νερό στον Αξιό που ήδη δρομολογήσαμε τη λύση του

-Κυκλοφοριακό σε όλο το δήμο, με την ανεξέλεγκτη κι επικίνδυνη κίνηση κάθε είδους οχημάτων

-Υποδομές στην άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση Καλοχωρίου

-Η ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών σε πολλές περιοχές του δήμου και ειδικά στην προστατευόμενη περιοχή Natura και πέριξ του οικισμού Αγία Σοφία

– Η έλλειψη σύγχρονων σχολικών μονάδων

– Η σύνδεση του δήμου, της Βιομηχανικής και του Διεθνούς Πανεπιστημίου με μέσο σταθερής τροχιάς.

Με λίγα λόγια το περιβάλλον και η προστασία της ποιότητας του, μαζί με την προστασία και την ασφάλεια του πολίτη καθώς και η έλλειψη απαραίτητων υποδομών συνιστούν το τρίπτυχο των μεγαλύτερων προβλημάτων.

Δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με έναν πρώην δήμαρχο ο οποίος κρίθηκε από την κοινωνία και τώρα έχει άλλες ευθύνες στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Αν πρέπει να κάνω μια κρίση πολύ συνοπτική και περιεκτική, θα ήταν ότι μπορεί να ήθελε αλλά δεν πέτυχε να φέρει αποτέλεσμα, σε έναν όντως πολύ δύσκολο δήμο, με πολύ βαριά καθημερινότητα, μεγάλες ανάγκες, πολλά ανοιχτά θέματα, όλων των ειδών τα ζητήματα που μπορούν να απασχολούν ένα δήμο στο μέγιστο βαθμό.

Όντως ο εκλογικός νόμος με τον οποίο έγιναν οι δημοτικές εκλογές, διαμόρφωσε μια πρωτόγνωρη και ιδιότυπη πολιτική κατάσταση σε όλους του δήμους, ανάλογα και με τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν.  Παρά ταύτα, η αντίληψη μας εξαρχής, ήταν αυτοδιοικητική, ανεξάρτητη και συνεργατική, οπότε διαμορφώσαμε με βάση  και τις ανάγκες που δημιούργησε η λειτουργία του νόμου, ένα διοικητικό σχήμα με προτεραιότητα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του δήμου και παράλληλα να διασφαλίσουμε την αναγκαία πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Αρρυθμίες παρουσιάζονται πάντα, απλά ο νόμος επιβάρυνε, πολλαπλασίασε και χειροτέρεψε την κατάσταση, με τις πολιτικές του παρενέργειες, στις οποίες προστέθηκαν και οι υγειονομικές λόγω πανδημίας, νέου τύπου προβλήματα που δεν υπήρχαν πριν. Οπότε είμαστε εν κινήσει και στο τέλος θα αποτιμήσουμε τα αποτελέσματα και φυσικά θα αποτιμηθούμε όλοι από το λαό. Κυριακή κοντή γιορτή.

Δυστυχώς οι ελλείψεις μας είναι τεράστιες και αφορούν την υποστελέχωση  των υπηρεσιών, την αποψίλωση με την κινητικότητα, την έλλειψη κρίσιμου, αναγκαίου και κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού, αριθμητικά και σε ειδικότητες, για να τρέξουν τα έργα.

Η συνθήκη αυτή προέκυψε από το ότι ο απελθών δήμαρχος με το που έβαλε την υπογραφή του και συναίνεσε στην αποχώρηση κρίσιμων στελεχών, υπέγραψε την καταδίκη της προοπτικής του δήμου.

Απομείναμε χωρίς προσωπικό στις κρίσιμες ειδικότητες των μηχανικών. Αυτή τη στιγμή στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών έχουμε μόνο τρεις (3) μηχανικούς πεδίου και ουσιαστική διαχειριστική αδυναμία να παράγουμε και να εκτελέσουμε έργο.   

 Χωρίς αυτή την αναγκαία και ικανή συνθήκη για να παραχθεί έργο, δυστυχώς θα προσπαθούμε στον υπερθετικό βαθμό και τα αποτελέσματα θα έρχονται με τεράστια χρονική υστέρηση, που κανείς δεν επιθυμεί. Η ευθύνη πέφτει κυρίως στην κυβέρνηση, η οποία πρέπει να μεριμνήσει για την ενίσχυση των δήμων αριθμητικά και ποιοτικά, με το απαραίτητο και κατάλληλο προσωπικό.

Εμείς όπως θα έχετε διαπιστώσει έχουμε ενσωματώσει και κατά κάποιον τρόπο «επιστρατεύσει» όλους τους υπαρκτούς και διαθέσιμους ανθρώπους σχεδόν από όλες τις παρατάξεις, επιδιώκοντας πάντα  με θεσμικό τρόπο και μορφή συνεργασίας και χωρίς να κάνουμε «πολιτική εισπήδηση» σε άλλες παρατάξεις.  Το θέμα μας δεν ήταν και δεν είναι ζήτημα μιας κάποιας ισορροπίας και της διατήρησης ή μη, αυτής. Το ζήτημα είναι αν μπορούμε συνεργαζόμενοι να παράγουμε έργο ή όχι. Τι να την κάνω την όποια ισορροπία, αν αυτή αντιβαίνει το συλλογικό καλό του δήμου και των δημοτών, ακόμα κι αν την έχω, ας πούμε, ανάγκη. Το τελικό της αποτέλεσμα ενδιαφέρει κι εμένα και τους πολίτες, τα άλλα είναι για περνάμε την ώρα μας με ανούσιες συζητήσεις στα καφενεία.

Έχετε απόλυτο δίκιο και αυτά που αναφέρετε είναι η οι κορωνίδες τέτοιων χρονιζόντων προβλημάτων. Θα μπορούσα να σας αναφέρω και πολλά άλλα που εκκρεμούν από πολλές προηγούμενες διοικήσεις και βρίσκονται εγκλωβισμένα σε διαφόρων ειδών γρανάζια, είτε αφορούν σε διαδικασίες που δεν έγιναν ενώ έπρεπε να γίνουν, είτε γιατί κάποιοι αμέλησαν,  είτε γραφειοκρατικές ενέργειες που δεν ακολουθήθηκαν με το δέοντα τρόπο.

Τώρα σε ότι αφορά αυτά που αναφέρατε:

Το καθαρό πόσιμο νερό στον Αξιό, αφορά την αδιαφορία κυρίως κεντρικής, περιφερειακής και τοπικής διοίκησης. Είναι ανεπίτρεπτό το αυτονόητο δικαίωμα κάθε πολίτη να το αποστερείται μια ολόκληρη περιοχή που κατοικούν και εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι να μην έχει πρόσβαση στο πόσιμο νερό.

Δεν θα ήθελα τώρα, να κάνω ειδικότερη αποτίμηση και καταλογισμό ευθυνών, οι πολίτες που σκέφτονται ξέρουν, αντιλαμβάνονται, δεν χρειάζεται και πολύ προσπάθεια.

Θα σταθώ κυρίως στις δικές μας προσπάθειες. Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση εργαζόμαστε, ώστε το καθαρό πόσιμο νερό, να γίνει απτή «ρέουσα» πραγματικότητα, και δροσερή καθημερινότητα στο σπίτι κάθε πολίτη του Αξιού.

Σε ότι αφορά στο παλιό δημοτικό Σίνδου, ήταν μπλοκαρισμένο χρόνια, καταφέραμε να το ξεμπλοκάρουμε και προσπαθούμε να το θέσουμε ξανά σε τροχιά υλοποίησης με τον πιο σύντομο δρόμο και το πιο αποτελεσματικό τρόπο, ώστε οι πολίτες της Σίνδου και όλης της ευρύτερης περιοχής να απολαύσουν έναν αναγκαίο, χρήσιμο και λειτουργικό χώρο και αισθητικά αντάξιο της περιοχής. Και εδώ οι ευθύνες διαχέονται σε βάθος χρόνου, αλλά είπαμε δεν είναι της παρούσης.

Όσο αφορά τις σιδηροδρομικές γραμμές στη Μαγνησία, είναι ιστορικό θέμα που ταλανίζει τις σχέσεις μας με τον ΟΣΕ ο οποίος αδιαφορεί και δεν έχει ασχοληθεί επί της ουσίας και όλο μεταθέτει στο χρόνο τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει. Με τον ΟΣΕ έχουμε και άλλα θέματα όπως το «νεκροταφείο» παροπλισμένων βαγονιών που ταλαιπωρεί την ευρύτερη περιοχή και δεν ενδιαφέρονται, παρά τις συνεχείς επιστολές, οχλήσεις και επικοινωνίες που έχουμε επιχειρήσει από την αρχή της θητείας μας.

Τα ίδια ισχύουν ως προς το χρόνιο χαρακτήρα τους και για τη δημιουργία και τον υπερκορεσμό του οικισμού της Αγίας Σοφίας όπου διαμορφώνονται επικίνδυνες υγειονομικές και περιβαλλοντικές συνθήκες. Καθώς και η δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων μεταναστών που επιβαρύνει ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία.

– Η δυτική πλευρά της πόλης, μόνιμα υποβαθμισμένη και επιβαρυμένη. Πως μπορεί να αλλάξει επιτέλους αυτή η εικόνα;

Θέσατε το θέμα στη σωστή βάση. Για να αλλάξει η κατάσταση πρέπει να αλλάξει η αντίληψη, οι επιλογές και οι προτεραιότητες από την πλευρά της εξουσίας, όποιο κόμμα κι αν βρίσκεται στην κυβέρνηση. Τα οποία συμβιβάζονται σε μια μεταξύ τους μια σκυταλοδρομία λαθών, υπεκφυγών και συγκαλύψεων.

 Σήμερα παρά τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, υπάρχουν οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ 2021-2027, νέα ΚΑΠ. Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία διεκδικούν  ισότιμη συμμετοχή στον εθνικό σχεδιασμό. Παρεμβάσεις που σηματοδοτούν  νέα Αναπτυξιακή ταυτότητα και αντίληψη, που περιλαμβάνει ισοδύναμα όλες τις διαστάσεις χωρικές και ποιοτικές.

Στόχος ο ριζικός ανασχεδιασμός με όρους 21ου αιώνα. Ειδικότερα η επιβαρυμένη Δυτική Θεσσαλονίκη, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Παράδειγμα εναλλακτικής πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης, που υπερβαίνει στερεότυπα  και δεν επαναλαμβάνει λανθασμένες επιλογές.

Παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση συνοπτικά να αναφέρω τη:

-Δημιουργία Πράσινου Δυτικού Τόξου, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής με αξιοποίηση ανενεργών στρατοπέδων.

Δημιουργία ως ενιαίου δημόσιου χώρου, στο παραλιακό μέτωπο από Αγγελοχώρι μέχρι το Δέλτα Αξιού, με συνέχεια, προσβασιμότητα, ήπια κινητικότητα, με διασύνδεση πράσινων χώρων.

-Μετεγκατάσταση ΔΕΘ στα δυτικά, με δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, στο κέντρο της πόλης με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, λύση ζωτική για τις ανάγκες της. Επιλογή που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και την εικόνα της πόλης σε επισκέπτες, ενώ ταυτόχρονα εξισορροπεί το αναπτυξιακό ισοζύγιο της πολλαπλά υποβαθμισμένης δυτικής πλευράς. Η προσπάθεια να παραμείνει στο κέντρο, να δεσμευτούν οι εξελίξεις, είναι μια πολλαπλά λάθος επιλογή, γιατί όλοι πολύ σύντομα, θα το βρουν μπροστά τους ως πρόβλημα και θα πρέπει να απολογηθούν γιατί επέλεξαν να προχωρήσουν στη λάθος κατεύθυνση. Δεν θα αρκούν προσχηματικές υπεκφυγές που δεν ευσταθούν όπως, «δεν υπήρχαν χρήματα» «η λύση της μετεγκατάστασης είναι ακριβή». Ο κύβος δεν έχει ριφθεί ακόμη…

-Λιμάνι, σιδηροδρομική διασύνδεση, οργάνωση άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης Καλοχωρίου, εκκρεμείς οδικοί άξονες, ολοκλήρωση δικτύου μετρό, χωρίς αλλοίωση της «υπόγειας» ιστορικής διαδρομής, επέκταση του στα δυτικά.

-Λειτουργία προαστιακού προς Διεθνές Πανεπιστήμιο, ΒΙΠΕΘ Σίνδου,         

-Αποτελεσματική αντιμετώπιση περιβαλλοντικής υποβάθμισης και δυσοσμίας που κατακλύζει τη δυτική Θεσσαλονίκη.

Τα παραπάνω είναι άμεσες, αναγκαίες επεμβάσεις,  αποτελούν οργανικά τμήματα μιας ολοκληρωμένης ατζέντας που περιλαμβάνει όλη την πόλη και διαμορφώνει την προοπτική μιας Θεσσαλονίκης αναπτυγμένης, φιλικής, βιώσιμης, με κεντρικό στοιχείο το πράσινο.            

Για το λόγο αυτό, 7 Δήμαρχοι της Δυτικής πλευράς, ενώσαμε αγωνίες, σχέδια και προσπάθειες. Σε μια αυτοδιοικητική  πρωτοβουλία, ανοιχτής αντίληψης και διευρυμένης αναπτυξιακής ατζέντας. Μας ωθεί η ανάγκη ισότιμης ανάπτυξης, κοινωνικού οφέλους, στη συλλογική προοπτική. 

Ως δήμος Δέλτα, επιδιώκουμε τη σύνθεση, προσπαθούμε, να προσθέσουμε τις ψηφίδες μας, στον κοινό στόχο ολοκληρωμένου σχεδιασμού ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας..

Η Θεσσαλονίκη μπορεί  να αποτελέσει νέο παράδειγμα, με συλλογικό όραμα ανάπτυξης των δυνατοτήτων της και όχι εφήμερες «αναπτυξιακές» κατασκευές, καταδικασμένες να μη διαρκούν πολύ.

Ο εκλογικός νόμος και τα ποσοστά που πήρε κάθε παράταξη, καθόρισαν σχεδόν με ένα είδους πολιτικού αυτοματισμού και σχεδόν «επέβαλαν» την επιλογή των συνεργασιών.

Μέχρι τώρα εξελίσσεται σχετικά ομαλά, αν  και όχι πάντα όπως θα θέλαμε. Η κατάσταση είναι δυναμική και αντίστοιχη είναι και η αποτίμηση της.

Η λειτουργία και η πολιτική σχέση, είναι συνεργατική, αμφίδρομη και το αποτύπωμα της θα καταγραφεί στο τέλος της θητείας, όταν θα δούμε εντέλει και τα πρακτικά αποτελέσματα που απέδωσε.

Για την ώρα προσπαθούν όλοι να δώσουν ότι έχει ο καθένας, το αποτέλεσμα των προσπαθειών, θα κριθεί και από τους πολίτες.

Ας έχουμε λοιπόν ως οδηγό την περίφημη φράση του Σόλωνα προς τον Κροίσο που είναι αναμφίβολα σοφή, καθώς αποδείχθηκε σε αναρίθμητες περιπτώσεις, γι’ αυτό και πέρασε στην αιωνιότητα και την καθημερινότητα μας, «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε». Αυτό που λέει ο λαός στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό.

Πάντως αυτό που κυρίως με ενδιαφέρει στη συνεργασία μας, είναι να αποφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το Δήμο Δέλτα και τους πολίτες του. Αυτό έχω ως πολιτική πυξίδα, αυτό προσπαθώ να πετύχω, με κάθε επιλογή μου.

*Από την έντυπη έκδοση της Delta press

Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.
Exit mobile version