DELTA PRESS

Φτάνει πια φωνάζουν κάτοικοι και φορείς στο δήμο Δέλτα! – Κάθετα αντίθετοι με την εγκατάσταση μονάδας καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων

Μεγάλες και εύλογες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων εντός της ΒΙΠΕΘ.

Η Μητροπολιτική Επιτροπή με πρόεδρο τον κ. Χρήστο Μήττα γνωμοδότησε θετικά στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με την κ. Βούλα Πατουλίδου να υποστηρίζει την δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας και έτσι ουσιαστικά άναψε το «πράσινο φως» για να λειτουργήσει η μονάδα στη Σίνδο, παρά την αντίθετη γνώμη και τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων της περιοχής, που βλέπουν τον τόπο τους να υποβαθμίζεται και να μην αντιμετωπίζεται με το δέοντα σεβασμό.

Πατουλίδου: «Αναγκαία η υλοποίηση»

Η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, υπερασπίζεται την απόφαση της Επιτροπής, κάνοντας λόγο για μία «άρτια επένδυση, που είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί, ώστε να προστατευτεί τόσο η δημόσια υγεία, όσο και το περιβάλλον».

Η κα Πατουλίδου υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπει οριστικά τέλος στην απόθεση νοσοκομειακών αποβλήτων και αποβλήτων άλλων υγειονομικών μονάδων σε μη εξειδικευμένους χώρους ή χώρους που δεν έχουν τις αρμόζουσες προδιαγραφές. Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα την απόθεση στρωμάτων νοσοκομείου στον υδροβιότοπο του Γαλλικού ποταμού, λέγοντας χαρακτηριστικά «αν δεν κάνουμε κάτι, θα το βρούμε στο νερό μας».

Τζόλλας: «Παρακολούθηση των ρύπων»

Την απόφαση της Επιτροπής υπεραμύνεται και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Καινοτομίας, Νίκος Τζόλλας, υποστηρίζοντας ότι η μονάδα θα λειτουργεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, ενώ θα παρακολουθούνται διαρκώς οι ατμοσφαιρικοί ρύποι από τη διαχείριση των αποβλήτων. Για το σκοπό αυτό, σημειώνει ο κ. Τζόλλας, θα συνεργαστεί η κατασκευάστρια εταιρεία με το ΕΚΕΤΑ.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Μητροπολιτική Επιτροπή γνωμοδοτεί και πως την τελική απόφαση θα λάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. «Δεν θα μπορούσε να γίνει πουθενά αλλού, παρά μόνον σε ΒΙΠΕ. Η Βιομηχανική Περιοχή στη Σίνδο είναι η μόνη που πληροί τις προδιαγραφές», υποστηρίζει ο κ.Τζόλλας, προσθέτοντας ότι είναι πιο επικίνδυνη η οδική μεταφορά των αποβλήτων στην Αθήνα.

Τι λέει η εταιρεία

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι της εταιρείας που παρέστησαν στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής σημειώνουν ότι ο μόνος αποτεφρωτήρας που είναι σε λειτουργία εδώ και 25 χρόνια και έχει αρκετά λειτουργικά προβλήματα λόγω της παλαιότητάς του είναι αυτός στην Αθήνα.

Σημειώνουν παράλληλα, ότι ο χώρος όπου σχεδιάζεται να γίνει η νέα μονάδα είναι μέσα στη ΒΙΠΕ Σίνδου και το γεγονός αυτό προβλέπεται από τον περιφερειακό σχεδιασμό και τις χρήσεις γης για αυτές τις δραστηριότητες.

Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες του κόσμου, σημείωσαν ότι αυτές αφορούν τα συστήματα αντιρρύπανσης και υποστήριξαν πως έχουν επιλεγεί τα πιο σύγχρονα συστήματα που εγγυώνται ότι οι ρύποι θα είναι στο 1/10 των ορίων που επιτρέπονται από τη σχετική νομοθεσία.

Αντιδρά η αντιπολίτευση

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρνητικά για τη γνωμοδότηση επί των περιβαλλοντικών όρων του έργου τοποθετήθηκαν από την αντιπολίτευση ο Γεώργιος Ζέρβας από την παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά», ο Σωτήρης Αβραμόπουλος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Φίλιππος Γκανούλης από την «Οικολογία Πράσινη Λύση».

Στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας τους βρέθηκαν η συνολική επιβάρυνση του περιβάλλοντος και των κατοίκων στη δυτική Θεσσαλονίκη, η μη αναζήτηση καλύτερων δυνατοτήτων χωροθέτησης της μονάδας και η διαχείριση των αποβλήτων με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος των επενδύσεων.

Ιωαννίδης: «Σταθερά αντίθετοι»

Την αντίθεσή του στην εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας στη ΒΙΠΕΘ τονίζει ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, υπενθυμίζοντας τη σχετική ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και επισημαίνοντας την ανάγκη προάσπισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

«Η Μητροπολιτική επιτροπή αποφάσισε να μη λάβει υπόψη της, την ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δέλτα. Το θέμα της εγκατάστασης αποτεφρωτηρίων στη βιομηχανική περιοχή Σίνδου μας απασχολεί εδώ και τρία χρόνια. Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δέλτα ήδη από το Φεβρουάριο του 2021 ήταν με ομόφωνη απόφαση του αντίθετο στην εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων της POLYGREEN IKE στο Ο.Τ. 52 Ο, το ίδιο είχε πράξει και για αντίστοιχη μονάδα της εταιρείας ERMONASSA A.E. που σχεδιάζονταν να εγκατασταθεί σε απόσταση κοντά σε κατοικίες του οικισμού στο Ο.Τ. 58 και η οποία ακυρώθηκε», σημειώνει ο κ.Ιωαννίδης και προσθέτει:

«Με ομόφωνες αποφάσεις και κινητοποιήσεις του συνόλου των φορέων και των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας απέτρεψε την εγκατάσταση που είχε σχεδιαστεί να λειτουργήσει δίπλα στον οικισμό σε απόσταση 200 μέτρων από τα σπίτια. Στη συνέχεια σε συνεννόηση με την ΕΤΒΑ επαναπροσδιόρισαν τη χρήση του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου ως κοινωφελούς χρήσης.

Την απόφαση ως προς την ομόφωνη αρνητική στάση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Δέλτα, επικαιροποίησε με νεότερη απόφαση στις 27 Μαρτίου 2023, ώστε να καταστήσει ξεκάθαρο σε όλους τους αρμόδιους φορείς τη σταθερή και κάθετα αντίθετη στάση του στην προσπάθεια εγκατάστασης μονάδας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στο οικοδομικό τετράγωνο 52Ο, το οποίο μεν βρίσκεται περίπου στα 2 χιλιόμετρα από τα σπίτια του οικισμού της Σίνδου και 1600 από τον οικισμό της Αγχιάλου, αλλά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι ίδιες και δεν περιορίζονται από τέτοιες μικρές αποστάσεις.

Θέλω να καταστήσω σαφές ότι ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε σταθερά αντίθετοι στη δημιουργία εγκαταστάσεων που επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών και του ήδη επιβαρυμένου περιβάλλοντος.

Θα περιφρουρήσουμε και θα διασφαλίσουμε το δικαίωμα των κατοίκων στην ποιότητα ζωής και θα υπερασπιστούμε την ασφάλεια τους, με κάθε θεσμικό τρόπο, προσφεύγοντας σε όλα τα έννομα μέσα που μας δίνει δικαίωμα το κράτος δικαίου.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η ασφάλεια της ποιότητα ζωής των κατοίκων και όλων όσων εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή, είναι αδιαπραγμάτευτη επιλογή. Αποτελεί κόκκινη γραμμή, η με οποιονδήποτε τρόπο περαιτέρω επιβάρυνση του. Η Δυτική πλευρά της πόλης και ειδικά η περιοχή του Δήμου Δέλτα σηκώνουν ήδη μεγάλο βάρος, με διαχρονικές ευθύνες των κατά καιρούς κυβερνήσεων και των επιλογών τους.

Θεωρούμε λανθασμένη την επιλογή της Μητροπολιτικής επιτροπής και την καλούμε να την αναθεωρήσει».

Προσφυγή του Δήμου Δέλτα

Η γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δέλτα, το οποίο έλαβε ομόφωνη απόφαση για προσφυγή κατά της κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕΘ.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Δήμου και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισαν να προσφύγουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, ζητώντας να αποτραπεί η εγκατάσταση της Μονάδας Επικίνδυνων Υγειονομικών Αποβλήτων στη ΒΙΠΕΘ.

Ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, μίλησε για προκλητική απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, που «έρχεται σε ευθεία αντίθεση των ομόφωνων αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας που από κοινού έχουν ήδη διατρανώσει την αντίθεση τους στην υλοποίηση αυτού του έργου».

«Σας καλώ να συνεχίσουμε τον δρόμο των αντιδράσεων εξαντλώντας κάθε μέσο που μας δίνει ο νόμος για να αποτρέψουμε την δημιουργία αυτής της μονάδας και να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε την απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καράογλου: «Να έχουν λόγο οι κάτοικοι»

Θέση για το ζήτημα παίρνει με δήλωσή του στη DELTA Press ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, εκφράζοντας τη στήριξή του στην απόφαση του Δήμου Δέλτα για προσφυγή και τονίζοντας ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να έχουν λόγο για την εγκατάσταση της μονάδας δίπλα στα σπίτια τους.

Αναλυτικά η δήλωση του κ.Καράογλου:

«Η διασφάλιση της ποιότητας ζωής κάθε πολίτη πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή! Κατανοώ τους προβληματισμούς και συντάσσομαι με την αγωνία των κατοίκων του δήμου Δέλτα οι οποίοι είναι αναστατωμένοι λόγω της φύσης της επένδυσης. Θεωρώ ότι εφόσον ενημερωθούν πλήρως και αρμοδίως, πρέπει να έχουν λόγο για την εγκατάσταση της μονάδας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, δηλαδή δίπλα στα σπίτια τους.

Θέση μου είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί ένας γόνιμος διάλογος με την ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, συνυπολογίζοντας φυσικά όλες τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους, σε σχέση με τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Όταν όλοι μιλούμε για την ανάγκη στροφής στην πράσινη ανάπτυξη εξυπακούεται ότι θα πρέπει να περιοριστεί δραστικά κάθε ρυπογόνα δραστηριότητα.

Από εκεί και πέρα η οποία απόφαση δεν είναι σημαίνει ότι είναι τελεσίδικη.

Υπάρχουν διάφορα μέσα και τρόποι ώστε να αλλάξει. Για παράδειγμα, ο οικείος δήμος μπορεί να προσφύγει στην αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας ή στο Πέμπτο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έχει μια ιδιαίτερα φιλική στάση ως προς τα ζητήματα του περιβάλλοντος, για να προστατεύσει την περιοχή από τη στιγμή που εκτιμά ότι αυτή η επένδυση μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει πάντα να εξετάζουμε με προσοχή κάθε τι που γίνεται, ιδίως από τη στιγμή που η πρόοδος της επιστήμης συμβάλλει ώστε κάτι που θεωρούνταν επιβλαβές κατά το παρελθόν, σήμερα να μην είναι τόσο.

Σε ό,τι με αφορά, ασφαλώς θα σεβαστώ και θα στηρίξω την απόφαση του δήμου Δέλτα ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ασκήσει τα όποια ένδικα μέσα για να πετύχει την αναστολή ή την επανεξέταση της απόφασης αυτής».

Αναστασιάδης: «Αδιαπραγμάτευτη η προστασία της ποιότητας ζωής»

Τη σημασία της προστασίας της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου Δέλτα τονίζει με δήλωσή του στη DELTA Press ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης.

«Η προστασία της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος είναι ζητήματα που δεν μπαίνουν σε καμία διαπραγμάτευση. Οι ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση συνιστούν ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», επισημαίνει ο κ. Αναστασιάδης και προσθέτει:

«Αυτή άλλωστε είναι μία αρχή που υπηρέτησα σε όλη μου τη διαδρομή στα κοινά έχοντας δώσει μάχες για να υπερασπιστώ κάθε πρόταση, κάθε λύση που ωφελεί τον δημότη, το νοικοκυριό, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον. Ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για μία περιοχή περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη όπως αυτή της Σίνδου και των Διαβατών».

Βαρτζόπουλος: «Αντιτίθεμαι σθεναρά»

Την έντονη ανησυχία του και την κάθετη αντίθεσή του στη δημιουργία της μονάδας εντός της ΒΙΠΕΘ εκφράζει ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος, με δήλωσή του στη DELTA Press. Αναλυτικά όσα αναφέρει:

«Ως βουλευτής της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, οφείλω να εκφράσω τις ανησυχίες μου σχετικά με την προτεινόμενη εγκατάσταση μονάδας καύσης επικινδύνων τοξικών υγειονομικών αποβλήτων εντός της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης στη Σίνδο. Αν και κατανοώ τη σημασία της σωστής διαχείρισης απορριμμάτων, αντιτίθεμαι σθεναρά σε αυτήν την εγκατάσταση για διάφορους λόγους.

Αρχικώς ανησυχώ για τις πιθανές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Δεδομένης της φύσης των αποβλήτων που θα υποβληθούν σε επεξεργασία καύσης, υπάρχει κίνδυνος επιβλαβών εκπομπών και ρύπων να απελευθερωθούν στον αέρα, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία και την ευημερία της τοπικής κοινωνίας. Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με παρόμοιες περιπτώσεις πολλές φορές στο παρελθόν, τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό.

Είναι αξιοσημείωτο επίσης, το γεγονός ότι η εν λόγω μονάδα, από τη γνώση που διαθέτω κατά την θητεία μου στο Υπουργείο Υγείας, δεν θα καλύψει κάποιο κενό, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι η αντίστοιχη μονάδα καύσης σήμερα στην Αθήνα υπολειτουργεί και τα απόβλητα θα μπορούσαν να μεταφέρονται για επεξεργασία εκεί, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Εκτός από το θέμα της επικινδυνότητας για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, εγείρεται και ζήτημα βιωσιμότητας για την δομή, ενώ πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά καλύτερες διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις. Καθώς προχωράμε προς μια κοινωνία με μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση, είναι σημαντικό να δίνεται προτεραιότητα σε λύσεις που είναι αποτελεσματικές και φιλικές προς το περιβάλλον. Μια ακόμη μονάδα θερμικής επεξεργασίας, με τις εκπομπές ρύπων που εκτός των συνεπαγόμενων κινδύνων για την υγεία του ανθρώπου, βλάπτουν και το περιβάλλον, δεν είναι σίγουρα η καλύτερη δυνατή επιλογή.

Αυγέρη: «Να μην μετατρέψουμε τη Σίνδο σε πίσω αυλή»

Τις ενστάσεις της για την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη Σίνδο εκφράζει και η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Δώρα Αυγέρη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, θα πρέπει να βρεθούν λύσεις που δεν θα μετατρέπουν ολόκληρες περιοχές όπως η Σίνδος σε «πίσω αυλή».

Η δήλωση της κ. Αυγέρη στη DELTA Press:

«Η απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης για την εγκατάσταση και λειτουργία στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου Μονάδας Επεξεργασίας Επικίνδυνων Αποβλήτων (προερχόμενων από υγειονομικές μονάδες) προκαλεί πλήθος δικαιολογημένων αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία.

Εδώ και δύο χρόνια οι αυτοδιοικητικές αρχές του δήμου Δέλτα, περιφερειακές παρατάξεις, φορείς, σύλλογοι και πολίτες έχουν επανειλημμένα διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η λογική όπου κάθε βαριά, ρυπογόνα βιομηχανική δραστηριότητα «φορτώνεται» στη Σίνδο και τον δήμο Δέλτα.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις, σύσσωμο το δημοτικό  συμβούλιο του δήμου Δέλτα, σύσσωμη και η τοπική κοινωνία, είχαν ταχθεί κατά της εγκατάστασης αντίστοιχων μονάδων επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων κοντά σε κατοικίες του οικισμού. Εκείνα τα σχέδια ακυρώθηκαν, ανακουφίζοντας πρόσκαιρα τη Σίνδο και τις γύρω περιοχές.

Οφείλουν οι αρμόδιοι, αλλά και όσοι ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη του τόπου μας, να βρούμε λύσεις που δεν θα μετατρέπουν τους κατοίκους της Σίνδου σε πολίτες β’ κατηγορίας και ολόκληρες περιοχές σε «πίσω αυλή».

Δεν κατανοώ πώς μπορούμε να αναδιατάξουμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής, πιστεύοντας ότι μία μονάδα επικίνδυνων αποβλήτων μπορεί να λειτουργεί διακόσια μέτρα ή ένα χιλιόμετρο από κατοικημένες περιοχές.

Οι πολίτες έχουν κουραστεί από διαβεβαιώσεις που δίνονται τη μία μέρα για να ξεχαστούν σ’ έναν χρόνο. Κανείς δεν πιστεύει ότι αυτά τα σχέδια δεν θα αφήσουν αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα. Οι διαβεβαιώσεις για τα συστήματα αντιρρύπανσης δεν αγγίζουν τους πολίτες. Γιατί, είναι αυτοί που έρχονται διαρκώς αντιμέτωποι με τετελεσμένα, όταν τελικά οι δικλείδες ασφαλείας σε τέτοιας κλίμακας έργα αίρονται από τη στιγμή που κλείνουν τα ντιλ και μένει η λογική του κέρδους.

Να δούμε πώς θα κρατήσουμε τους ανθρώπους στον τόπο μας. Να εργαστούμε για να κάνουμε καλύτερο τον τόπο μας. Να συνεννοηθούμε πού πρέπει να γίνει τι, ώστε να έχουμε μέλλον».

ΚΚΕ: «Να σημάνει συναγερμός»

«Να σημάνει συναγερμό η απόφαση για καύση επικίνδυνων αποβλήτων», ζητά η τομεακή επιτροπή Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή του στη δημιουργία της εν λόγω μονάδας στη ΒΙΠΕΘ.

«Η απαράδεκτη απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, στις 29 Μάρτη, να γνωμοδοτήσει θετικά στην αδειοδότηση της λειτουργίας μονάδας θερμικής επεξεργασίας (καύσης) υγειονομικών αποβλήτων πρέπει να σημάνει συναγερμό στη Σίνδο και σε όλες τις όμορες περιοχές», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της και «καλεί τον λαό, αγωνιστικά, να βάλει φρένο στους επικίνδυνους σχεδιασμούς».

Μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ υπενθυμίζει τις προ διετίας κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής που «είχαν βάλει φρένο σε αυτόν το σχεδιασμό», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις υγειονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις και επικαλείται εκθέσεις και αναλύσεις επιστημόνων «που συνδέουν καρκινογενέσεις και άλλους κινδύνους για την υγεία με τις διοξίνες και τα φουράνια που παράγει η καύση αποβλήτων».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, η ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ απαιτεί:

– Να μην προχωρήσει η εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας υγειονομικών αποβλήτων της POLYGREEN που θα επεξεργάζεται τόνους αποβλήτων, ως αντιλαϊκή και καταστροφική για το περιβάλλον.

– Διαχείριση των αμιγώς μολυσματικών και επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων με αποκλειστική κρατική ευθύνη.

– Να μην κατασκευάζονται μονάδες αποτέφρωσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή περιοχές συγκέντρωσης εργαζομένων, όπως οι ΒΙΠΕ.

– Ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος (δασών, υδάτινων πόρων, εδαφών, κ.λπ.), με ενίσχυση των αντίστοιχων κρατικών υπηρεσιών σε μέσα, μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παπαστεργίου: «Να ανακαλέσουν την απόφαση»

Την ανάκληση της απόφασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής ζητά, με δήλωσή του στη DELTA Press, ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστος Παπαστεργίου, ο οποίος αναφέρει σχετικά:

«Εδώ και δύο χρόνια, το σύνολο της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας στην Δυτική Θεσσαλονίκη, τόσο σε επίπεδο θεσμικής εκπροσώπησης, όσο και ως απλοί, αλλά ενεργοί, πολίτες εκφράζουν την επιστημονικά τεκμηριωμένη αντίθεσή τους στην εγκατάσταση οποιασδήποτε ρυπογόνου δραστηριότητας στην ήδη επιβαρυμένη “γειτονιά” τους. Όταν δε, αυτό αφορά την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων, η οποία δεν χρειάζεται καν για την ομαλή λειτουργία του συστήματος υγείας, αφού οι ανάγκες ήδη υπερκαλύπτονται από υφιστάμενες μονάδες, η αντίθεση μετατρέπεται σε θυμό και οργή. 

Η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι της “Αλληλεγγύης” οφείλουν να απολογηθούν έμπρακτα και να ανακαλέσουν την απόφασή τους. Από μεγάλα λόγια έχουμε χορτάσει, ιδιαίτερα στην Δυτική Θεσσαλονίκη. Αυτό αφορά και τους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ. Είναι όλοι, απολύτως συνυπεύθυνοι και υπόλογοι».

Σταματάκης: «Ως εδώ με την υγεία των κατοίκων!»

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔΔ κ. Σπύρος Σταματάκης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση σχετικά με το θέμα της δημιουργίας εγκατάστασης καύσης επικίνδυνων υγειονομικών υλικών εντός της ΒΙΠΕ Σίνδου:

«Μόλις πριν από δύο χρόνια οι πολίτες, το δημοτικό συμβούλιο και όλος ο δήμος Δέλτα είπαν ένα βροντερό “ΟΧΙ” σε αντίστοιχα σχέδια δημιουργίας τέτοιων μονάδων. Οι κάτοικοι της περιοχής μας έχουν να αντιμετωπίσουν ήδη μεγαλύτερη επιβάρυνση σε επίπεδο περιβάλλοντος και είναι το λιγότερο άδικο να τίθενται και πάλι αντιμέτωποι με περιβαλλοντολογική επιβάρυνση στην περιοχή.

Η αδικία που υφίσταται η δυτική πλευρά της πόλης δεν μπορεί να αποκατασταθεί όταν γίνεται κάθε μέρα και μεγαλύτερη. Καλούμε όλους όσους έχουν μερίδιο ευθύνης για αυτή την πραγματικότητα που θέλουν να μας επιβάλλουν να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης τους πριν λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους.

Εμείς τις δικές μας αποφάσεις τις έχουμε πάρει και θα είμαστε ξεκάθαρα και με κάθε τρόπο απέναντι σε κάθε σχέδιο που προβλέπει καύση επικίνδυνων υλικών στην περιοχή μας. Ως εδώ και μη παρέκει! Δεν μπορεί κανείς να παίζει με την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας, δεν μπορεί κανείς να μην σέβεται την τοπική κοινωνία και την βούληση της. Θα μας βρουν μπροστά τους!».

Γκαμανής: «Να μπει τέλος στην υποβάθμιση!»

O πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Σίνδου κ. Δημήτρης Γκαμανής μίλησε και αυτός στην Delta press και τόνισε την αντίθεση του τοπικού συμβουλίου στην συγκεκριμένη εγκατάσταση:

«Ως τοπικό συμβούλιο έχοντας δυστυχώς μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα, ήδη από το Φλεβάρη του 2021 με ομόφωνη απόφαση δηλώσαμε ρητά την αντίθεση της στην εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας θερμικής επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων (Ε.Α.Υ.Μ) στην ΒΙ.ΠΕ. της Σίνδου. 

Η τοπική κοινωνία δήλωσε με κάθε τρόπο την αντίθεση της στην εγκατάσταση της μονάδας, κάτι που η Μητροπολιτική Επιτροπή πρέπει να λάβει υπόψιν της και να το σεβαστεί. Αυτό μπορεί να γίνει μόνον με έναν τρόπο. Την κατάργηση της εγκατάστασης της μονάδας μία για πάντα. Ρητά και αμετάκλητα !  

Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς ! Πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στην υποβάθμιση της ήδη επιβαρυμένης περιοχής και να πάψουν πια να της αντιμετωπίζουν ως το σκουπιδότοπο της Θεσσαλονίκης!»

Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Δέλτα: «Να μην προχωρήσει η εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας υγειονομικών αποβλήτων»

Σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων της POLYGREEN στη ΒΙΠΕ Σίνδου.

Με απόφασή της η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης στις 30/03 έδωσε το πράσινο φως στην εγκατάσταση και λειτουργία επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου.

Η μονάδα που προωθείται θα αποθηκεύει και θα αποτεφρώνει επικίνδυνα υγειονομικά απόβλητα με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία μας και το περιβάλλον της περιοχής. Ως γονείς, ως άνθρωποι που παλεύουμε για το σήμερα και το αύριο των παιδιών μας, θεωρούμε αδιανόητο να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, τη στιγμή μάλιστα, που ήδη ζούμε σε έναν δήμο περιβαλλοντικά υποβαθμισμένο από τη λειτουργία πλήθους ρυπογόνων βιομηχανιών. Η απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής φυσικά δεν λαμβάνει υπόψη τις σοβαρές υγειονομικές επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής.

Καλούμε όλους τους φορείς του Δήμου Δέλτα να πάρουν θέση και να συνταχθούν μαζί μας σε πολύμορφες πρωτοβουλίες και δράσεις, που θα καταστήσουν σαφές στους αρμόδιους ότι ο σχεδιασμός τους δεν θα περάσει.

Διεκδικούμε:

Να μην προχωρήσει η εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας υγειονομικών αποβλήτων της POLYGREEN στη ΒΙΠΕ Σίνδου.

Να μην κατασκευάζονται τέτοιου είδους μονάδες κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Σύλλογος Καταστηματαρχών Σίνδου: «Θα μας έχετε απέναντι»

Τη δυσαρέσκεια και την αντίθεσή του στη γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής εκφράζει και ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Σίνδου, αναφέροντας τα εξής:

«Ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Σίνδου δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή του στην εγκατάσταση της μονάδας αποτέφρωσης νοσοκομειακών αποβλήτων στην Βιομηχανική Περιοχή, η οποία για όλους αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις και μάλλον δεν γνωρίζουν, συνορεύει με τον οικισμό μας.

Απορία μας αποτελεί δε, πώς γίνεται να έρχονται στην Σίνδο επενδύσεις αμφιβόλου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, που το πιθανότερο είναι να επιβαρύνουν τον ήδη άθλιο αέρα που αναπνέουμε, και όχι τεχνολογικές και καινοτομικές που ως δια μαγείας πηγαίνουν στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, εκεί μάλλον οι πολίτες που κατοικούν είναι ανώτερης βαθμίδας από εμάς. Διαχρονικά η Δυτική Θεσσαλονίκη γενικότερα, αλλά πολύ περισσότερο η Σίνδος ειδικότερα, έχει καταντήσει να θεωρείται ως χώρος εναπόθεσης αποβλήτων και προβληματικών επιχειρήσεων. Για να μην αναφερθούμε σε φυλακές, Ρομά, βιολογικούς σταθμούς, πετρέλαια, χυτήρια, βυρσοδεψία και όλα τα άλλα που θα χρειαστούμε πολλές σελίδες χαρτιού για να περιγράψουμε…

Κυρίες και κύριοι εκεί στην Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας, να ξέρετε ότι θα μας έχετε απέναντι σε τέτοιου τύπου επενδύσεις, καταδικαστικές για τον τόπο μας, τα καταστήματα μας και το μέλλον των παιδιών μας!».

*Όπως δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση της DELTA Press

Δείτε ακόμη:
Στη ΒΙΠΕ Σίνδου η Μονάδα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων
Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.
Exit mobile version