Ένα σπάνιο φλαμίνγκο έκανε την εμφάνισή του στο Καλοχώρι το πρωί της Δευτέρας 18/11, όπως έκανε γνωστό το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το εν λόγω φλαμίνγκο είναι μικρότερο σε σχέση με αυτά που έρχονται στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, έχει εξ ολοκλήρου μαύρο ράμφος και ζει κατά κανόνα στην υποσαχάρια Αφρική και την Ινδία.
Αναλυτικά όσα αναφέρει για το σπάνιο φλαμίνγκο το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού:
«ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ ΣΤΟ ΚΑΛΟΧΩΡΙ!
Η περιοχή της Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και των εκβολών Γαλλικού ποταμού φιλοξενεί όλο το χρόνο πολλά φοινικόπτερα, τα γνωστά σε όλους φλαμίνγκο, αλλά σήμερα το πρωί καταγράφηκε από παρατηρητή πουλιών ένα πολύ ξεχωριστό φοινικόπτερο!
Ανάμεσα στα Phoenicopterus roseus που συχνάζουν στην περιοχή και στους υγροτόπους όλης της Ελλάδας, εντοπίστηκε ένα Phoeniconaias minor, ένα είδος Φοινικόπτερου που ζει στην Ινδία, αλλά κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική. Μερικές φορές όμως άτομα του είδους παρατηρούνται και πιο βόρεια, οπότε και ονομάζονται “πουλιά-πλάνητες” (vagrants).
Πέρα από το μέγεθός του, που είναι μικρότερο από του Phoenicopterus roseus, μία εμφανής μεταξύ τους διαφορά που μας επιτρέπει να το αναγνωρίσουμε, είναι ότι στο Phoeniconaias minor ολόκληρο το ράμφος είναι μαύρο.
Συγχαρητήρια στον παρατηρητή πουλιών Μπάμπη Τσιλιανίδη και ευχαριστούμε για την παραχώρηση της φωτογραφίας!».