DELTA PRESS

Δημοσκόπηση Interview για POLITIC: Πτώση ΝΔ σχεδόν 5 μονάδων – «Κοντά» ο Αλέξης Τσίπρας στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός

Ελάφρυνση φόρων αντί για επιδόματα ζητούν οι πολίτες από την κυβέρνηση – Συγχώνευση με Τσίπρα ζητά σχεδόν το 50% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – Πώς αξιολογούν οι πολίτες τη φετινή διαχείριση των πυρκαγιών

Η φθορά της Νέας Δημοκρατίας, η σταθερή αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να κεφαλαιοποιήσει το κλίμα και η στασιμότητα της αντιπολίτευσης σκιαγραφούν το πολιτικό τοπίο που αποτυπώνει η νέα δημοσκόπηση της Interview για την POLITIC. Το κυβερνών κόμμα υποχωρεί αισθητά σε σχέση με τον Ιούνιο, χάνοντας σχεδόν πέντε μονάδες (από το 25,9% στο 21,4%), ενώ την ίδια στιγμή κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν καταφέρνει να εμφανίσει σημάδια ουσιαστικής δυναμικής. Το αποτέλεσμα είναι μια πολιτική σκηνή χωρίς δυναμικές ανατροπές, με το ποσοστό των αναποφάσιστων να εκτοξεύεται στο 17,4%.

Σε σύγκριση με τη μέτρηση του Ιουνίου:

-Η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί από το 25,9% τον Ιούνιο στο 21,4% τον Αύγουστο.

-Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής παραμένει δεύτερο, σχεδόν αμετάβλητο, από το 12% στο 12,2%, χωρίς σημάδια ουσιαστικής διεύρυνσης.

-Η Ελληνική Λύση ενισχύεται οριακά, από το 7% στο 8,4% κατακτώντας την τρίτη θέση.

-Η Πλεύση Ελευθερίας κινείται σχεδόν στα ίδια επίπεδα, από το 8,5% στο 8,3%.

-Το ΚΚΕ παραμένει σταθερό στο 6,5%.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει άνοδο, από το 2,9% στο 3,7%, χωρίς ωστόσο να ανατρέπεται η εικόνα συρρίκνωσης.

Η Φωνή Λογικής φτάνει στο 4,4% (από 3,5%), το ΜέΡΑ25 στο 4,3% (από 3,5%), το Κίνημα Δημοκρατίας στο 4,1% (από 4%). Η ΝΙΚΗ περιορίζεται στο 1,1% (από 2%) και η Νέα Αριστερά σταθερά στο 1,7%.

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των αναποφάσιστων, που από το ήδη υψηλό 16,7% του Ιουνίου ανέρχονται στο 17,4% τον Αύγουστο, ενισχύοντας την εικόνα πολιτικής αμφισβήτησης στο εκλογικό σώμα.

Ηγετική φθορά για Μητσοτάκη, χωρίς κέρδη για Τσίπρα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ερώτηση για το ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα καθώς το αποτέλεσμα δείχνει ότι το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» δεν πείθει. Ο Κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 31%, ο Αλ. Τσίπρας είναι σε απόσταση αναπνοής στο 26%, ωστόσο το υψηλότερο ποσοστό συγκεντρώνει η απάντηση «κανένας», που εκτοξεύεται στο 43%. Πρόκειται για το πιο ηχηρό εύρημα της μέτρησης, καθώς αναδεικνύει ότι η πλειοψηφία των πολιτών αμφισβητεί ταυτόχρονα τόσο τον σημερινό πρωθυπουργό όσο και τον πρώην, στην περίπτωση που αποφασίσει να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία της χώρας. Ο κ. Τσίπρας παραμένει στα ίδια επίπεδα με εκείνα που κατέγραφε στις δημοσκοπήσεις πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές, η διαφοροποίηση στην εικόνα οφείλεται κυρίως στην πτώση του κ. Μητσοτάκη και όχι σε άνοδο του ίδιου.

Στο ερώτημα «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας», τα στοιχεία του Αυγούστου καταγράφουν σημαντικές μεταβολές σε σχέση με τον Ιούνιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποχωρεί αισθητά, από το 31,7% στο 26,5%, χάνοντας πέντε μονάδες σε δύο μήνες. Την ίδια στιγμή, η απάντηση «κανέναν» ενισχύεται και από το 29,4% ανεβαίνει στο 30,9%, κατακτώντας την πρώτη θέση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης παραμένει σχεδόν σταθερός (10% τον Ιούνιο, 9,3% τον Αύγουστο), ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου κινείται στα ίδια επίπεδα (7,3% – 7,4%). Μικρές μετατοπίσεις καταγράφουν οι υπόλοιποι αρχηγοί, χωρίς ωστόσο να δημιουργείται τάση ανατροπής.

Σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ θέλει σύμπλευση με τον Τσίπρα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το ερώτημα για το τι θα πρέπει να πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος. Τα στοιχεία δείχνουν ισορροπία: το 30% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του, ενώ άλλο ένα 30% προκρίνει τη συγχώνευση με τον νέο πολιτικό φορέα. Σημαντικό παραμένει το ποσοστό όσων δεν τοποθετούνται (28%), αποτυπώνοντας την αβεβαιότητα στο εσωτερικό της Κεντροαριστεράς.

Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, το εύρημα ανάμεσα στους ίδιους τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ: σχεδόν ένας στους δύο (48%) θα προτιμούσε σύμπλευση με τον κ. Τσίπρα, στοιχείο που δείχνει την ισχυρή προσωπική επιρροή του πρώην πρωθυπουργού στο κομματικό ακροατήριο. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 39% προκρίνουν αυτόνομη πορεία, εκτιμώντας ότι μια συγχώνευση με νέο κόμμα Τσίπρα πιθανότατα δεν θα τους συνέφερε πολιτικά ή εκλογικά.

Οι Έλληνες ζητούν ελάφρυνση φόρων, όχι επιδόματα

Στο ερώτημα ποιο μέτρο θεωρούν σημαντικότερο για την οικονομική πολιτική της χώρας την επόμενη διετία, οι πολίτες απαντούν κατηγορηματικά: το 57% ζητά μείωση της φορολογίας. Αντιθέτως, μόλις το 16% θεωρεί προτεραιότητα την ενίσχυση κοινωνικών επιδομάτων και συντάξεων, ενώ το 18% επιλέγει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα.

Η εικόνα επιβεβαιώνεται και στο ειδικό ερώτημα για το νέο πακέτο μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ: Το 41% προκρίνει φορολογικές ελαφρύνσεις για εισοδήματα 20.000–40.000 ευρώ, με τις υπόλοιπες επιλογές να συγκεντρώνουν σαφώς χαμηλότερα ποσοστά.

Ένας στους δύο θεωρεί χειρότερη τη φετινή αντιπυρική διαχείριση

Σύμφωνα με τη μέτρηση, το 48% των πολιτών θεωρεί τη διαχείριση των φετινών πυρκαγιών χειρότερη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ενώ το 34% εκτιμά ότι παρέμεινε περίπου στο ίδιο επίπεδο. Μόλις το 17% κρίνει ότι η διαχείριση ήταν καλύτερη.

Η εικόνα διαφοροποιείται αισθητά με βάση την κομματική προτίμηση. Το 62% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει ότι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών ήταν καλύτερη από άλλες χρονιές, την ώρα που το 61% των ψηφοφόρων των υπόλοιπων κομμάτων και των αναποφάσιστων την κρίνει χειρότερη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα για τη στάση των πολιτών απέναντι στις ειδοποιήσεις εκκένωσης ή προστασίας μέσω του αριθμού 112. Η κοινωνία εμφανίζεται διχασμένη: το 50% θεωρεί ότι οι πολίτες πρέπει να κρίνουν μόνοι τους, αξιολογώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, ενώ το 46% απαντά ότι οι οδηγίες θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα και απολύτως.

Η ανάλυση ανά εκλογική βάση αναδεικνύει έντονες διαφοροποιήσεις. Το 88% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει την πλήρη συμμόρφωση με τις οδηγίες του 112, ενώ το 61% των υπολοίπων κομμάτων και των αναποφάσιστων τάσσεται υπέρ της προσωπικής εκτίμησης.

Πηγή: politic.gr

Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.
Exit mobile version