Με μεικτή συνεδρίαση δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δέλτα την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ζητώντας την άμεση μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων υπαλλήλων δεν έχουν μονιμοποιηθεί.
Ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, υπογράμμισε ότι καθυστερεί η 4Κ που αφορά σε 14 υπαλλήλους διαφόρων θέσεων για να καλύψουν τις κοινωνικές ανάγκες του Δήμου Δέλτα και ζήτησε την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών.
Επίσης, εγκρίθηκε η πρόταση παράτασης των συμβάσεων προσωπικού ΙΔΟΧ για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Δέλτα.
Παράταση συμβάσεων εργαζομένων 55-67 ετών
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα παράτασης των συμβάσεων απασχόλησης των εργαζομένων 55-67 ετών για ακόμη δύο χρόνια (1+1) όταν ολοκληρωθεί η πρώτη διετία (1+1), προκειμένου να παραμένουν στις θέσεις τους συνολικά 4 χρόνια.
«Οι άνθρωποι που στα 57 ή τα 58 τους χρόνια αδυνατούσαν να βρουν με άλλον τρόπο εργασία, θα δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο εάν απολυθούν μετά τη λήξη του προγράμματος των δύο ετών, στα 60 ή στα 61 τους χρόνια», υπογράμμισε ο Γιάννης Ιωαννίδης, εξηγώντας αφενός ότι οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν ανάγκες των δήμων που δεν καλύπτονται με άλλον τρόπο, καθώς οι δήμοι υπάγονται στο νόμο περί απαγόρευσης προσλήψεων και αφετέρου ότι η χρηματοδότηση για την επέκταση των συμβάσεων υπάρχει.
Παράλληλα, στο ψήφισμα ζητήθηκε η θέσπιση αντίστοιχου προγράμματος για τους νέους ανέργους 18-30 ετών ως σταθερή δράση ένταξης αυτής της ηλικιακής ομάδας στην αγορά εργασίας που θα καλύψουν σοβαρές ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επίσης, ζητήθηκε να συμπεριληφθεί το σύνολο των ΟΤΑ, μαζί με τα νομικά τους πρόσωπα, στο νέο πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης ανέργων άνω των 45 ετών.
Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την άμεση καταβολή σε χρήμα των Μέτρων Ατομικής Προστασίας και Γάλακτος στους δικαιούχους υπαλλήλους για το 2021 και για το 2022.
Παράλληλα, εξέτασε θέματα που αφορούν την κοινότητα Καλοχωρίου, δίνοντας απαντήσεις σε αιτήματα πολιτών, ενώ ενέκρινε μια σειρά διαδικαστικών ζητημάτων, όπως η αποστολή ενός θέματος φορολογικής διαφοράς στα δικαστήρια, καθώς ο μεσολαβητής επίλυσης δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για να αποφανθεί για υπόθεση διένεξης ανάμεσα στην ΕΤΒΑ που απασχολεί το δήμο από το 2015.
Ψήφισμα κατά της χρήσης Πυρηνικών Όπλων
Στο δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκε ψήφισμα κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων, συνυπογράφοντας την έκκληση της ICAN* (International Campaign to Abolish Nuclear weapons) προς την Ελληνική Κυβέρνηση για να υπογράψει και να επικυρώσει τη Συνθήκη για την κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων, η οποία υιοθετήθηκε στις 7 Ιουλίου 2017 από την ολομέλεια του Συμβουλίου του ΟΗΕ.
«Ο Δήμος Δέλτα ανησυχεί σοβαρά για την τραγική απειλή που θέτουν στις κοινωνίες μας σε όλο τον κόσμο τα πυρηνικά όπλα. Πιστεύουμε σθεναρά ότι οι πολίτες μας έχουν το δικαίωμα να ζήσουν σε έναν κόσμο ελεύθερο από αυτή την απειλή. Οποιαδήποτε χρήση των πυρηνικών όπλων, σκόπιμα ή μη, θα έχει καταστροφικές και για μακρύ χρονικό διάστημα συνέπειες για τους ανθρώπους και για το περιβάλλον», τονίζεται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από το σώμα των δημοτικών συμβούλων.
Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η συμμετοχή του Δήμου Δέλτα στη διεθνή κίνηση «Mayors for Peace» (http://www.mayorsforpeace.org/english/) που έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία των δημάρχων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, και προωθεί τη συνεργασία μεταξύ δήμων για την προώθηση της Συνθήκης και την ενημέρωση για τους άμεσους κινδύνους των πυρηνικών όπλων.
Αποφάσισε να συνεργαστεί με το διεθνή οργανισμό «Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία» και να προβούν από κοινού σε δράσεις για να συμβάλουν στην εφαρμογή της συνθήκης και να στιγματιστούν τα πυρηνικά όπλα έως ότου εξαλειφθούν.
Δείτε ακόμη:
Δ. Δέλτα: Την Παρασκευή (18/11) το δημοτικό συμβούλιο – Τα θέματα