Μια πολύ δημοφιλής συζήτηση στην πολιτική είναι η «αξιοποίηση της νέας γενιάς»», «τα νέα πρόσωπα στο προσκήνιο» και διάφορα άλλα τέτοια παρόμοια τα οποία δυστυχώς παραμένουν λεκτικά σχήματα χωρίς κάτι παραπάνω μετά το πέρας μιας εκλογικής αναμέτρησης. Και όμως τα νέα πρόσωπα, οι νέοι στην πολιτική μπορούν να προσφέρουν και αυτό θα γίνει μόνο αν αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες. Η DELTA press συνάντησε τον Δημήτρη Δαρμουσλή, ένα νέο άνθρωπο, έναν εργαζόμενο, έναν δημοτικό σύμβουλο και μίλησε μαζί του για τον δήμο Δέλτα, για την παραγωγή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και για το μέλλον…
Ποια είναι τα προβλήματα του δήμου Δέλτα;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου Δέλτα για εμένα είναι ότι ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξή του. Προβλήματα με το οδικό δίκτυο, με την καθαριότητα, τα αδέσποτα υπήρχαν και θα υπάρχουν και προσπαθούν οι διοικήσεις να τα λύσουν σε επίπεδο διαχείρισης της καθημερινότητας όμως μας λείπει το μεγάλο σχέδιο. Ο δήμος Δέλτα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες και είναι κρίμα να μην μπορεί να τις αξιοποιήσει προς όφελος των κατοίκων του, προς όφελος όλης της Θεσσαλονίκης.
Είπατε ότι θα έπρεπε να έχει στρατηγικό σχέδιο ο δήμος Δέλτα; Ποιος θα ήταν ο στόχος;
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι το σχέδιο αυτό θα είναι μακρόπνοο και να περιλαμβάνει τα πλεονεκτήματα του δήμου μας στον σχεδιασμό της Βορείου Ελλάδας. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι, πρέπει όπως να φέρουμε τον κόσμο της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο στον Δέλτα στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού και να μπορέσουν να γνωρίσουν την απίστευτη ομορφιά της περιοχής μας, να γίνει στενότερη η σύνδεση της ΒΙΠΕ με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, να προωθήσουμε όσο μπορούμε την ανάπτυξη επιχειρήσεων logistics, να προωθήσουμε τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγουμε στην περιοχή μας, στον κάμπο και την θάλασσα μας και συνολικά να επενδύσουμε με όλους τους τρόπους στην περιοχή μας.
Μπορεί ένας νέος άνθρωπος να μπει στην πολιτική και να προσφέρει; Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει;
Πιστεύω ότι ένας νέος άνθρωπος μπαίνοντας στην πολιτική μπορεί μόνο να προσφέρει, το ζητούμενο είναι πως θα γίνει αυτό, δηλαδή αφενός να καταφέρει να εκλεγεί που είναι πολύ δύσκολο για ένα νέο και αφετέρου να τον εμπιστευτούν σε μια θέση ευθύνης. Συνήθως οι νέοι προτιμώνται από τους επικεφαλής των παρατάξεων για να φανεί ότι πρόκειται για ένα «νέο» ψηφοδέλτιο και όχι γιατί πιστεύουν πραγματικά στους νέους ανθρώπους και αυτό φαίνεται καθαρά όταν τις περισσότερες φορές μετά τις εκλογές οι περισσότεροι νέοι δεν αξιοποιούνται.
Πώς κρίνετε τη διοίκηση του Γιάννη Ιωαννίδη;
Εκείνο που με ανησυχεί είναι το γεγονός ότι η σημερινή διοίκηση αν και εκπροσωπεί συνολικά ένα ποσοστό δυνάμεων μεγαλύτερο από το 68% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές εντούτοις βλέπουμε ότι η διοίκηση αυτή δεν αποδίδει. Θεωρώ ότι αυτό δεν οφείλεται προφανώς σε προβλήματα συνεργασίας μιας και μόνο δύο παρατάξεις έχουν μείνει εκτός διοίκησης άλλα σε ανεπάρκεια διοικητικών ικανοτήτων. Την ίδια ώρα βέβαια που και εγώ και ο κάθε πολίτης που αγαπά τον τόπο του είμαστε δίπλα στην διοίκηση για την επίλυση σημαντικών θεμάτων του τόπου μας όπως η υλοποίηση του έργου που θα επιτρέψει στην κοινότητα του Αξιού να έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό ή στην κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης για την συγκεκριμένη περιοχή.
Πόσο έχουν επηρεαστεί οι μυδοκαλλιεργητές από την περσινή καταστροφή και πότε θα το ξεπεράσουν;
Γενικά οι μυδοκαλλιεργητές είναι αδικημένοι από τις αποζημιώσεις του Covid-19 παρά τις πιέσεις, που ήταν μεγάλες και από πολλές πλευρές, οι μυδοκαλλιεργητές δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα. Παράλληλα πέρσι ο κλάδος υπέστη μια μεγάλη ζημιά, μια καταστροφή θα μπορούσαμε να πούμε μιας και λόγω του καύσωνα που έπληξε την περιοχή μας, χάθηκαν δύο παραγωγικές περίοδοι, η περσινή αλλά και η φετινή. Γιατί χάθηκε και το έτοιμο προϊόν το περσινό άλλα και ο γόνος που μπαίνει από την προηγούμενη χρονιά και εξασφαλίζει την παραγωγή της επόμενης, δηλαδή της φετινής.
Κόστη ενέργειας, ανατιμήσεις, εμπάργκο στην Ρωσία. Σε αυτό το περιβάλλον μπορεί να επιβιώσει μια επιχείρηση; Οι επιχειρήσεις πρέπει άμεσα να δείχνουν αντανακλαστικά και να προσαρμόζονται στο εξωτερικό περιβάλλον. Αυτή η προσαρμοστικότητα είναι που τις καθιστά βιώσιμες. Οφείλουμε πάντα να βρίσκουμε λύσεις ξέχωρα από τις ενισχύσεις του κράτους. Μιλώντας για τις ενισχύσεις από την πλευρά της Πολιτείας θα πω ότι η ελπίδα μας είναι να ενταχθούν στα γεωργικά μηχανήματα και τα αλιευτικά σκάφη και γενικότερα να στηριχθεί η πρωτογενής παραγωγή γιατί δεν είναι μόνο τα καύσιμα άλλα και οι πρώτες ύλες όπου έχουν ξεφύγει επίσης οι τιμές. Τέλος το κόστος των καυσίμων επηρεάζει και το κόστος των μεταφορών και πλήττει όσες επιχειρήσεις έχουν εξαγωγική δραστηριότητα δηλαδή τις επιχειρήσεις του δήμου μας οι οποίες στον κλάδο των μυδοκαλλιεργειών είναι εξαγωγικές σε ποσοστό άνω του 90%.
Δείτε ακόμη: Στα βαθιά ο Δαρμουσλής χωρίς προειδοποίηση