Το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, επιχειρώντας να φέρει κοντά τη βιώσιμη τοπική παραγωγή με τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες της πόλης, διοργανώνει Χριστουγεννιάτικη αγορά, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου από τις 10.00 το πρωί έως τις 8.00 το απόγευμα, στο φουαγιέ του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
Η Θεσσαλονίκη, πόλη του δικτύου δημιουργικών πόλεων της Unesco στη γαστρονομία, στοχεύει στην προώθηση της αειφορίας, των τοπικών προϊόντων, των Food for life πρακτικών που ακολουθούν οι παραγωγοί, το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα για το περιβάλλον και την χρήση της κυκλικής οικονομίας για τον περιορισμό της σπατάλης.
Στη Χριστουγεννιάτικη αγορά οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν:
- ευεργετικά ροφήματα που παράγονται αποκλειστικά με βιολογικές και φυσικές μεθόδους
- υγιεινά, νηστίσιμα & χορτοφαγικά βούτυρα ξηρών καρπών αλεσμένα σε πετρόμυλο
- αποστάγματα (τσίπουρο κονιάκ) χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ίνες, βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές
- ποντιακή σάλτσα ντομάτας με οργανικά μπαχαρικά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- μαύρα φασόλια, μία υπερτροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, που δίνει χρώμα στα πιάτα των σεφ
- χριστουγεννιάτικα αρτοποιήματα από παραδοσιακό φούρνο που ξυπνούν μνήμες μέσα από τα 98 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης
- βιολογικοί χυμοί χωρίς συντηρητικά, νερό και ζάχαρη
- αλοιφές, πατέ λαχανικών και ολόκληρα, 100% φυσικά αποξηραμένα λαχανικά
Ακόμη:
- χειροποίητα ζυμαρικά βασισμένα σε ποντιακές συνταγές, φτιαγμένα με αγνά υλικά που πήραν βραβείο γεύσης
- extra παρθένο ελαιόλαδο με διεθνείς διακρίσεις
- γκουρμέ ζυμαρικά σκληρού σίτου με λιναρόσπορο και βουβαλίσιο ή κατσικίσιο γάλα
- παραδοσιακά προϊόντα από τον γυναικείο συνεταιρισμό Μελισσοχωρίου που φτιάχνονται με εποχικά τοπικά υλικά
- free-from σνακς και μπάρες, αλλιώς βιολειτουργικά τρόφιμα για ειδική διατροφή, με βάση υλικά όπως ο λιναρόσπορος, το φαγόπυρο, η κινόα, ο αμάρανθος
- dressings από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με την προσθήκη βοτάνων
- καινοτόμα προϊόντα φτιαγμένα με χειροποίητο τρόπο, που έχουν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τις ποικιλίες της πιπεριάς Φλωρίνης
- σιρόπια από μελισσόχορτο, σαμπούκο, λεβάντα, δυόσμο, από αρωματικά φυτά μαζεμένα στο χέρι και παραδοσιακές συνταγές
- “ψαγμένα” παραδοσιακά προϊόντα από ένα σύγχρονο παντοπωλείο
- μαρμελάδες από super foods και σάλτσες με καυτερή ελληνική κόκκινη πιπεριά και τζίντζερ
- έλαια καρπών ψυχρής σύνθλιψης
- φέτα και μανούρι με πρωταγωνιστή το ολόφρεσκο γάλα, το οποίο παράγεται αποκλειστικά απο φυλές αιγών και προβάτων που εκτρέφονται στη πλούσια χλωρίδα των νομών Γρεβενών και Κοζάνης
- μοναδικές γραβιέρες με στακοβούτυρο και μπαχάρια
- αλμυρά και γλυκά προιόντα μαύρης και λευκής τρούφας
Στη “γλυκιά” γωνιά της Χριστουγεννιάτικης αγοράς θα βρείτε:
Η Pop Up Kitchen της Χριστουγεννιάτικης αγοράς θα ανοίξει με τα παιδιά από το σχολείο Ειδικής Αγωγής Πυλαίας Χορτιάτη και τον σεφ Τάσο Χριστόπουλο, που με πολύ μεράκι θα γλυκάνουν τους επισκέπτες με υγιεινά τρουφάκια από τα αγνά υλικά των παραγωγών της Αγοράς. Στη συνέχεια, οι καταρτιζόμενοι του ΙΕΚ Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Τουρισμού, μαζί με τους καθηγητές τους, τους chefs Αντώνη Μάστορα, Σταυρούλα Κεσίδου, Σοφία Τέφτση, Βασιλική Στάικου και τους pastry chef Πασχάλη Ζερβίδη, Νίκο Ποζουκίδη και Νίκο Αλεξιάδη θα δημιουργήσουν παραδοσιακές συνταγές εδεσμάτων και γλυκών με τα βιολογικά προϊόντα των εκθετών. Θα δοκιμάσετε τρυφερή σπαλομπριζόλα με κριθαρότο και μαύρη τρούφα, φιλέτο με τραχανότο και πάστα μελιτζάνας, χριστουγεννιάτικη σαλάτα με ρόδι και dressing των παραγωγών και χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες.
Την παρουσίαση των παραγωγών και των προϊόντων τους και τα «γλυκομαγειρέματα» θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Ραλλιώ Λεπίδου και το web-tv του Ka-Business.gr
Δείτε ακόμη:
Μπισμπινά: «Στοχεύω σε μία δημοτική αρχή ευέλικτη, εργατική και αποτελεσματική»