DELTA PRESS

1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αρχαίου Δράματος στο Ωραιόκαστρο: Οι Ικέτιδες του Αισχύλου με ελεύθερη είσοδο

Με τις Ικέτιδες του Αισχύλου, Μύρης Χ.Κ. (Κ.Χ. Γεωργουσόπουλος) από το Εργαστήρι Θεάτρου Thespians συνεχίζεται σήμερα το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αρχαίου Δράματος που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ωραιοκάστρου και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αρχαίου Δράματος πραγματοποιείται από τις 29 Ιουνίου ως τις 5 Ιουλίου 2025 στο Ανοικτό Θέατρο «Τσούκες» στο Δρυμό του Δήμου Ωραιοκάστρου. Τελεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και έχει την υποστήριξη του Δήμου Λαρισαίων «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025». Καθημερινά ως τις 5 Ιουλίου 2025 θα παρουσιάζονται έργα αρχαίου δράματος από έξι θεατρικά σχήματα που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ και από τους «οικοδεσπότες», την Θεατρική Ομάδα του Δήμου Ωραιοκάστρου. Η αυλαία του Φεστιβάλ θα κλείσει το Σάββατο 5 Ιουλίου 2025 με τελετή κατά την οποία θα τιμηθεί η καταξιωμένη ηθοποιός Μπέσσυ Μάλφα.

Οι παραστάσεις αρχίζουν στις 20.30 και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χθες, Τρίτη, η Θεατρική Ομάδα Ν. Τρίγλιας Χαλκιδικής  του Συλλόγου Απανταχού Τριγλιανών (παράρτημα Ν. Τρίγλιας), παρουσίασε τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη.

Συντελεστές της παράστασης ήταν: Σκηνοθεσία – Διασκευή – Διαδασκαλία: Ζουμπούλης Παπαπαρασκευάς, Μετάφραση: Πολύβιος Δημητρακόπουλος. Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Πασχάλης Μητρακούδης, Αλέξανδρος Μουρατίδης, Μελπομένη Παπαλάγκα, Ελευθερία Μουχτάρογλου, Παναγιώτης Πετράκογλου, Βασίλης Πιστικίδης, Φωτεινή Ελευθέρογλου, Κατερίνα Σάγγου, Δήμητρα Μπαρμπή, Φρόσω Μπαρμπή, Μαρία Πετράκογλου, Ευαγγελία Τσιφλικλή, Χρήστος Τζελέπης, Ελευθερία Κοντώνα, Απόστολος Κατσαρός.

Εργαστήρι Θεάτρου Thespians / «Ικέτιδες» του Αισχύλου, Μύρης Χ. Κ. (Κ.Χ. Γεωργουσόπουλος)

Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2025, ώρα έναρξης 20.30

Στο Άργος, κάτω από τον ανοιχτό ουρανό και μπροστά στους βωμούς των θεών, πενήντα κόρες του Δαναού, γνωστές ως Δαναΐδες, στέκονται με τα χέρια υψωμένα, ζητώντας άσυλο. Φεύγουν από την Αίγυπτο για να αποφύγουν τους αναγκαστικούς γάμους με τους πενήντα γιους του Αιγύπτου, αδελφού του Δαναού. Η κραυγή τους είναι μια έκκληση προς την ανθρωπιά, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία. Ο βασιλιάς Πελασγός, συγκλονισμένος από την επιμονή και την αγνότητα των Ικετών, αναγνωρίζει την ιερότητα της στιγμής. Αν και φοβάται τις συνέπειες μιας σύγκρουσης με την Αίγυπτο, αφήνει την απόφαση στον λαό της Άργους. Η πόλη, με μια φωνή, αποφασίζει να προσφέρει καταφύγιο στις Δαναΐδες, αναγνωρίζοντας την ανώτερη δύναμη της συμπόνιας και της δικαιοσύνης. Ωστόσο, η ειρήνη είναι προσωρινή. Ένας αγγελιαφόρος από την Αίγυπτο φτάνει, απαιτώντας την επιστροφή των Ικετών. Ο Πελασγός, με γενναιότητα, τον απορρίπτει και διαβεβαιώνει τις Δαναΐδες ότι η πόλη τους θα είναι το καταφύγιό τους. Η τραγωδία κλείνει με τις Δαναΐδες να αποσύρονται εντός των τειχών της Άργους, προστατευμένες από τη θέληση των θεών και την αλληλεγγύη των ανθρώπων. Η ιστορία τους είναι μια διαχρονική υπενθύμιση της γυναικείας δύναμης της αυτοδιάθεσης, τη συμπόνιας, της δικαιοσύνης και της αντοχής του ανθρώπινου πνεύματος απέναντι στην αδικία.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δουμανίδου

Κίνηση: Δημήτρης Βασιλειάδης

Κοστούμια: Θέατρο του Άλλοτε

Διανομή

Δαναϊδες: Νατάσα Αγγελοπούλου, Έλενα Αρβανιτίδου, Έλενα Ζαμζαρά, Κατερίνα Λαγοπούλου, Ευδοκία Παυλίδου, Φανή Πλάκα, Εύα Σύρπα.

Δαναός: Τηλέμαχος Λιάτσιος

Πελασγός: Γιώργος Καλπακίδης

Σημείωμα σκηνοθέτη

Στο έργο Ικέτιδες, ο Αισχύλος δεν παρουσιάζει τις γυναίκες απλώς ως θύματα. Αντίθετα, τις φωτίζει ως φορείς ηθικής αντίστασης και σύμβολα ελευθερίας. Οι Δαναΐδες, αν και κυνηγημένες, δεν υποκύπτουν. Δεν υψώνουν όπλα, αλλά λόγο. Στέκονται ικέτιδες όχι επειδή είναι αδύναμες, αλλά επειδή επιλέγουν την αξιοπρέπεια αντί της υποταγής. Η δύναμή τους δεν είναι βροντερή, αλλά επίμονη, πεισμωμένη και βαθιά δίκαιη. Ο χορός τους — μια συλλογική φωνή γυναικών — γίνεται πράξη πολιτική, σχεδόν επαναστατική: επιβάλλει στον άρχοντα να ακούσει, στον λαό να αποφασίσει, και στην πόλη να προστατεύσει. Είναι η ήσυχη, αλλά ακλόνητη επανάσταση της αυτοδιάθεσης. Μέσα από την ικεσία, οι Δαναΐδες διεκδικούν: όχι μόνο το σώμα τους, αλλά και το δικαίωμα να ορίσουν τη μοίρα τους. Έτσι, το έργο γίνεται ένας ύμνος στη γυναικεία φωνή — όχι κραυγή για εξουσία, αλλά σταθερότητα στην ηθική επιλογή.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

STUDIO ΕΡΓΟΝ / ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ

Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2025, ώρα έναρξης 20.30

Το STUDIO ΕΡΓΟΝ ψηφίζει… «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη.

Συντελεστές:

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Μόνικα Αϊβάζογλου

Μουσική: Σάκης Παπαδόπουλος

Σκηνικά: Θανάσης Βεκιάρης

Αφίσα: Δήμητρα Σεφερίδη

Βίντεο – φωτογραφία: Ηλίας Σεφερίδης

Φωτισμός: Γιώργος Μαλεφκερίδης

Συμμετέχουν:

Βασιλική Παπαβασιελίου, Γιώγος Τσόγιας, Βασίλης Σελαλματζίδης, Στέφανος Κουσουρνάς, Δημήτρης Μιχαλόπουλος, Αγάπη Κοφφίδου, Γιώργος Μαλεφκερίδης, Παναγιώτης Καμπάνης, Παναγιώτης Παπαϊωνάννου, Εύα Σαρρή, Μαίρη Δεληκωστοπούλου, Μαριάννα Σαρρή, Εύη Βουτυρίτσα, Σμαράγδα Μητάκου, Δήμητρα Τζάρα, Μαίρη Λιάζου – Καντούρη, Ματούλα Παπαϊωάννου, Σοφία Ρούσσου.

Το STUDIO ΕΡΓΟΝ

Το STUDIO  ΕΡΓΟΝ είναι μια παρέα που από το 2009 δημιουργεί, εξελίσσεται, ωριμάζει. Έχει στο βιογραφικό του πάνω από 50 παραγωγές, έχει βραβευτεί σε φεστιβάλ και έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Οι μαύρες  χρονιές της πανδημίας δεν το διέλυσαν αλλά το έκαναν πιο δυνατό και ενωμένο. Σκαρώνει πάρτι στη στιγμή, διοργανώνει παζάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς και παίζει με το θέατρο! Στις παραστάσεις δεν υπάρχει εισιτήριο, γιατί στο παιχνίδι μας θέλουμε να συμμετέχουν όλοι! Εάν ωστόσο θέλετε και μπορείτε να βοηθήσετε ώστε να καλυφθούν οι υλικοτεχνικές μας ανάγκες, υπάρχει ένα ΚΟΥΤΙ στην έξοδο που μπορείτε να συνεισφέρετε με ό,τι ποσό θέλετε. Για να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να μπείτε στη σελίδα μας στο fb (studio ΄Εργον), ή να έρχεστε στις πρόβες μας! Κερνάμε καφεδάκι!

—————————————————

Θεατρική Ομάδα Μικρή Αυλαία / Οιδίπους Τύραννος

Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2025, ώρα έναρξης 20.30

Η Θεατρική Ομάδα Μικρή Αυλαία παρουσιάζει το έργο Οιδίπους Τύραννος. Στην παράσταση συμμετέχουν 26 άτομα, εκ των οποίων 17 γυναίκες και 9 άνδρες.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία-Διασκευή, χορογραφία-μουσική επιμέλεια: Γενοβέφα-Τζένη Βουνοτρυπίδου

Σκηνογραφία:  Γιώργος Λεπίδας

Ενδυματολόγος:  Όλγα Κακαράντζα

Μίξη Ήχου – Φωτισμός: Σάκης Στεφανίδης

Βοηθοί παραγωγής: Θεοδώρα Πολιτίδου, Νίκος Μεταξάς, Άννα Ουζούνη, Βουνοτρυπίδης  Αλέξανδρος, Λάσπας Γιώργος

Συμμετέχουν:

Νίκος Μεταξάς, Σωφρόνης Ευθυμιάδης, Γεωργία Απατσίδου, Κωνσταντίνος Κωσταντινίδης, Λητώ Μεντεκίδου, Σμαράγδα Λασκαρίδου, Στάθης Γαβριηλίδης, Σοφία Γλυκεράκη

Χορός:

Πένυ Καζαντζίδου, Ευανθία Ακριτίδου, Ελένη Γουστέρη, Αλεξάνδρα Θεοφυλάκτου,

Βάσω Δενδράκη, Αστέρω Κοτζακόλιου, Άννα Ουζούνη, Μάρθα Χαλκίδου, Δέσποινα Τουρνά, Γιώτα Καλαφάτη, Παναγιώτης Μαδίκος.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Ο Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας. Κουβαλά μια ιστορία βαθιά, σύνθετη, με περισσότερα από ένα μηνύματα — για τη μοίρα, την αλήθεια, την ευθύνη, την εξουσία και, τελικά, την ανθρώπινη τραγικότητα. Για έναν σκηνοθέτη, αποτελεί μια τρομερή πρόκληση: πώς να αναδείξεις όλες αυτές τις πλευρές χωρίς να προδώσεις καμία.

Η παράσταση στήθηκε μέσα σε μόλις 40 ημέρες. Ένα εγχείρημα τολμηρό, που δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τους συνεργάτες μου, συμβολή τους υπήρξε καθοριστική.

Σκηνοθετικά, επέλεξα να διατηρήσω τη γραμμή της εποχής του έργου, με έμφαση όμως στην κατανόηση των διαλόγων. Έτσι, το κείμενο έγινε πιο προσιτό στο ευρύ κοινό, χωρίς να χαθούν τα ποιητικά στοιχεία που το κάνουν μοναδικό.

Ο Χορός αποτελείται εξ ολοκλήρου από γυναίκες, με μόνη ανδρική παρουσία τον Πρώτο του Χορού. Παράλληλα, επέλεξα να τοποθετήσω ιέρειες αντί για ιερείς. Αυτές οι επιλογές δεν έγιναν τυχαία. Ήθελα να αναδείξω τη γυναικεία δύναμη — εκείνη που συχνά σιωπά, αλλά υπάρχει και καθορίζει. Τη δύναμη που πιστεύω πως είναι και η ραχοκοκαλιά της σημερινής κοινωνίας.

Η “Μικρή Αυλαία”, η ομάδα μας, είναι ένα κράμα από επαγγελματίες και εξαιρετικούς ερασιτέχνες που εργάζονται με επαγγελματισμό και πάθος. Αυτή η συνύπαρξη είναι δύναμη· είναι απόδειξη πως το θέατρο γεννιέται εκεί όπου υπάρχει αφοσίωση, σεβασμός και ψυχή.

Σε αυτή την παράσταση, θα δείτε ένα διαφορετικό τέλος. Ένα τέλος συμβολικό, που μιλά για τον φόβο. Τον φόβο που διατρέχει όλο το έργο, και που είναι, κατά τη δική μας ανάγνωση, ο βασικός μοχλός όλων των αποφάσεων των ηρώων. Ο φόβος τούς τύφλωσε, τούς οδήγησε, και τούς καθόρισε. Και όλες οι αποφάσεις που πήραν, κάτω από αυτό το βάρος, αποδείχθηκαν τραγικά λανθασμένες.

Ελπίζω να απολαύσετε την παράστασή μας, και να σταθείτε κι εσείς για λίγο απέναντι στον δικό σας φόβο — και να τον αναγνωρίσετε.

Γενοβέφα – Τζένη Βουνοτρυπίδου, Σκηνοθέτις

—————————————————

Θεατρική Ομάδα Δήμου Ωραιοκάστρου / Αντιγόνη του Σοφοκλή

Σάββατο, 5 Ιουλίου 2025, ώρα έναρξης 20.30

Συντελεστές:

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή

Σκηνικό – Κοστούμια: Δανάη Πανά

Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Τσεμπερλίδης

Σχεδιασμός Φώτων: Γιάννης Τούμπας

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Ροδούλα Αθανασίου, Άννα Δουμάνογλου, Ελπιδοφόρα Εμμανουηλιδου, Γρηγόρης Ζαγόρας, Δημήτρης Μουρτιάδης, Βάσω Μουρατίδου, Τάσος Μπελαντώνας, Ξενοφών Ουγγρίνης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Άννα Πιλιτσάκη, Θεοδώρα Σιδηροπούλου, Κωνσταντίνα Φραγκούλη.

Γιατί όπου μεταξύ των ανθρώπων υπάρχει η δυνατότητα της αδικίας, μεταξύ αυτών των ανθρώπων υπάρχει και η δυνατότητα της άδικης πράξης. Αντίθετα, όπου υπάρχει άδικη πράξη, δεν θα πει ότι μεταξύ αυτών των ανθρώπων υπάρχει αδικία. Αριστοτέλης, Ηθικά Νικομάχεια / Μετάφραση: Δημήτριος Δ. Λυπουρλής.

Μία μικρή “γεύση” από τις Εκκλησιάζουσες:
Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.
Exit mobile version